Alvoret er begynt!

Sykkelsesongen er godt i gang.


Sesongåpningen i januar med Tour Down Under i Australia markerte starten på en særdeles lang sykkelsesong i forhold til hva som er vanlig i mange idretter.


Siden Tour Down Under har det gått slag i slag med mindre etappe- og endagsritt i land som Malaysia, California, Qatar og selvfølgelig i Sentral-Europa. Mange av rytterne farter fra den ene delen av kloden til den andre og får en slitsom og krevende start på sesongen. Lange reiser og store tidsforskjeller blandet med hyppige konkurranser og hard trening gjør sitt til at noen ryttere er slitne før de kommer til begynnelsen av mars!


Det gjelder ikke de store gutta. Med de store gutta mener jeg de som for alvor begynner å vise muskler i ritt som Paris – Nice og Tirreno – Adriatico. Sesongens første tester, og der hvor vi ser konturene av hva som vil komme videre utover sesongen.


Paris – Nice og Tirreno – Adriatico er de rittene hvor det virkelig begynner å bli prestisje fordi de brukes som siste vårpuss på formen før Milan- San Remo, ”dronningklassikeren”.

De to etapperittene markerte hver sin front før rytterne braket sammen i forrige helgs Milan – San Remo! Den 300 km lange vår klassikeren er den første av en serie med vakre og actionfylte en dags klassikere.


Det slår aldri feil! Det er i de to etapperittene i Frankrike og Italia, før Milan – San Remo, at de ”store gutta” kommer i form. Alt som har skjedd i forkant, er for ”de store gutta” helt likegyldig, og det med god grunn. Profffeltet har en ti måneder lang sesong å forholde seg til, og ingen kan være i form i en så lang periode.


Med norske øyne er det derfor svært hyggelig å se at våre to ”proffveteraner”, Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen, er med i toppen. Thor markerte seg markant i Paris – Nice og viste en så solid innsats at de fleste satte en knapp på han før start på Milan- San Remo.


Kurt markerte seg ikke neveverdig resultatmessig i Tirreno- Adriatico, men som hjelperytter for sammenlagtvinneren av rittet, ingen ringere enn seierherren av forrige helgs ”dronning klassiker”, Fabian Cancellara, viste han likevel at formen var på vei.

Med begge de to norske inne på topp ti i Milan- San Remo (Thor ni og Kurt ti), og med begge to på startstreken i de neste store klassikerne i nord så har vi lov til å sette oss foran tv skjermen og se de spektakulære rittene som er i emningen med Norske øyne!

Det er ingen selvfølge om vi tar norsk sykkel historie i betraktning….


Det blir garantert show!


Mads
J

(publisert 26, mars)