Vive le Tour!

For alle sykkelinteresserte har årets Frankrike rundt vært tre morsomme og spennende uker! For et fantastisk sirkus og hvilken institusjon Touren er! Trass enkelte spådommer om reduksjon i popularitet grunnet dopingskandaler og finanskrise, virker interessen for Touren bare å øke.

Touren befester sin stilling som institusjon fordi rittet er en av verdens hardeste og mest dramatiske idrettskonkurranser med lange tradisjoner. Arrangørene har bygget Touren til å bli en solid merkevare som pågår i en periode media trenger den mest.

Midt i verste agurktid, når journalister skriker etter aktuelle nyheter representerer dramaet i Touren etterlengtet mediestoff. I Norge gjør dette Thor Hushovd til en av landets mest omtalte personer.

1284

Sommerferien skaper en ramme som gjør Touren til et yndet turistmål. Det store antallet nordmenn langs løypa er et tydelig bevis på hvilken tiltrekning Touren i Norge. Kanskje vil interessen blir større? Norge er fremdeles en liten nasjon i det internasjonale sykkelfeltet. Med nye storlag på gang håper jeg vi får plass til flere av de mange talentene Norge har å tilby proff-feltet.

Verden er aldri vært mindre og mer tilgjengelig for en reiselysten befolkning. Sykkelsporten har vært igjennom en globaliseringsprosess som har brakt sporten til nye hjørner av verden. Det har blant annet gjort USA og Australia til store sykkelnasjoner med alt det publikum de bringer med seg. De to landene har i tillegg fått sine egne prestisjefulle sykkelritt. Tour Down Under og Tour of California er ritt i vekst som skaper ekstra interesse og forventninger til det store oppgjøret rundt Frankrike i juli.

Det ble skrevet historie i årets Tour da de to japanske innslagene i rittet klarte å fullføre. Det er første gang en japaner har fullført verdens hardeste sykkelritt og skapte interesse for Tour de France i Japan. Kanskje fører det til at vi vil se flere japanske flagg langs løypa neste år? Japan er en økonomisk stormakt. Om japansk næringsliv blir interessert kan økonomisk sterke samarbeidspartnere bli rekruttert til den spennende idretten.

Den teknologiske utviklingen gjør at publikum kommer tettere på rittet og utøverne. Det twitres og blogges fra ryttere og folk innenfor. Takket være internett og bevist kommunikasjons- og markedsføringsstrategi fra lag og ryttere skapes ny forståelse og innsikt for hva som skjer i rittet. Vi kan lese om hva rytterne tenker og føler underveis i de tre dramatiske ukene på to hjul. På den måten bringes det stoff og vinklinger fra utøvere og lag som gir publikum en helt ny dimensjon og mulighet til å komme tettere på sine idoler.

Ny teknologi er viktig for sykkelsporten. En idrett som lenge virket traus og konservativ nyter nå godt av en aktiv deltagelse og bruk av de teknologiske nyvinninger som servers gjennom internett. Her må sporten fortsette å følge med i timen, for på den måten å kunne bygge videre på den positiv utviklingen sporten er inne i hva angår publikumsinteresse.

Underveis i Touren ble vi servert vakre og imponerende tv-bilder. Rytterne tilbakelegger sine mange kilometer i fantastiske og dramatiske omgivelser. Tour de France er ikke bare et idrettsarrangement. Det er også en reise rundt et kulturlandskap spekket med historie. De vakre historiske stedene som rytterne passerer er utøvernes arena og skaper en ekstra dimensjon over sykkelfeltet.

Et sykkelritt er ikke bare en kamp mellom rytterne om å komme først i mål. På veien skal rytterne forsere Europa sine høyeste fjell, de skal sykle i intens varme, og i høy fart kjempe om plassene i det trange feltet på smale, svingete og glatte veier. På veien passerer de vakre byer og knutepunkter, spekket med kultur og historie. Hvilken dramatisk og fascinerende arena for idrett på høyt nivå!

Mange ryttere må bryte grunnet utmattelse eller velt. Ingen ønsker å gi seg og det kjempes en desperat kamp for det ærefulle oppdraget det er å være del av selve Tour de France. Vår egen Kurt Asle Arvesen ble et offer underveis. Med brudd i kragebein pinte han seg i mål etter en stygg velt. Skadene var dessverre for store og den tapre mannen fra Eresfjord måtte kapitulere og reise hjem.

De franske landeveiene er sykkelsportens mest dramatiske slagmark og viktigste frontlinje.

Jeg gleder meg allerede til neste års Tour!

Vive le Tour!