Hvem skal nedkjempe Taliban?

Pakistan, sommeren 2005.

Det er sent på kvelden, svetten driver. Heten er uforglemmelig. Fotograf Truls Heilo og jeg er på vei for å møte Taliban. En kommandant og en soldat har via gode kontakter gått med på å snakke med oss.

image3

Kommandanten har kjempet i Afghanistan helt siden Sovjetunionen rullet inn i 1979. Han forteller om seiersgleden da kolonnene med russiske stridsvogner rullet ut av landet.

Nå har han en ny fiende. Norge og alle andre som har sendt styrker til hans hjemland.

Den norske regjeringen kan si hva den vil, men kommandanten sier høyt det som ingen ansvarlige ønsker å snakke høyt om her hjemme

– Utlendingene er uønsket. Vi skiller ikke mellom hjelpearbeidere og soldater. De skal drepes hvis de ikke forlater Afghanistan.

Han snakker lavmælt, men poengtert. I to timer får jeg høre hvordan de ser på Vestens krig mot terror.

– Dere må huske at ingen har klart å okkupere Afghanistan. Det vil ha en høy pris for ditt land å bli her, understreker han.

To år senere er det lett å se at han har rett. Daglig kommer det meldinger om kamper mellom den internasjonale ISAF-styrken og Taliban. Særlig i sør.

Men det er ikke akkurat fred i nord heller. Mandag 18. juni ble en norsk soldat skutt i armen. Om det er Taliban, krigsherrer eller kriminelle som står bak har egentlig bare teoretisk interesse.

Samme dag meldes det at amerikanerne har drept flere sivile etter å ha bombet hus. Det er mulig amerikanerne har etterretning som utpeker mål, men når målene ligger midt i sivile områder går det galt – gang etter gang.

Alle disse sivile dødsfallene fører til en ting: Økende skepsis til det utenlandske nærværet og økt rekruttering til opprørsgruppene. Mange er villige til å sprenge seg selv i luften. Taliban innrømmer at det er god tilgang på folk som er villig til å gå i døden.

En klar påminnelse var helgas aksjon mot en buss full av politifolk. Ikke mindre enn 35 nyutdannede politifolk ble tatt med i døden. Afghanske politifolk som skal bidra til å gjøre landet litt mindre lovløst.

To timer med Taliban gav meg innblikk i hva de selv tenker om Afghanistan.

Det var sikkert 50 varmegrader i det lille rommet.

Mens svetteperlene piplet nedover pannen min, fortalte Taliban-kommandanten og soldaten
ba meg fortelle nordmenn at de ønsker å styre sitt eget land etter islamske prinsipper.

Kommandanten ønsket å dra. Byen var full av fiender – her var han på overtid.

Før daggry neste dag skulle han og soldaten dra. Det føltes litt spesielt å få bjørneklem fra en mann med såpass mye blod på hendene.

Det føltes befriende å komme ut i bilen og dra til hotellet. Men det hender jeg tenker på dem.

Hva om kommandanten og hans gruppe havner i strid med nordmenn?  Vet vi egentlig hva vi ønsker å med styrken i Afghanistan? Og forteller våre politikere sannheten om hva som foregår?

19.jun.2007 @ 00:02av Antisosialist

Nei, enkelte (deriblandt åpenbart du ) ønsker jo at Taliban skal få styre landet i fred, og aller helst få på plass det samme flotte styret her hjemme også