Tøffe tak blant gladiatorene

Trass det opplagte i at dagens tre modige utbrytere ikke ville holde hele veien til mål, hersket det mye spenning rundt dagens etappe. Etter fire dager i alpene, og en tøff uke i Pyreneene som venter, representerte dagens etappe en opplagt mulighet for sprinterne. Kanskje til og med siste? Morgendagens etappe er hard med avslutning opp til Mende, hvor Contador herjet med konkurrentene under Paris- Nice. Lørdagens etappe kan ende i en massespurt, om spurtlagene klarer å kontrollere feltet over de mange tredje og fjerde kategori bakkene underveis.

Etter helgen bærer det inn i den avgjørende siste uken i Pyreneene. For de beste avgjøres kampen om den gule trøyen, for resterende hoveddel av feltet avgjøres det hvem som overlever inn til Paris. Når rytterne igjen møtes på flatene, kan noen av sprinterne mangle etter Pyreneenes prøvelser.

Tet- trioen avsluttet samarbeidet i kramptrekninger for å kåres til dagens mest aggressive rytter. Tittelen fungerer som en trøstepremie for alle de modige rytterne som sløser tusenvis av kalorier uten resultat. Utbryterne virker kanskje latterlige, men de har en viktig funksjon i sykkelsirkuset. Blant annet sørger de for timer med eksponering for sin spandable sponsor.
Trass konkurransen om å virke aggressiv blant utbryterne, var aggresjonen langt mer oppriktig i hovedfeltet. Thor Hushovd virket alene da feltet nærmet seg ti kilometer til mål, og var fremdeles alene da feltet syklet inn på oppløpet. Kampen om posisjonene kan ha kostet grimstadmannen dyrebare krefter som kunne vært spart med bedre hjelp fra sitt Cervelo Test Team.

Ville tilstander inn mot mål endte med ny seier til hissigproppen fra Isle of Man. Mark Cavendish nøt igjen solid støtte, da Mark Renshaw ryddet veien og sikret kanonkula sin 13- etappeseier.

Måten Renshaw ryddet opp i rekkene på oppløpet vil skape diskusjoner i grupettoen de møter hverandre på morgendagens etappe. Særlig Garmin- Transition rytterne Julian Dean og Tyler Farrar har saker de helt sikkert vil ta opp på kammerset med sin kollega enten han diskes eller ikke.

For HTC- Columbia er det perfekt at Renshaw gjorde jobben som “hit man” for Cavendish. Med diskvalifisering setter arrangøren et tydelig eksempel for å unngå lignende farlig opptreden i fremtiden. Ingen tvil om at Renshaw var presset, men det forsvarer ikke måten han åpenlyst skubber vekk Dean og hindrer Farrar. Den allerede skadde Farrar var på vei opp på siden av Cavendish, men ble tydelig hindret av Renshaw. Ferrar måtte bremse, og tydelig forbannet passerer han ved å dra seg forbi i trøyen til Renshaw. Mark Cavendish er dermed med i kampen om poengtrøyen for alvor, og Pettacchi kan ikle seg grønt.

Hushovd var tydelig skuffet i mål, og alle roper på en sterkere laginnsats som nødvendig om han igjen skal vinne poengtrøyen i Frankrike rundt. Sikkert er det at Farrar, Petacchi og Cavendish hadde ryttere som ofret alt for sine lagkamerater. For Renshaw kostet innsatsen ham resten av Frankrike rundt.

Mads