Mexicos forbannelse

I en fotballverden der ting stadig er i endring, er det godt at noen leverer kontinuitet. Mexico har levert så stabilt i VM at det nesten ikke skulle være mulig. Kun fire land har deltatt i flere VM enn Mexico. Siden 1994 har de deltatt i hvert eneste VM, og hver gang har de gått videre fra gruppespillet. Men det kan virke som det hviler en forbannelse over det mexicanske landslaget.

1994, USA. Mexico er tilbake i VM etter å ha vært utestengt fra VM 1990 fordi de hadde brukt for gamle spillere på U20-landslaget. De spiller i VMs jevneste gruppe, der Italia, Irland, Norge og Mexico alle har fire poeng etter tre kamper. Utrolig nok har alle også samme målforskjell, men Mexico vinner gruppa på flest scorede mål. I åttedelsfinalen venter Bulgaria. Etter ekstraomganger står det 1-1, og straffer må til for å avgjøre hvem som skal til kvartfinale. Mexico brenner de tre første straffene, og er ute av VM.

1998, Frankrike. Mexico tar andreplassen i gruppe E bak Nederland, og kan feire en plass i åttedelsfinalen. Der møter de Tyskland, og etter 47 minutter sender Luis Hernández Mexico i ledelsen. I det 74. minutt utligner Jürgen Klinsmann etter en forsvarstabbe, og fire minutter før slutt sender Oliver Bierhoff Mexico ut av VM.

2002, Sør-Korea og Japan. Mexico vinner gruppa foran Italia. Det betyr at Mexico skal møte sine amerikanske naboer i åttedelsfinalen. USA er kanskje en stormakt politisk, men i VM er det Mexico som er storebror. Skulle man tro. Men USA vinner 2-0, og VM-eventyret stopper nok en gang i kamp nummer fire.

Landon Danovan senker Mexico i åttedelsfinalen i VM 2002. (Foto: Scanpix)

Å nå kvartfinalen i VM har nesten blitt en besettelse i Mexico. Héctor Herrera (Porto) er en av dem som nå er klar for å legge kvartfinalespøkelset bak seg: “Vi må slutte å være redde, slutte å tro vi er et lite lag, slutte å mase om den femte kampen, slutte å tro at vi ikke kommer til å nå den femte kampen”

Dessverre for Herrera, tilsier all erfaring at Mexico ikke kommer til å nå «quinto partido», den femte kampen:

2006, Tyskland. Mexico har i likhet med VM 1994 tatt fire poeng i gruppespillet, og det holder til andreplass og ny åttedelsfinale. Denne gangen er det Argentina som er hekken de må hoppe over for å komme seg til den forgjettede kvartfinalen. Det begynner bra. Rafael Márquez scorer allerede etter seks minutter, bare for å se Hernán Crespo utligne fire minutter senere. Lagene må ut i ekstraomganger for å finne ut hvem som skal til kvartfinale, og det er selvfølgelig ikke Mexico denne gangen heller. Etter 98 spilte minutter scorer Maxi Rodríguez et av VM-historiens vakreste mål, og sender Mexico hjem med halen mellom beina.

2010, Sør-Afrika. Mexico tar som vanlig fire poeng, og går videre som nummer to bak Uruguay.  For andre VM på rad møter de Argentina i åttedelsfinale. Denne gangen blir det i det minste ikke jevnt. Argentina vinner 3-1, selv om Carlos Tevez i etterkant innrømmer at han visste han var offside da han satte inn 1-0.

2014, Sør-Afrika. Mexico havner i en tøff gruppe med Brasil, Kroatia og Kamerun. Mexico og Brasil får begge 7 poeng, men Brasil vinner gruppa på målforskjell. Mexico er videre fra gruppespillet i for sjette gang på rad, og er klare for åttedelsfinale. Igjen. Med en suser av et langskudd sender Giovani Dos Santos Mexico i ledelsen i det 48. minutt. Mexico holder stand, og med kun få minutter igjen av kampen ser det ut til at El Tri endelig skal få sin etterlengtede kvartfinale. At de endelig skal få spille den femte kampen, quinto partido. Men nei. Tre minutter før slutt får Nederland corner. Ballen ender hos Wesley Sneijder, som kliner den i mål. Fire minutter på overtid slår Mexicos forbannelse til igjen. Arjen Robben går i bakken, og dommeren dømmer straffe. Klaas-Jan Huntelaar får æren av å sende Mexico ut av VM i åttedelsfinalen for sjette mesterskap på rad.

4 minutter på overtid får Arjen Robben straffe i åttedelsfinalen i 2014. (Foto: Scanpix)

Stopperveteran Rafael Márquez har tapt fire åttedelsfinaler for Mexico. Hvis han får være med i Russland blir han den fjerde spilleren noensinne som har spilt fem VM. Etter en lang og innholdsrik karriere er den tidligere Barcelonaspilleren nå tilbake i moderklubben Atlas. Han har vært ute av landslaget en stund, men 39-åringen er en del av Mexicos foreløpige VM-tropp. Det gjenstår å se om han får en plass på flyet til Russland. Om han blir med, er det trolig mer som mentor og legende enn som stopperkjempe.

Et annet spørsmål er om begge Dos Santos-brødrene kommer med i den endelige troppen. De to brødrene har fulgt hverandre tett gjennom karrieren. Etter å ha dratt til Barcelona sammen som barn ble de gjenforent i Villarreal for tre år siden. Nå er begge i LA Galaxy, og begge er tatt ut i bruttotroppen til VM. Storebror Giovani var med både i VM 2010 og 2014, mens Jonathan håper å få spille sitt første VM. I 2010 var lillebror Jonathan med i bruttotroppen, men var en av de som måtte bli igjen hjemme da de endelige VM-billettene skulle deles ut. Ifølge pappa Zizinho ble Giovani så lei seg at han vurderte å ikke spille VM.


Se alt om Mexico i episode 6 av Veien til VM på TV 2 Sumo

Mexico møter Tyskland, Sverige og Sør-Korea i årets VM. Hvis alt går som det pleier, går Mexico videre fra gruppa. Om Mexico endelig skal nå kvartfinalen, er kanskje nøkkelen å finne i Eredivisie. 22 år gamle Hirving Lozano dro til Nederland i fjor sommer, og har allerede rukket å skyte PSV til seriegull. Med 17 mål på 29 kamper ble han PSVs toppscorer for sesongen, og han har også vært Mexicos toppscorer på veien til VM. Sammen med mer erfarne Chicharito (West Ham) og Carlos Vela (Los Angeles) vil Lozano kunne skape trøbbel for de fleste forsvar i VM.  Hjemme i Mexico håper en hel nasjon at de endelig, endelig skal få spille sin første kvartfinale siden 1986.

Vil du lese mer om VM? Sjekk ut gårsdagens tekst om Kroatia.