Har Armstrong evne til å sette sitt ego til side?

Touren går inn i sin tredje og siste uke. Til nå har Touren handlet mest om etappeseire, grønn trøye og bakkekonkurranse. I kampen om sammendraget har Astana, på en vellykket måte, nøytralisert rittet. Først på den 15 etappe, forventes de første seriøse angrepene om den endelige sammenlagt seieren. Det er opp til ryttere som Evans, brødrene Schleck, og Sastre å angripe. De har en hard, om ikke umulig jobb foran seg. Astana virker sterke og ligner på mannskapet Armstrong en gang hadde i US Postal Service og Discovery Channel. Forskjellen er tvilen rundt kapteinsrollen. Contador forventer lojalitet. Han var den opprinnelige kaptein og har de siste to årene vært verdens beste etapperytter. Spørsmålet er om Armstrong virkelig kan sette andre foran seg selv i et ritt han ser på som sitt eget? Har Armstrong evne til å sette sitt ego til side? De neste dagene vil vi kunne få svaret.

Thor Hushovd virker å ha et bra tak på den grønne trøyen. Han ville hatt neglebitende konkurranse om ikke Cavendish hadde tråkket i salaten på etappen til Besancon. At den unge briten mistet sine poeng fra13. plassen var ikke urimelig. TV bildene viser tydelig at Thor blir presset mot gjerdet og en unødig farlig situasjon.

Cavendish har virket fascinerende selvsikker og offensiv. Dagens oppførsel var skuffende av den unge spurtkanonen. Han må ikke glemme fair play-logoen laget bærer på sin drakt.

Ag2r fortsetter å bære den gule trøyen gjennom Rinaldo Nocentini. Det franske laget har jobbet hardt og den italienske sammenlagt lederen hedrer sitt lag for at han fremdeles er ikledd gult. Ag2r har en lang merittliste i proffsykkelsirkuset. De er utvilsomt Frankrikes beste profesjonelle lag, og dagens intervjuer i Fransk presse avslører kanskje noe av hemmeligheten.

Intervjuene forteller at rytterne avgjør de kollektive handlinger underveis. Da dagens avgjørende brudd hadde seilt av gårde og minuttene tikket til utbryternes og Georg Hincapie sin fordel var det en kollektiv avgjørelse at trøyen skulle forsvares. Nocentini vil ikke klare å beholde ledelsen til Paris og han er allerede fornøyd med sine prestasjoner i årets Tour. Direktøren i Ag2r, Vincent Lavenue, visste at rytterne er slitne etter mange dager med hard jobbing. En hard uke gjenstår av Touren. De to lot derfor hjelperytterne ta beslutningen om trøyen skulle forsvares eller ikke. Noe de til slutt klarte med knallhard jobbing de siste 30 kilometerne. Trøyen tilhører fremdeles Ag2r med fattige fem sekunders margin til George Hincapie. Mange lag praktiserer den langt mindre “ovenfra og ned” kommunikasjonen som norm. Ag2r sin demokratiske måte å drive laget vekker sympati og bringer et menneskelig aspekt over lagrollen i sykkel.

I kommunikasjonsprosessen til Ag2r blir rytterradioen fremhevet som et viktig verktøy. Ved at rytterne kan kommunisere med sin direktør over radio unngår vi å se farlige situasjoner ved at lagets følgebil må kjøre forbi feltet, opp til rytterne i tet, for å kunne gi instrukser. Ryttere som syklet før internradiokommunikasjon ble et verktøy fremhever nettopp følgebiler, med stressede direktører som et stressmoment i feltet. Direktører som stadig forserte feltet for å kommunisere med sine ryttere skapte ekstra trengsel i feltet.

Radio kommunikasjon er et verktøy som har kommet for å bli i sporten og noen diskusjoner og forsøk på forbud bør legges død.

Mads!