Nesten god nok

Jeg kjenner en trivelig kar fra Balkan. Han er utdannet økonom fra hjemlandet og har bred og allsidig arbeidserfaring. Under krigen på 90-tallet måtte han og familien flykte. Nå har de bodd så lenge her at barna ikke vil tilbake. De er norske. Vennene er norske. Utdanningen er norsk.

Klisjeene sitter løst når vi i media skal fortelle om Norges økonomiske tilstand.

Som barn husker du kanskje hvor vanskelig det var å gråte over lang tid. Tårene stanset opp av seg selv. Hulkingen ble slitsom hiksting.

Vi journalister har iallfall rapportert at Norge går så det griner i årevis. Nå kan det se ut som om denne griningen er ferd med å gi seg av seg selv.

Kapasitetsproblemer kaller Norges Bank det. Det er ikke nok personer i arbeid til at veksten kan fortsette.
2,7 prosent av befolkningen er arbeidsledig. VELDIG mange land er misunnelig på oss for dette tallet.
Likevel er det mange som ikke får arbeide selv om de gjerne vil.

I flere år har økonomen fra Balkan søkt arbeid i Norge. Han er ikke kresen, og prøver å fylle tiden med småjobber av mange slag. Han vil så gjerne jobbe, men kommer sjelden på intervju. Med fornavn og etternavn fra Balkan havner han fort i bunken over uaktuelle kandidater.

EU-utvidelsen østover har sikret Norge verdifull arbeidskraft. Så verdifull at SSB-forsker Roger Bjørnstad mener renten ville vært 0,75 poeng høyere uten arbeidsinnvandringen. (DN, 6.juni)

Særlig byggebransjen nyter godt av dette. Mange privatpersoner nyter godt av lavere priser på tjenester.
Helse- og omsorgssektoren hadde vært umulig å holde i gang uten.

Men svikter vi ikke som nasjon innenfor andre sektorer?  Hvorfor vil ikke norske bedriftsledere og offentlig administrasjon ansette godt kvalifiserte utenledinger til andre ting enn snekring, eldreomsorg og søppeltømming?

Det må være mulig å bruke personer som ønsker å jobbe, men er tvunget til å leve av trygd.
De er nesten gode nok.

Det ligger mye godt nyhetsstoff i dette temaet. Bak rekordlav ledighet og økt arbeidsinnvandring er det noe som skurrer.

PS! Har du jobb til min venn fra Balkan er det bare til å ta kontakt på alr@tv2.no