La juksemakerne svi!

Det var ingen stor overraskelse i miljøet da det ble kjent at Danilo De Luca hadde testet positivt ved to anledninger under fjorårets Italia rundt.

De Luca går under kategorien “kontroversiell sykkelrytter”, fordi han har flere uheldige dopingsaker hengende over seg. Blant dem mistanker om innblanding i en italiensk dopingring, og tester som viste unaturlige blodverdier. Han har vært omtalt med negativt fortegn siden 2007, men allikevel kunne fortsette med innkassering av store triumfer.

Heldigvis går kampen mot doping stadig nye veier for å få potensielle juksemakere til tenke seg om. Før skandale-Touren i 2007 signerte alle deltakerne en kontrakt med Tour de France-arrangøren om bøtelegging basert på en prosentsats av individuell årlig inntekt. Blant de mange rytterne med årsinntekt på over en million euro ble det snakk om store summer.

I samme Tour de France testet Michael Rasmussen og Alexander Vinokourov positivt. Året etter ble Stefan Schumacher, Bernard Kohl, Ricardo Ricco og David Rebellin fratatt all ære og avslørt for doping. Men ingen har betalt boten alle trodde var en realitet. Rebellin har riktignok tilbakebetalt en bonus fra den italienske olympiske komité, men sitter sannsynligvis igjen med et betydelig overskudd etter uttallige bragder gjennom karrieren.

Sykkelritt vunnet gjennom juks er bedrageri i stor skala på samme måte som annen type økonomisk kriminalitet. Bedragerne lurer ikke bare fans og sponsorer. De stjeler ære, drømmer og muligheter fra moralske utøverne som velger hardt og ærlig arbeid.

I tillegg tvinger de samfunnet og organisasjoner rundt idretten til å bruke enorme summer og ressurser på arbeidet med å avsløre misbruket.

Pro Tour-arrangører, lag og ryttere må også ta del i spleiselaget for å finansiere bedrageriet. Det er derfor ironisk at dopingsynderne som dessverre finnes i enkelte lag, er med å finansierer systemet de forsøker å lure.

Det er juksemakerne som gjør at rene utøvere tvinges til å leve under overvåkningssystemer fra antidopingmyndighetene. De samme juksemakerne skremmer sponsorer, publikum og skaper urettferdig mistanke blant de mange som trekker generaliserende konklusjoner basert på skandaleoppslagene i media. Juksemakerne skaper overskriftene som skader sporten og setter alle, inkludert de med ærlige hensikter, i tvil.

Derfor er det bra for idretten om sykkelsporten klarer å praktisere strenge straffer med utestenging og betydelig bøtelegging av de som har beriket seg gjennom juks.

For De Luca vil den annonserte boten på 280 000 euro – sammen med to års utestenging – svi.

Det er vel fortjent. Det skal ikke lønne seg å jukse.