Touren er en kamp om å overleve

Rytterne kan nyte en velfortjent hviledag etter åtte utfordrende dager. De stressende etappene fra Nederland over grensen til Frankrike ble en psykisk og fysisk belastning. Åpningsetappene var konstruert for å inneholde elementer fra vårklassikerne og dramaet de representerer.

Det ble tre innholdsrike dager som toppet seg med Thor Hushovd sin herlige seier på brosteinsetappen inn til Arenberg. Vi har aldri sett nordmannen mer solid, og han virket å ha et overlegent grep om poengtrøyen. Flere ryttere, inkludert forhåndsfavoritten Marc Cavendish, innrømmet at kampen om grønt virket kjørt.

Men spenningen lever videre. Cavendish har brutt seierstørken og kan øyne håp etter to imponerende etappeseire. I idrett er det kort vei mellom himmel og helvete, og omvendt. Utøvere som beholder troen, er tålmodige og utholdene, får som regel betalt.
Cavendish og hans mannskap er gode eksempler på hvor små marginene er mellom opp og nedturer i idrett, og hvor viktig det er å prøve igjen etter å ha misslyktes.

Den Italienske sprintkongen og veteranen Alessandro Petacchi er på andreplass i kampen om grønt, kun fire fattige poeng bak Hushovd. Petacchi har vunnet poengkonkurransen i både Italia og Spania rundt, men aldri fullført Touren. Veteranen øyner kanskje trofeet han mangler om han klarer seg helt til Paris?

Tour de France er en kamp på flere fronter og slaget om grønt blir igjen spennende. I tillegg er det åpent i kampen om sammendraget, konkurransen om den prestisjefulle klatretrøyen har knapt begynt, og flere kan få oppfylt drømmen om etappeseier. Spenningen og dramaet kommer på rad og rekke, og utfordringene som preget klassikeretappene er etterfulgt nye prøvelser. Ryttere, kommentatorer og publikum snakker i stedet om den glohete varmen som en nesten utålig pine for sykkelfeltet.

Publikum med heteslag har fått behandling i teambussene foran øynene på skrekkslagne ryttere før start. Hvilke tanker sender det igjennom rytternes hoder minutter før slitet i samme varme, før de tar på fatt på ekstreme avstander på maksimal intensitet? Touren er ikke bare en kamp om resultater og ære, det er også en kamp om å overleve. Veien til Paris er mer enn en kamp mann mot mann. På veien skal de takle hete, kulde, velt, skader, sykdom, og bratte fjell. Mange har allerede gitt opp og reist hjem. Før Touren er halvveis, har kun halvparten av de 22 lagene til start fremdeles fullt mannskap.

Publikum er vitne til dramaet underveis og ser med egne øyne hvor utholdene mennesket faktisk er, hvor godt de samarbeider og hvor viktig et slikt samarbeid er.
Rytterne må nyte hviledagen og den ro de kan unne seg. Vi har bare sett en liten forsmak på det som venter.

Mads