Brasils vei tilbake

Etter VM 2014 var fotballmoralen i Brasil lav. Kvalifiseringa til VM 2018 begynte dårlig, men en ny trener har fått sambaen i gang igjen. Nå er Tite og co klare til å bevise at Brasil er tilbake. 

I 2014 kom jogo bonito hjem. Brasil inviterte til fest, og drøyt 200 millioner innbyggere venta på at Neymar skulle lede landet til sitt sjette VM-gull. 64 år etter at de tapte VM-finalen mot Uruguay på Maracana skulle Brasil endelig få sin VM-triumf på hjemmebane. Men det som skulle bli tidenes brasilianske fest, endte i tårer og skuffelse.

I kvartfinalen mot Colombia måtte Neymar bæres av bana med en alvorlig ryggskade, og med det røk også VM-drømmen. Da Brasil møtte Tyskland i semifinalen, trodde verden knapt det de så. Foran et forventningsfullt hjemmepublikum ble Brasil ydmyket etter alle kunstens regler. Før det hadde gått en halvtime leda Tyskland 5-0. Da dommeren blåste av sto det 7-1, og da Brasil møtte Nederlands i bronsefinalen så det ut som de enda ikke hadde rista av seg sjokket. Nederland vant 3-0, og Brasils folkefest ble en gedigen nedtur.

Luiz Felipe Scolari gikk av som landslagstrener, og Dunga tok over. Da kvalifiseringa til VM 2018 starta, så det ikke ut til at Dunga klarte å lede Brasil tilbake til toppen. Etter seks kvalifiseringskamper hadde Brasil bare tatt ni poeng, og lå på sjetteplass. Noe måtte åpenbart gjøres, og svaret ble Adenor Leonardo Bachi, eller “Tite” som vi kjenner han best som.


Se alt om Brasil i episode 13 av Veien til fotball-VM 2018 på TV2 Sumo.

Tite tok over Brasil sommeren 2016, og med han ved roret fikk Brasil vind i seilene. Brasil tok ni strake seire i de påfølgende kvalifiseringskampene, og ble det første laget som kvalifiserte seg til VM i Russland. På de 12 kvalifiseringskampene under Tite vant Brasil ti kamper og spilte to uavgjort, og scora hele 30 mål og slapp kun inn tre.

Målfesten har vært leda an av Gabriel Jesus, Neymar og Paulinho, som alle har scora seks mål hver i løpet av kvalifiseringa. Neymar var allerede en superstjerne da han spilte sitt første VM i 2014, og er nå verdens dyreste fotballspiller. Gabriel Jesus derimot, hadde enda ikke spilt sin første seniorkamp. Han har selv beskrevet hvordan han var med på å male fortauene i Peri gule og grønne i forkant av VM 2014, og hvordan folk i nabolaget malte store bilder av Neymar. Nå reiser de til VM som lagkamerater, med matchende tatoveringer.

Det var heller ikke mye som skulle tilsi at Paulinho skulle reise til VM som en av toppscorerne fra kvalifiseringa. Etter fiaskoen på hjemmebane fortsatte nedturen for Paulinho. Han mista plassen i førsteelleveren i Tottenham, og sommeren etter byttet han ut Premier League med den kinesiske ligaen og Guangzhou Evergrande. Tapet mot Nederland i bronsefinalen ble hans siste kamp i landslagsdrakta på over to år.

Paulinho var avskrevet av de fleste da han dro til Kina. Her feirer han hattrick mot Uruguay i kvalifiseringa til VM (Foto: Scanpix)

Men da Tite tok over, var Paulinho tilbake i varmen. Siden Tites første kamp mot Ecuador har Paulinho vært fast inventar i laget. Han har også fått en ny vår som klubbspiller, etter at han gikk til Barcelona i fjor sommer. Mange rista på hodet da katalanerne bestemte seg for å bringe Paulinho tilbake til Europa, men i løpet av sesongen har han vist seg som en verdifull spiller på Barcelonas vei til seriegull og cupgull.

Tite sier selv at han er en trener som stiller høye krav. Han mener at noe av nøkkelen til å holde laget skjerpa over tid er å ikke bare stille krav til resultatene, men også selve prestasjonen på bana:

“Når du krever høye prestasjoner, hever spillerne det tekniske spillet sitt. Men hvis du legger all vekta på resultatene, trekker det nivået deres ned. Vi kan ikke kontrollere det endelige resultatet, men vi kan kontrollere prestasjonen. Jeg er en trener som krever prestasjoner på øverste nivå. Kanskje det er drivkrafta landslaget trenger for å fortsette å utvikle seg.”

Hvis vi sammenligner dagens Brasil med det laget som tapte så det sang mot Tyskland, er det flere åpenbare forskjeller. I 2014 hadde Brasil en aldrende Júlio César i mål. César hadde tidligere samme år gått på lån til Toronto fordi han ikke fikk spilletid hos QPR i Championship. I år reiser Brasil til VM med to keepere i verdensklasse. Alisson har stortspilt i Roma, og står høyt på ønskelista hos flere klubber denne sommeren. Han har vært en av de aller beste keeperne i Europa denne sesongen, og er Tites førstevalg mellom stengene. Og når andrekeeperen er Manchester Citys Ederson, verdens dyreste keeper, er det klart at Brasil reiser til Russland med en helt annen defensiv trygghet enn de hadde for fire år siden. I tillegg har Marquinhos (PSG) og Miranda (Inter) kommet inn som defensive forsterkninger på midtstopperplass. Begge reiser til sitt første VM, og har flere solide sesonger bak seg. Sammen med Real Madrids midtbaneterrier Casemiro kan de bidra med å tette igjen bakover når Danilo (Manchester City) og Marcelo (Real Madrid) stormer framover på backene. Det at erfarne Dani Alves ble skada rett før VM er selvfølgelig et stort tap, men for Fágner (Corinthians) betyr det at drømmen om å reise til VM endelig gikk i oppfyllelse.

Neymar har fått nye lekekamerater siden 2014. (Foto: Scanpix)

Også offensivt er Brasil betydelig forsterka. Spillere som Fred, Hulk og Oscar er bytta ut med Jesus, Coutinho og Firmino, som alle reiser til sitt første VM etter solide sesonger for klubblagene. Og selv om Neymar allerede var en superstjerne i 2014, hadde han da bare én sesong i Barcelona bak seg. Siden 2014 har han fortsatt å utvikle seg som spiller, og har fått verdifull erfaring fra både La Liga, Ligue 1 og Champions League. Det er ikke uten grunn at Brasil regnes som en av de største favorittene i årets VM.

Brasil åpner VM mot Sveits, før de møter Costa Rica og Serbia. Neymar og co er klare for å vise at Brasil er tilbake:

“Respekten for laget nå er annerledes enn den var for tre-fire år sien etter VM. Folk ser annerledes på oss. Det Brasil som alle respekterer og beundrer er tilbake; et lag som nyter bra fotball. Og det gjør oss lykkelige. Stemninga blant supporterne våre og i landet vårt har endra seg. Alle er selvsikre og glade, og gleder seg til VM. Det er uvurderlig.”

Vil du lese mer om VM? Sjekk ut gårsdagens innlegg om Marokko.