Contador er ingen gentleman

Det er et imponerende kjør i årets Tour de France!

Kun et par etapper er betegnet som lette hva angår hastighet og initiativ underveis. Den ene harde dagen er etterfulgt av den andre. Starten i Nederland foregikk uten farlig sidevind, men stresset som følger med første etappen preget rytterne. Belgia dagen etter ga dramatiske utfall med velt, skader og tøff sykling. Brosteinsetappen ble like tøff som forutsett med et herlig utfall sett med norske øyne!

Da rytterne krysset grensen til Frankrike kom den intense varmen. Franske Pierre Rolland (BBOX Bouyges Telecom), som debuterte i sin første Tour de France i fjor, beskrev følelsen av utmattelse etter første uken i år, som lik den han opplevde etter tre uker i fjor.

Etter uttallige angrep klarte endelig en gruppe å stikke ifra på dagens etappe. En betydelig årsak til den høye farten og vanskeligheten for villige utbrytere å komme løs var kampen om den grønne trøyen. Thor Hushovd kjempet tappert, men lyktes ikke med sine ærlige og modige forsøk.

Feltet tok endelig en pust i bakken, men ti mann fortsatte og fikk ti minutters ledelse inn i høy-kategorifjellet Port de Bales.
Thomas Voeckler var den sterkeste av utbryterne oppover fjellsiden, og kunne kontrollere inn til sin andre etappeseier i Touren. Den franske mesteren er populær blant det franske publikum etter gjennombruddet i 2004, da han bar den gule trøyen i ni dager. Voeckler kunne glede hjemmepublikum med fjerde etappeseier til vertslandet.

Et mer spennende spørsmål enn hvem som skulle krones som etappevinner, var hvor lenge favorittene ventet før de angrep hverandre.
Andy Schleck uttalte seg offensivt etter gårdsdagens inntreden i Pyreneene. Derfor var det ikke overraskende at Schleck angrep først av de store. Men den imponerende akselerasjonen varte dessverre ikke lenge. Det som ikke skal skje gjorde det allikevel. Kjedet til Schleck hoppet av, og den unge sammenlagtlederen havnet i en håpløs og desperat situasjon. Årsaken til uhellet kan ha vært flere. Mekanikerne kan ha slurvet med justeringen, hovedpersonen kan ha giret midt på en hump i veien, eller feilgiret med en uheldig vridning på kjedet?

Situasjonen var dramatisk da Contador utnyttet situasjonen til å øke forspranget på den fortvilte mannen i gult. Contador satt med alle fordeler i gruppen med den meget gode utforsykkellisten Samuel Sanchez og råsterke Denis Menchov. De tre følgesvennene hadde felles interesse av uhellet til Schleck.

Alle uskrevne regler og “fair play” ble lagt til side av trekløveret. Det ble kjørt for livet ned fjellsidene til Luchon, en av de mest besøkte målbyene i Tour de France. Om uhellet ikke skjer på oppløpet, er et sykkelkjede som hopper av normalt en bagatell. Dagens kjedehopp går inn historiens som et av de mest fatale i sportens historie. Tidspunktet for uhellet kostet Schleck dyrt, og vil skape diskusjoner.

Hva vil Contador si om saken? At han ikke så uhellet som rammet sin påståtte kamerat fra Luxembourg? Eller er han ærlig og sier at utstyret er en del av sporten? Fair play har vært i fokus i årets Tour, men dagens hendelse er bevis på at ikke alle har samme idé om hva det betyr. Contador brøt ingen offisielle regler, men hendelsen utelukker ham fra listen over sykkelhistoriens virkelige gentlemen.