Den trettende etappen

Det er åttende gang Revel er vertsby for Touren siden 1966. Etappene har aldri vært avgjort i en i massespurt.

Historiske fakta og småkupert løypeprofil dempet ikke optimismen hos spurtlagene. Kanskje skulle dagens målgang i Revel skape et Tour-historisk unntak?

Med bare tre mann i brudd er normalt jobben til spurtlagene grei, men utbryterne var ingen hvem som helst. Trioen Sylvain Chavanel, Pierrick Fedrigo og Juan Antonio Flecha har kjørestyrke som gjorde opphentingen svært tung for hjelperytterne. I tillegg ventet en tredjekategoristigning med bakketopp bare syv kilometer fra mål. Avslutningen var såpass hard at Lance Armstrong tok 20 sekunder på flere av sine argeste konkurrenter i 2005.
Spørsmålet var om de beste sprinterne i hele tatt ville være i tet på oppløpet?

De trofaste og hardtarbeidende hjelperytterne tauer inn utbryterne og må unngå å tenke på negative konsekvenser og utfall. Bare en mann vinner til slutt, men hjelperytterjobben krever utelukkende tro på lagets vegne. Skulle for eksempel Cavendish eller Petacchi mislykkes, er mye slit og mange kallorier brukt uten resultat. All tvil på kapteinens vegne på skyves til side om moralen skal opprettholdes.

Hjelperytternes kraftanstrengelser i front ødelegger ikke bare arbeidsmaurenes egne sjanser på den aktuelle etappen. Slitet og utmattelsen sitter i kroppen mange dager, og i verste fall blir konsekvensen at rytteren aldri når Paris.

Spurtkanoner og andre kapteiner har god grunn til å være skuffet om de ikke vinner. Ikke bare er en anledning til personlig vinning oppbrukt, i tillegg har lagkameratene ofret sine sjanser og pint seg på deres vegne. Lagkameratenes uselviske innsats gir dermed en ekstra dimensjon over skuffelsen når de utvalgte ikke lykkes.

Siste stigning skapte sprekk i feltet med Thor Hushovd flott plassert i front over toppen. Kanskje var han alene blant poengtrøyekandidatene om samme kontroll på situasjonen der og da, men feltet vokste og Cavendish og Petacchi tok igjen viktige poeng i kampen om grønt. Håpet til Hushovd var at de to beste sprinterne i feltet ikke ville henge med over siste stigning. Slik ble det dessverre ikke og Petacchi er tilbake i grønt.

Boasson Hagen fikk en fin fjerdeplass. Unggutten gjennomgår sin største test som sykkelrytter og viser gode takter. Debutanten er nære ved, og kan vinne en etappe før Frankrike rundt er over.

Aleksander Vinokourov sørget for at etappen nok en gang ikke endte i en massespurt. Måten kasakhstaneren vinner oser av styrke, sinne og revansjelyst. Etappeseieren var viktig for den virkelige sjefen av Astana, og legger grunnlag for arbeidsro i Astana-leiren. Alberto Contador kan være trygg på at Vinokourov blir solid støtte når rittet i morgen entrer Pyreneene.

Mads!