Jeg gleder meg til Tour de France!

Med stor stil ble neste års Tour de France løype presentert i Paris.
Arrangørene har knekt koden for hvilke effekter som skaper sitrende forventning og fasinasjon til et idrettsarrangement. Spektakulære bilder av ruvende fjell og hardt kjempende sykkelryttere, sammen med storslagne effekter og dramatisk musikk, skaper den rette stemning og ramme rundt Tour de France presentasjonen.

Neste års “le grand depart” i Vendee-regionen vest i Frankrike blir en dramatisk affære med sidevind fra Atlanterhavet, nervøse ryttere og spektakulære finaler.
Første etappe starter med å krysse Passage du Gois. Den lille byen omkranset av historiske bymurer på en øde øy ute i Atlanterhavet har vært vert for Touren tidligere. Sist gang brukte Lance Armstrong mulighetene på det sleipe underlaget til å ta verdifull tid på sine konkurrenter. Neste år blir det langt mindre dramatisk når rytterne skal ut av byen i stede for inn.
Langs åpne sletter i forblåste Vendee går etappen i mål på bakketoppen Mont des Alouettes i Les Herbiers. Et velkjent sykkelsted som blant annet er kjent for å arrangere den årlige prestisjefulle tempoduellen Chrono des Nations.
Rittet beveger seg deretter mot Bretagne-regionen i Frankrike. Bretagne har Frankrikes mest lojale og entusiastiske sykkelpublikum. De vil omkranse løypen og heie frem sine helter som kjemper en innbitt kamp om posisjonene før feltet smadres opp til toppen av Mur – de – Bretagne. Igjen kan vi bli vitne til dramatiske velt i kampen om posisjonene før en finale.

Sett med norske øyne byr første uken av neste års Tour de France på spennende muligheter. For vår nybakte verdensmester Thor Hushovd er løypen som skapt for hans spisskompetanse. Med sitt nye Team Garmin-Cervelo, er det en reell sjanse for at han må bytte ut verdensmesterstripene med både gult og grønt om hovedpersonen selv og hans lagkamerater får ut sitt fulle potensial.
Med Hushovd’s eksplosive evner i tunge avslutninger, og Garmins ambisjoner om å være verdens beste lagtempolag, er 2011- løypa en gavepakke for lagets sportssjef Jonathan Vaughters.
Første uken betyr også spennende muligheter for Edvald Boasson Hagen. Rudsbygningen er i stadig utvikling, blant feltets sterkeste avslutter, og medlem av temposterke Team Sky. Kanskje får vi nok en nordmann på listen over etappevinnere i verdens mest prestisjefulle sykkelritt?

Etter en intens debutuke fortsetter rittet i retningen mot klokka og Pyreneene. I løpet av tre etapper venter to tøffe fjelltoppavslutninger på Luz- Ardiden, og Plateau de Beille. Det norske publikum husker Luz- Ardiden for da Dag Otto Lauritzen i 1987 vant den første norske etappeseier i historien.
Plateau de Beille er mest kjent som et av de avgjørende fjellene da den lille italienske klatrespesialisten Marco Pantani vant Tour de France i 1999.
Pyreneene vil skape sine vinnere og tapere. Sammenlagt – kandidater får drømmen knust, helter fra første uken betaler prisen for en hektisk start, og flere må bryte og reise hjem tidligere enn planlagt.
Med to fjelltoppavslutninger får vi også konturen av duellene som følger når rittet avgjøres med siste avsluttende uke i alpene.

Mens årets versjon hedret at det er 100 år siden rittet første gang rullet over Pyreneene, er 2011 versjonen en hyllest og markering av da Touren for første gang entret de høye alper.
Den gang – i 1911 – sendte arrangørene de stakkars rytterne ut på en monsteretappe på 366 kilometer, fra Chamonix til Grenoble. På veien var de over fire fjelltopper, inkludert kjente “sykkelfjell” som Aravis, Telegraph, og Galibier.
Hvilken dramatisk avslutningsuke det kan bli! Den 20. juli sykler rytterne fra Gap i Frankrike til Pinerolo i Italia. Se opp for gale italienske “Tifosi”! Feltet returnerer til Frankrike dagen etter og tar fatt på to dager med bakketoppavslutninger. 18 etappe går over det majestetiske Col du Galibier. Dagen etter tar rytterne fatt på samme fjell i motsatt retning på vei til toppen av L’Alpe d’ Huez. Fjellet med alle hårnålsvingene og hundretusener av forventningsfulle sykkelentusiaster er en klassiker i Tour de France- sammenheng. Etappen er ikke mer enn 109 kilometer lang, men et mareritt for ryttere med manglende klatreferdigheter. Desto kortere etappen er, dess vanskeligere er det å komme innenfor maksimal tidsgrense etter vinneren av etappen.
Arrangørene gjentar suksessen fra årets Frankrike rundt da de la siste individuelle tempoetappen til neste siste dag. Dermed bevarte rittet spenningen til siste slutt. Neste år kan det bli ny duell og intens spenning om hvem som bærer gult til Paris i den 41 kilometer lange kampen mot klokka på neste siste etappe.
Deretter får rytterne endelig sin velfortjente fest i Paris! Vive le Tour!
Mads!