– Se min kjole!

2452390 (1)

KONGEBLÅ: Kongeparet fører an i den kongelige prosesjonen gjennom Store Festsal. Dronning Sonja har igjen hentet fram Erik Mortensens kornblå aftenkjole i silkeduchesse fra 1992. (ntb/Scanpix)

Kongelig gjenbruk på Slottet!

Det er ikke til å unngå at de kongelige kvinners kjoler kommer i fokus ved gallamiddagene på Slottet – og da er det alltid hyggelig å rapportere at kreasjonene har vært brukt før…
Noen av dem faktisk mangfoldige ganger!

taa927e0_0

KONGEFAMILIEN: De kongelige er alltid de siste til å gå til bords ved gallamiddager på Slottet. Alle bærer St Olavs orden i nasjonalfarget bånd over brystet. (ntb/Scanpix)

Slik var det også ved Stortingsmiddagen torsdag kveld… Og dronning Sonja ledet igjen an – bokstavelig talt –  ved å komme i en hele 23 år gammel aftenkjole fra avdøde Erik Mortensen, som i sin tid ble sydd til statsbesøket på Island i 1992.

Kjolen har vært brukt utallige ganger siden – og med forskjellige juveler. Fredag bar Sonja kjolen med et stort perlediadem og andre utsøkte perlesmykker etter dronning Maud.

2452358 (1)

HYLSTERKJOLE I HVITT: Kronprinsesse Mette-Marit hadde hentet fram den overbroderte hylsterkjolen i hvitt, som hun fikk sydd hos vennen Peter Dundas hos Pucci i 2012. En av Mette-Marits aller vakreste og tidløse aftenkjoler, spør du meg! (ntb/Scanpix)

Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Astrid var også i gjenbruk – av noe nyere dato.
Mette-Marit bar den hvite , overbroderte kreasjonen fra italienske Pucci,  som var ny til dronning Margrethes store regjeringsjubileum 2012 og sitt brudediadem i diamanter i håret. –

Astrid bar en vakker kreasjon i gullskimrende sari-silke, som vi også har sett før – denne gang med en såkalt aigrette  i håret , et originalt  smykke med “antenner”  etter dronning Maud.

taa92d23_0 (1)

KONGELIG TRIO: Prinsesse Astrid ville gjerne være til stede ved Stortingsmiddagen, selv om hun for tiden må bruke to krykker og kronprinsparet bar derfor hennes aftenveske. (ntb/Scanpix)

Alle de tre damene bar St Olavs orden  i nasjonalfarget bånd over brystet – og dessuten kong Haralds smykkeportrett på hjertesiden.

Og de kongelige kavalerene?

Både konge og kronprins var torsdag kveld i såkalt sivil galla – dvs i kjole og hvitt – og ikke i uniform.
Og selvsagt med alle sine norske ordener og dekorasjoner – de siste i miniatyr.

bilde

KOMMENTERTE: Tv2s kongehusekspert Kjell Arne Totland kommenterte torsdagens gallamiddag direkte på Nyhetskanalen . Fredag kl 1800 er han gjest i Underhuset på samme kanal, der det blir debatt om monarkiets rolle. Programmet går i reprise lørdag og søndag til samme tid. (tv2)

Har du spørsmål, kommentarer eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                                 kjt@tv2.no

Følg meg også på twitter                       @tv2KjellArne

Kjell Arne Totland signatur