Bakholdsbygda Sarobi

Det vekker oppsikt når 10 topptrente franske soldater denne uka ble drept og flere skadd i et bakholdsangrep i Afghanistan. Dette er det største tapet Frankrike har hatt siden Beirut i 1983.

Ikke minst er det oppsiktsvekkende at dette skjer ved Sarobi. Fem mil fra Kabul. Langs den sterkt trafikkerte stamveien mellom Kabul og Pakistan.

Stedet er verken stort eller oppsiktsvekkende. Likevel bet jeg meg merke i Sarobi denne novemberdagen i 2001. Fotograf Jon Torstein Hvamstad og jeg var på vei til Kabul sammen med en dansk kollega og hans franske fotograf.

Vi fulgte grusveien som utgjør hovedveien mellom Pakistan og Kabul. Bildet under viser landskapet i dette dalføret. Tilfeldigvis er det tatt like øst for Sarobi.Hovedveien til Kabul

Nyrene fikk hvile etter å ha blitt ristet godt av de mange hullene i veibanen. Vi snakket om at dette kunne ha vært på månen.

Et par kilometer videre inn i den trange dalen så åpner landskapet seg. En innsjø og tett bebyggelse langs veien.

Sarobi.

Det finnes mange slike steder i Afghanistan, men av en eller annen grunn husker jeg Sarobi spesielt godt.

Jeg tror det var den kjølige stemningen og de mange uvennlige blikkene.

Vanligvis er afghanere veldig gjestfrie og åpne, men her var tonene helt annerledes.

Vi kjørte sakte gjennom bygda og traff på en annen bil. Våre svenske og finske kolleger kjørte sammen og hadde stanset for å gjøre noen opptak.

Vår slitne Toyota Hiace kjørte videre uten å stanse. Senere på kvelden fikk vi vite at våre nordiske venner var sterkt oppfordret til å pakke samme og dra. Tv-opptak var svært lite ønsket i Sarobi.

Dagen etter ble det kjent at en bilkolonne med vestlige journalister var blitt angrepet av en gruppe menn med våpen ved Sarobi. De fremste bilene hadde blitt stanset. Flere personer ble dratt ut av bilene og henrettet på stedet. Fire journalister ble drept.

Ifølge en av sjåførene nyhetsbyrået AP snakket med sa en av mennene:

“You think the Taleban are finished? We are still in power and we will have our revenge”

Sju år senere er Sarobi nok en gang åsted for et blodig angrep. Sarobi denne uken

De enkle butikkene langs veien i Sarobi er de samme. En pansret bil med vestlige soldater på patrulje ruller gjennom gatene.

Hvor mange av disse soldatene tror fortsatt på målet om å nedkjempe Taliban?

De vet godt at ingen har hatt så mange soldater i Afghanistan som Sovjetunionen. Etter 10 år trakk de seg ut.

I Europa øker presset om at Nato-styrkene må gjøre det samme. Hvor store tap kan medlemmene leve med og hvilke resultater er oppnådd etter sju år?

Og hva snakker mennene i Sarobi om i dag?