Ildprøven venter for Edvald!

Edvald Boasson Hagens imponerende spurtseier på siste etappen av Tirreno- Adriatico kom som bestilt.

Først og fremst var det gøy for den unge kometen at han nok en gang kunne heve armene som førstemann i mål. Det begynner å bli en vane for den råsterke sykkelproffen fra Rudsbygda. Det bare et tidsspørsmål før han gjør det igjen.

Spesielt morsomt er det at han vant i en rendyrket spurt. Den sindige nordmannen slo eliten av sprintere, og kan med prestasjonen risikere å starte spekulasjoner om han er kandidat for den grønne trøyen til årets Tour de France. Kanskje er det for tidlig med slike spekulasjoner, og muligens er ikke Edvald en rendyrket spurter. Men han kan uten tvil være like rask. For Team Sky kom seieren beleilig fordi den gir laget økt selvtillit før den kommende storklassikeren Milano- Sanremo.

Se Milano-Sanremo direkte på TV 2 Zebra og TV2Sumo lørdag kl. 14.30

Boasson Hagen var utnevnt kaptein i oppkjøringsrittet Tirreno- Adriatico, derfor var det meget viktig for det ambisiøse engelske laget at de fikk en seier. Seieren styrker lagets beslutning om å beskytte nordmannen i de nærmere 300 kilometerne som tilbakelegges i “la primavera”, Milano- Sanremo, et av vårens vakreste sykkeleventyr.

Vinneren av den italienske klassikeren er ofte en solid spurter. I fjor vant kanonkula Cavendish. Den unge briten beviste dermed for alvor at han var blitt en av de virkelig store gutta. Fra før har gode spurtere som Oscar Freire, Eric Zabel, Alessandro Petacchi og Mario Cipollini vunnet det flotte rittet.

De sterke sprinterne har vunnet etter fremragende og målrettet laginnsats, for å bringe dem velberget over rittets siste harde stigning, Poggio. Den fem kilometer lange stigningen, drøye 10 kilometer fra mål, er alle sprinteres store skrekk og siste test. Stigningen representerer klatresterke angriperes siste sjanse til å stikke ifra. Hvert år forseres stigningen i en fart som gjør at pressemotorsyklene i front av rittet grenser til å hindre rytterne. Stigningen etterfølges av teknisk utforkjøring med livet som innsats. De uten hurtigheten i en spurt må bruke Poggio til å skape luken som bringer de i ensom majestet til oppløpet.

Sannsynligheten er stor for at dette igjen blir et scenario. Formsterke og gode bakkeklatrere vil angripe i et siste desperat, men nøye planlagt forsøk. De beste sprinterne, som fremdeles har saft igjen i beina, må bite seg fast i bakhjulet til sine og andre lags hjelperyttere, i håp om at disse bringer de til siste kilometeren uten luker til ryttere i tet.

Er Edvald klar for oppgaven som storlaget Sky sin kaptein i en av verdens mest prestisjefulle sykkelklassikere? Utvilsomt. Edvald strutter av selvtillit og vinnerinstinkt!

Han har den ekstreme kapasiteten som skal til, og bør ha i bakhodet at Cavendish klarte bragden for ett år siden. Mange var i tvil til om “Cav” hadde styrken og utholdenheten til oppgaven. Men briten hadde forberedt seg godt, og knuste alle i overlegen stil. Klarte Cavendish det i fjor, kan Edvald klare det i år.

Men noen, meg selv inkludert, er i tvil om Edvald har utholdenheten i et så langt ritt som Milano- Sanremo. Kanskje er det for tidlig? Det tar mange år å takle det harde kjøret og de lange distansene som kjennetegner de harde vårklassikerne. Edvald har bevist i ritt rundt 200 kilometer. Han har fremdeles til gode å bevise at han takler distanser på 250 kilometer og mer.

Poggio blir testen. Klarer Boasson Hagen seg over denne kan han bli meget vanskelig å slå i det prestisjefulle sykkelrittet.

Vi skal ikke glemme at Thor Hushovd har to tredjeplasser fra rittet. Thor har slitt i år, men han har opparbeidet seg den viktige rutinen. Gled dere til en spennende finale av det lange og klassiske sykkelrittet!

Lykke til Edvald, Thor og Gabriel!

Mads:)