Ametyster for februar…

bilde

AMETYSTENE: Kronprinsesse Mette-Marit bærer i dag det vakre ametystgarnityret til grand galla. Her ser vi diademet og øresmykkene – og under blondecapen kan man skimte den tilhørende brosjen med anheng på ordensbåndet. Cstella)


Månedens smykkestein!

Den  lilla edelsteinen ametyst er internasjonalt anerkjent som februar måneds såkalte “birthstone”.

Juveler med denne vakre smykkesteinen finnes i de fleste kongehus – i alt fra små brosjer til hele såkalte “garnityrer”,  med diadem og collier , øresmykker og armbånd.

tumblr_inline_mfq3dskpj51ryby8q

SOM HALSKJEDE: Dronning Sonja bar en rekke ganger det vakre hovedsmykkket som collier . Her ved middagen på Akershun kvelden før kronprinsbryllupet i august 2001. (ntb)

Et slikt garnityr finnes blant annet i det norske kongehus, der det i dag disponeres av kronprinsesse Mette-Marit.

De utsøkte smykkene fra Garrard i London kom imidlertid inn i kongefamilien som en gave til dronning Sonja fra kong Harald til 60-årsdagen i 1997 – og hun bar det da også første gang ved kongeparets felles 60-årsfeiring i Trondheim det året.

specc10c-e1371388827345

SOM DIADEM: Dronning Sonja bar også hovedsmykket som diadem, slik svigerdatteren gjør. Her ved en gallamiddag til ære for Belgias daværende kongepar på Akershus slott høsten 1997. I halsen bærer hun en enorm diamantinnfattet ametyst som anheng. (ntb)

Garnityret består av en rekke deler , som kan anvendes på flere måter. Hovedsmykket kan således bæres både som halskjede og som diadem – og dronning Sonja bar det da også  i begge utgaver.

Kronprinsesse Mette-Marit har imidlertid til nå kun anvendt det praktfulle hovedsmykket som diadem.

Wedding of Crown Princess Victoria of Sweden and Daniel Westling in Stockholm

FIKK LÅNE: Prinsesse Märtha Louise fikk låne ametystene til kronprinsesse Victorias bryllup i Stockholm i juni 2010. Halskjedet her er satt sammen av et armbånd ig en diamantlenke med den tilhørende brosjen som idtstykke og anheng. (ntb)

Slik bar også prinsesse Märtha Louise det store smykket , da hun fikk låne det til kronprinsesse Victorias store bryllupsfest i Stockholm i juni 2010.
Og et ametyst-armbånd og et diamantkjede som hører til smykkesettet ble hektet sammen som halsbånd.
Med den tilhørende brosjen som midtstykke og anheng.

bilde

– MATCHET ORDENSBÅNDET PERFEKT: Kongebloggens Kjell Arne Totland var gjest ved gallamiddagen til ære for Belgias kongepar på Akershus slott – og så hvordan ametystsmykkene matchet dronning Sonjas ametyster matchet den belgiske Leopold-ordenen helt perfekt. (ntb)

Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                        kjt@tv2.no

Følg meg også på twitter              @tv2KjellArne

Kjell Arne Totland signatur