Endelig fikk Thor revansje!

Revansjen etter i går kunne ikke vært mer fullkommen for Oksen fra Grimstad!
Det var nesten noe symbolsk over synet av Fabian Cancellara tauende på tetgruppen inn mot mål, vel vitende om at Hushovd er den suverent sterkeste i avslutningen. Virket nesten som Cancellara ville gjøre opp etter å ha forårsaket poengtap og mulig etappeseier for nordmannen dagen før.

Eller innså han at Thor var overmannen i en spurtduell? I så fall en uvanlig defensiv holdning fra Cancellara. Motivasjonen til Cancellara så ut til å være sammenlagthåpet Andy Schleck og den gule trøyen. Cancellara kunne kanskje ha vært med i kampen om etappen, men valgte å prioritere lagets ambisjoner om gul trøye i Paris. Thor fikk derfor seieren servert på gullfat, og spurten om seieren ble en formalitet. Seieren var allikevel ikke enkel på den krevende etappen. Underveis kreves styrke og kløkt for å unngå uhell. Alle sier du må ha flaks i et ritt som Paris- Roubaix, eller på en etappe som i dag. Derfor var flere ryttere på defensiven allerede før start. Men ingen kan peke på flaks og tilfeldigheter når de forklarer dagens utfall og etappevinner.

Det er ingen tilfeldighet at nummer en og to i årets Paris- Roubaix satt i den avgjørende tetgruppen. De to har fysikken, mentaliteten og de taktiske ferdighetene som kreves. Det er heller ingen tilfeldighet at Saxo- Bank og Cervelo dominerte underveis med kollektiv sterk og taktisk sykling. Lagene er kjente for sine dyktige taktiske disposisjoner, og beviste i dag hvorfor de er best der konkurrentene taper.

Thor Hushovd, hans lagkamerater og støtteapparat fikk en velfortjent og flott seier! Den grønne trøyen har byttet eier, og virker håpløst fjern for de som sikler på samme farge. Thor har aldri hatt et bedre grep om poengkonkurransen. Saxo Bank fikk tilbake ledelsen i rittet og vant tid på Alberto Contador og flere antatte favoritter i sammendraget. Dessverre for det danske laget veltet og brøt eldstemann Schleck etter et stygt velt på et tidlig brosteinsparti. Det er en stor strek i regningen for det raknende mannskapet til Bjarne Riis. Brødreparet Schleck kunne blitt en sterk duo når rittet går inn i fjellene. Brødrene sykler sterkt sammen og har felles forståelse for taktiske disposisjoner. Saxo Bank er svakere uten Fränk Schleck, og Andy Schleck er svakere uten sin bror.

En annen rytter som tapte tid grunnet brosteinen var Lance Armstrong. Amerikaneren, med sin åttende Tour-seier i sikte, punkterte og ble offer for det mange vil påstå er tilfeldigheter. Eller var det dekk, sporvalg, ferdigheter og svak laginnsats? Dagens tapere vil forklare tapet som et utfall av tilfeldigheter.

Utenom det klarte mange sammenlagtryttere etappen bedre enn fryktet, kan puste ut og se frem til langt mindre dramatiske etapper i fortsettelsen. Eller kan de? Tour de France er noe for seg selv.

God Tour!

Mads!