Maskefall

Jeg var bare 14 år da Rolf B. Wegner tiltrådte som politimester i Bergen. Men jeg husker ennå hans replikk til journalisten som laget saken til nyhetene: “jeg er ikke kommet hit for å være snill med bergenserne. Jeg har kommet for å sette dem i fengsel!”. Han sa det med glimt øyet, den karismatiske mannen med tversoversløyfen.

Men når det gjelder å ta juksemakere innenfor idretten ser det ut til å være det eneste som funker ordentlig.

Spillet er over for Lance Armstrong. Etter årevis med spekulasjoner og beskyldninger, som har blitt besvart med hardnakkete benektelser og søksmål, står Big Tex helt alene igjen.

George Hincapie. Hans beste venn, trofaste medhjelper og lagkamerat gjennom alle de sju årene Lance gikk til topps i Tour de France. Tenk at det skulle bli ham. Idrettshistoriens svar på Cæsar og Brutus. Armstrong må føle det som et ubeskrivelig svik at Hincapie, av alle, har lagt kortene på bordet for Jeff Novitzky og de andre etterforskerne i FBI.

At dette nå omsider blir avslørt er spektakulært. Dopingjegerne har prøvd i årevis, og noen blir tatt. Men æreskoden som rår blant syklistene har de aldri tatt knekken på. Ryttere som jukser, eller vet om juks, har holdt munn. Rett og slett fordi de ikke har turt noe annet. Og i og med at dopingjegerne ikke har hatt noe å true med, og de kun har makt til å utestenge utøvere først etter at de har gått i garnet, har man aldri fått has på problemet.

Så bestemte Jeff Novitzky i FBI seg for å gå etter Lance. Mannen bak BALCO-avsløringene (som jeg har skrevet om tidligere ), har makt. Marion Jones løy under ed og ble dømt for mened. Det endte med full innrømmelse av doping, tårer, ydmykelse og 6 måneder i kasjotten.

Nå tør ingen lyve for Novitzky lenger.

Tyler Hamilton blånektet for alt. Til tross for at han ble avslørt som doper to ganger stod han på sitt. Underlige unnskyldninger blir på mystisk vis mer troverdig bare de blir gjentatt ofte nok. Så lenge NOEN trodde Tyler Hamilton var uskyldig dømt var det mer levelig for ham.

Men da han måtte forklare seg med hånda på bibelen fikk pipen en annen lyd. Tyler Hamilton ville ikke i fengsel, og skjønte at det ville bli resultatet dersom Armstrong skulle bli dømt.

Rytternes æreskodeks, feltets uskrevne regler, ble kastet ut vinduet. The truth, the whole truth and nothing but the truth. Tyler Hamilton og George Hincapie ville heller innrømme sine ugjerninger enn å havne i fengsel for å beskytte Lance Armstrong.

Jeff Novitzky har altså i løpet av et lite år greid noe dopingjegere aldri har vært i nærheten av å få til. Få utøverene til å snakke. Så da spør jeg: burde man heller overlate dopingjakten til påtalemyndighetene rundt omkring? Gi blaffen i to års utestengelse, og heller gjøre som Rolf B Wegner – sette dem i fengsel?

Dopingjegerne har klappet seg selv på skulderen de siste årene, for “nå blir de som jukser tatt”. Yeah right.

Nei, gi oppgaven til folk som Novitzky og FBI. Som nå er i ferd med å ta den største svindleren av dem alle. The truth, the whole truth, and nothing but the truth. So help you God, Lance Armstrong.