En helg med fart og spenning!

For den sportsinteresserte med sans for sykkel blir det en hektisk helg foran tv-apparatet. Klassikersesongen ruller i gang for det profesjonelle sykkelfeltet.

Lørdag starter moroa for de som elsker våte, kalde sykkelryttere, som kjemper seg over forblåste sletter og sleipe brosteinspartier med Omloop het Nieuwsblaad.

Semiklassikeren ble i fjor vunnet av Oksen fra Grimstad. Det naturlige ville derfor være om Thor var blant favorittene i årets ritt. Det er han dessverre ikke.

Sykdom og treningsavbrekk har satt han tilbake. Svært få, inkludert han selv, tror han vil være med å kjempe om seier i årets ritt. Fjoråret ble et gjennombruddsår i klassikerne for vår mest meritterte sykkelrytter gjennom tidene. Det tar mange år å bli en god klassikerrytter og vi får håpe Thor har formen innefor rekkevidde til senere utfordringer.

Se Thor kommentere sine egne sjanser her (bloggen fortsetter under):

1284

I stede er alles øyne rettet mot en annen nordmann. Da snakker vi selvfølgelig om unge og fremadstormende Edvald Boasson Hagen. Med kallenavnet Eddy er han en fryktet mann i sykkelfeltet.

En av fjorårets revolusjoner, og heteste navn til å vinne en av brusteinsklassikerne, Heinrich Haussler, nevner Edvald som mannen å slå. I et intervju med cyclingnews.com, kommer den samme Haussler med krass kritikk av Team Sky. Han mener de har få venner i feltet etter årets sesongdebut, grunnet påstått arroganse og taktisk dumhet. Den taktiske dumheten han referer til er at Sky ikke forsvarte sin egen ledelse i Tour of Qatar, i tillegg til den fatale tissepausen til Boasson Hagen i Oman.

Vi kan altså konkludere, og glede oss over, at selv om temperaturen lands den belgiske landevei blir kald, så er temperaturen i feltet høy. Vi får også håpe Edvald har lært at han skal velge sine tissepauser med omhu.

Søndag følges lørdagens sesongstart opp med Kuurne- Brussel- Kuurne. En yndet semiklassiker å ha på merittlisten.

Sammen med Edvald og Thor har vi flere norske på startstreken i de to rittene.

Dagene er over da vi kun hadde kun to eller tre nordmenn fordel på alle de profesjonelle sykkellagene. I årets sesong risikerer vi å ha en nordmann i alle ritt. Tilskuddet på tre nye proffer vil sette mer norske farge på sykkelfeltet.

Gabriel Rasch er tent for årets klassiker debut. Gabba er blant de mest erfarne norske sykkelryttere og liker de belgiske forholdene. Dess våtere, glattere, lengre og tøffere, jo mer motivert er Hole-gutten. Kanskje ikke så rart at ishockey er en yndet vinterhobby. Gabriel liker tøffe og tette taklinger.

Mindre erfaring har Aleksander Kristoff som debuter som proff i årets sesong.

Fysisk og mentalt er han godt rustet for de belgiske brusteinsklassikerne. Men sannsynligvis vil Stavangergutten fungere som hjelperytter. Unge Kristoff bør derfor fokusere på gjennomføring av arbeidsoppgaver og ikke resultater. For hvert ritt han gjennomfører tilegner han seg selv mer erfaring som gjør at han stiller sterkere i neste ritt.

Det spennende med disse to helgerittene er at de gir oss en klar pekepinn på hvem vi sannsynligvis ser i toppen i april. Hva skjer i april? Jo, da er det Flandern, og Paris – Roubaix på programmet. I tillegg er Gent- Wevelgem flyttet til ny dato, og forlenget, for å øke statusen på denne, en gang, så viktige klassikeren. Disse tre en dags klassikerne er sesongens kanskje viktigste enkeltritt ved siden av VM. Ikke fordi konkurransen er dårligere i andre ritt, jeg sikter til Liege- Bastogne- Liege, Flech- Walonne og Amstel Gold Race, men brusteinsklassikerne er de mest brutale. Brutale fordi rytterne har uttalige utfordringer underveis som de ikke møter i andre deler av sesongen. Utfordringer som består av høy fart, sultne ryttere, smale og dårlige veier, glatte og krevende brusteinpartier, sidevind på åpne sletter og kaldt vær. Fordelt på lange distanser fungerer disse rittene som ekstreme manndomsprøver.

Vi kan glede oss til helgen!

MadsJ