Ventetiden er over!

Den korte ventetiden som preger sesongavbrekket til sykkelsirkuset er snart over.

I natt starter første etappe av Australias store sykkelbegivenhet, Santos Tour Down Under. Det seks dager lange etapperittet har i mange år vært et yndet ritt for utøverne.

Ikke grunnet prestisjen det var å vinne rittet. De fleste besøkende europaproffene syntes det var hyggelig, og trakk på skuldrene om en av de lokale rytterne vant på hjemmebane.

De var der primært for å trene under den sterke solen, og oppleve en annen atmosfære enn den de kjenner fra rittene hjemme i Europa.

Selv om rammen rundt det- etter hvert så store sykkelrittet- fremdeles skiller seg fra den i Europa, har Tour Down Under en større prestisje i år enn de tidligere tolv versjonene.

Se Tour Down Under på TV 2 SPORT OG tv2sumo.no

Sykkelentusiaster over hele verden og de mange tusen fremmøtte i Adelaide dirrer av spenning og forventninger før start. Hvilken start på sesongen det ser ut til å bli!

Selv om spenningen var stor da Armstrong brukte rittet som arena for sitt comeback i fjor, er det ny spenning rundt texaneren. I årets utgave stiller han bedre forberedt og med flunkende nytt lag til start. Om Armstrong brukte fjorårssesongen til å vende tilbake til sykkelsporten, vil han bruke årets sesong til å nå helt til topps.

På slep har han med seg tusenvis av fans, pressefolk, medarbeidere, lagkamerater og ledelsen til lagets sponsor. Armstrong er en annen verden sammenlignet med alle andre sykkelryttere. Han har uttrykt at han blir skuffet om laget ikke returner fra Australia med en etappeseier. Presset er på fra start!

Men Radio Shack er ikke det eneste laget med forventningspress. Årets sesong byr på to andre meget spennende lag, som begge stiller til start i Down Under.

Team Sky (med tre nordmenn i stallen, ingen til start i Down Under) prøver så godt de kan å dempe forventningspresset på sine stjerner. Interessen rundt sesongstarten gjør det allikevel naturlig å tro at det nye storlaget deltar for å vise seg.

Det hersker i tillegg magisk stemning rundt Cadel Evans sesong -og lag debut i Team BMC (med nordmannen Kristoff i stallen, som ikke stiller til start). Blant de mange australske talentene og favorittene er det stort for det australske publikum at en av de bærer regnbuetrøyen som regjerende verdensmester.

Australia opplever en eksplosjon hva angår sykkelinteresse. Den økte populariteten vil toppe seg når Melbourne i høst blir vertsby for VM i landeveissykling.

De australske sykkelrytterne ofrer mye. De har ingen sjanse uten å måtte ta den lange reisen og bosette seg i Europa. Kontrasten til hva de er vandt med fra Australia er stor.

De er alle hardsatsende unge eventyrere som ofrer det de er glade i hjemme, for å dyrke det de virkelig brenner for. Kanskje ikke så rart at de markerer seg som en av verdens beste sykkelnasjoner? Den oppmerksomheten de nå opplever i hjemladet er vel fortjent.

Årets versjon tippes igjen å bli et ritt for sprintere. Landskapet rytterne skal over skaper ikke store tidsdifferanser. Den største utfordringen er heten som ofte er over 40 grader.

Det blir intens kniving om sekundene. I fjor var 29 mann innenfor 49 sekunder bak Allan Davis etter seks etapper. Det kan bli spektakulær sykling fra første tråkk!

Endelig er ventetiden over!

MadsJ