Maks uttelling for Thor

Mange Tourryttere kan ha mistet nattesøvnen med tanke på dagens løypetrase. Etappen er den hardeste hva angår antall kilometer med klatring i årets Tour. Dagens siste fjell, Col de Madeleine (2000 m.o.h), er det tredje høyeste i årets ritt. Sykkellegenden Lucien Van Impe, syv ganger vinner av klatretrøyen i Frankrike rundt, uttalte at fjellet hadde perfekt komposisjon som Tourfjell. Dette er et fjell for de beste klatrerne.

Om etappen hadde kommet senere i Touren ville den kanskje vært den hardeste? Heldigvis er det et stykke igjen. Mange har mye å ta igjen etter dagens slit. Det ble offensiv sykling fra start med den formsterke Sylvain Chavanel i støtet fra kilometer null. Etter flere angrep endte det opp med en solid tetgruppe inkludert den grønne trøyen.

Thor Hushovd fikk dermed maks ut av dagens etappe, og tok med seg viktige poeng. På den måten utnyttet han mulighetene til å få et litt større pusterom til nummer to i poengkonkurransen, italieneren Alessandro Petacchi.

Grimstadmannen viste igjen hvor viktige slike anledninger er i kampen om grønt, og at denne evnen er nødvendig for å stå med grønt i Paris. For mens Hushovd satt vel plassert i “pole position” før første innlagte spurt, slet arge konkurrenter som Cavendish og McEwen, helt bakerst i feltet.

Dagens etappe skulle bli en test om den gule trøyen hadde nødvendig støtte av sine lagkamerater. Ingen tvilte på Evans styrke, men flere var bekymret for om han ville nyte nødvendig støtte fra BMC- kameratene. BMC gjorde en godkjent innsats, og leverte Cadel Evans oppskriftsmessig inn i bunn av Col de Madeleine. Effekten av den gule trøyen gir ekstra energi og motivasjon også for andre enn selve hovedpersonen. Det er en ære å delta i forsvaret av ledelsen i sykkelritt.

Dessverre for BMC mistet trøyen brått sin magi halvveis opp Col de Madeleine. Evans sprakk totalt og viste hvor ille det kan gå når en rytter møter veggen opp et langt fjell. Nå viser det seg at han syklet med brudd i albuen.

Kollapsen til den gule trøyen gav støtet til et kjør som sprengte øverste del av resultatlisten i filler. Alberto Contador og Andy Schleck, de to største s favorittene til å vinne sammenlagt, stjal oppmerksomheten over toppen. Vi har enda lenge igjen før hele runden rundt Frankrike er over, men vi ser et mønster og kan forvente at dagens hovedpersoner vil fortsette å duellere oppover fjellsidene siste uken i Pyreneene.

Mens BMC ofret seg for den gule trøyen, kjente Caisse d’Epargne lukten av etappeseier.
Med tre mann i utbrytergruppen hadde det spanske sykkellaget et solid utgangspunkt for å hjelpe Luis Leon Sanchez til etappeseier. De to solide etapperyttere og klatrere Moreau og Gutierrez holdt farten opp Madeleine, viste oss flott lagtaktikk, og skapte et fantastisk utgangspunkt for Sanchez.

Det holdt allikevel ikke mot frankrikes beste etapperytter de siste årene, Sandy Casar, som fikk sin tredje etappeseier i Tour de France. Dagens etappe viste hvor høy fallkurven er når et helt lag ofrer seg for en manns resultater. Verken Evans eller Sanchez klarte å følge opp innsatsen og foreventningene til sine lag, og ender dermed opp blant dagens tapere. Stakkars Evans mislykkes for andre året på rad og må trøste seg med verdensmestertrøyen, som han bærer uansett plass på resultatlisten.