Garmin er ikke sykkelsportens Wigan

Bradley Wiggins ble årets store overraskelse i Tour de France.

Ingen hadde tippet på banespesialisten som kandidat til en topplassering sammenlagt i verdens hardeste sykkelritt (ble fire sammenlagt).

Wiggins har riktignok en fantastisk fysisk kapasitet, men det kreves beinhard jobbing og en liten dose galskap for å skape så betydelige endringer. Galskapen består i troen på noe ingen andre på forhånd mente var realistisk. Endringene i kosthold og trening krever jernvilje og gav fantastiske resultater. Wiggins har uttalt at Jonathan Vaughters, direktør i Garmin-Slipstream, var sentral i oppfølgingen av prosessen underveis. Endringen som Wiggins skapte må ha krevd en enorm vilje, disiplin. Oppfølgingen fra støtteapparatet rundt er også helt avgjørende.

Med etableringen av superlaget Sky, spekuleres det om Wiggins er på vei til det den nye britiske storsatsingen.

Problemet er at Wiggins fremdeles har ett år igjen av sin kontrakt med Garmin.

I et nylig intervju med BBC etterlater Wiggins lite tvil om at han ønsker å forlate laget.

I intervjuet trekker han sammenligninger mellom Manchester United og Wigan for å beskrive den antatte forskjellen i sportslig nivå mellom Sky og Garmin. I beste fall er en slik sammenligningen lite gjennomtenkt.

Garmin- Slipstream er et av de mest spennende lagene i proffsirkuset. De klarte å få to mann blant de ti beste sammenlagt i årets Tour de France. I Spania rundt vant de tre etapper.

Garmin fortjener bedre omtale av en rytter, som offisielt fremdeles er medlem av laget.

Med god grunn kan vi forvente at Team Sky blir et slagkraftig og spennende lag i 2010.

Men Wiggins og resten av Team Garmin-Slipstream leverte en imponerende innsats i årets Tour. Derfor burde Wiggins uttrykke takknemmelighet overfor sine lagkamerater, snarere enn å så tvil om hva de er gode for.

Med Garmin har Wiggins tatt et syvmilssteg som sykkelrytter. Det amerikanske laget fortjener en mer ydmyk omtale av hovedpersonen selv.

Ut fra intervjuet kan det virke som om Wiggins er på vei bort. Det er ingen tvil om hvor han ønsker å signere. Wiggins ønsker åpenbart å sykle for Team Sky.

Et av Team Skys store langsiktige mål er sammenlagtseier i Tour de France.

Til det mangler de en reell kandidat. Ingen står høyere på deres ønskeliste enn nettopp briten Bradley Wiggins.

Om Garmin lar Wiggins forlate laget før kontrakten går ut er det fordi de har en grunn til å la han gå.

Tenker Garmin at de har gode nok ryttere i Dave Zabriskie, Chris Vande Velde og Tom Danielson? Alle tre har betydelig potensiale i en treukers Tour.

Eller er det en ny mann på vei inn?

Alberto Contador kan være svaret. Om Astana ikke får ProTour-lisens er det stor sannsynlighet for at spanjolen forlater det kashakstanske laget.

Garmin er ett av tilbudene Contador vurderer for neste sesong. De har pengene, er et moderne, sterkt og spennende lag. For å dra videre på sammenligningen fra fotball, kanskje et sykkelsportens svar på Barcelona.

I så fall får Wiggins mer enn nok å hamle opp med fra det flotte amerikanske laget. Om mine spekulasjoner slår til, kan sammenligningen mellom Manchester United og Wigan bli flau for Wiggins.

Mads!