Dronning Margrethes bursdag – og prins Henriks nye tittel

 

13003067-dronning-margrethes-fdselsdag-p-amalienborg-slotsplads

OMGITT AV FAMILIEN: Dronning Margrethe vinker til folket fra Amalienborg sammen med sin nærmeste familie. Og hun så spesielt glad ut fordi ektemannen prins Henrik var på plass. De åtte barnebarna var for øvrig også med – men ikke ute på balkongen hele tiden. (ntb)


“Daisy” fyller år – og hennes “Henri” er med…

Da dronning Margrethe fylte 76 år lørdag,  var hun omgitt av hele sin familie da hun tradisjonen tro kom ut på balkongen på Amalienborg slott og lot seg hylle av folket..
Ja, til og med ektemannen , prins Henrik,  var på plass!  

Som vi husker, uteble Prinsgemalen fullstendig fra den storslåtte feiringen av sin hustrus 75-årsdag i april i fjor.
Offisielt het det at han var “alvorlig syk i influensa”, men en dansk fotograf fant ham etter et par dager i Venezia på ferie.

Og selv om dronning Margrethe enda en gang gjorde gode miner til slett spill, er det ingen tvil om at hennes franskfødte ektemann den gang  – som flere ganger tidligere – satte  henne i pinlig forlegenhet.

13003070-dronning-margrethes-fdselsdag-p-amalienborg-slotsplads

GLAD PRINS: Prins Henrik tok imot folkets hyllest sammen med sin “Daisy” – og så ut som han virkelig trivdes med å være tilbake i rampelyset etter at han pensjonerte seg. (ntb)

Derfor tror jeg på mange måter det oppleves som en lettelse at prinsen nå har “pensjonert seg”.
Da venter ikke presse og publikum at han skal delta ved ulike arrangementer – og det kommer som en gledelig overraskelse når han så dukker opp.
Slik som i dag…
Kanskje prinse rett og slett begynner å savne rampelyset?

Henrik har imidlertid ifølge hoffet i København fått ny tittel siden sist vi så ham…
Og nå er han faktisk tilbake til utgangspunket – og skal altså omtales som “prins Henrik”, som da han kom til Danmark i 1967.

Etter at Margrethe så ble dronning i 1972 , ble Henrik bare omtalt som “Prinsen” i flere tiår – før han tidlig på 2000-tallet fikk den offisielle  tittelen “Prinsgemalen”.

Men den tittelen skal ikke lenger benyttes.
For nå er han altså “bare prins Henrik” igjen!

bilde

HURRA FOR DAISY! –  Dronning Margrethe kalles av familie og venner bare for “Daisy”,  sier TV2s kongehusekpert Kjell Arne Totland til Nyhetskanalen. – Og i anledning bursdagen hennes  har jeg derfor tatt på meg et Daisy- slips jeg kjøpte i København før jeg skulle møte Dronningen og Prinsen på Amalienborg i forkant av hennes 60-årsdag i år 2000.  Jeg syntes det var hyggelig å hente fram slipset med store hvite margeritter nettopp i dag – 16 år senere. (tv2)

NB I morgensendingen på tv2Nyhetskanalen lørdag snakket vi om dronning Margrethes bursdag  og prins Henriks nye tittel  – og viste nye bilder fra dagens feiring på Amalienborg slott  i København.

Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                       kjt@tv2.no

Følg meg også på twitter             @tv2KjellArne

Kjell Arne Totland signatur