– En fabelaktig dame – både som monark og som menneske!

 

102919_184516_

STILL GOING STRONG… Dronning Elizabeth slik vi i dag kjenner henne fra mediene – en aldrende dame i fargeglade antrekk med tilhørende hatt og med ekte perler i halsen og i ørene. Samt en av sine mange hundre brosjer med glitrende edelstener på brystet. (ntb)


Still going strong…

Jeg tror faktisk ikke jeg vet om noen offentlig person som i samme grad som britenes dronning fortjener denne karakteristikken ..
For Elizabeth ll er virkelig “still going strong”!

Og i sitt nittiende år – og etter mer enn seks tiår på tronen – går Majesteten onsdag til og med forbi sin tippoldemor dronning Victoria – og blir den britiske monark i historien , som har regjert aller lengst: hele 63 år, sju måneder og tre dager!

article-2096332-1194FAB0000005DC-446_634x681

TIPPOLDEMOR VICTORIA: Dronning Elizabeth har for lengst overtatt mange av sin tippoldemors juveler. Onsdag overtar hun også dronning Victorias rekord som Storbritannias lengst regjerende monark.

Det er virkelig imponerende.
Og 89 år gamle “Lilibet” fortsetter altså ufortrødent med sine kongelige plikter – også med utstrakt reisevirksomhet og representasjon.

Ofte i et tempo som kan ta pusten fra langt yngre kvinner og menn i offentligheten…

Queen-Elizabeth-II-Crown-Jewels-June-2_1953

EN UNG DRONNING: En ung dronning Elizabeth poserer for hoff-fotografen i fulle pontifikalier etter den storslåtte kroningen i 1953. (ntb)

Jeg opplever selv dronning Elizabeth som en monark av den gamle skole , som har klart å ta vare på tradisjonene , samtidig som hun nennsomt har tilpasset monarkiet til en ny tid.

Elizabeth ll har på enestående vis representert både kontinuitet og trygghet i en ellers omskiftende tid.
Det som karakteriserer henne aller mest,  er nok hennes utrolige pliktfølelse og viljen til å tjene sitt land og sitt folk.

Queen's Christmas Broadcast 2014

TALER TIL FOLKET: Dronning Elizabeths juletale til sitt folk er nærmest blitt en institusjon i Storbritannia. (ntb)

Monarkiet blir ofte omtalt som et samlende symbol – og Elizabeth ll har i sine 63 år på tronen vært den samlende skikkelsen,  ikke bare for britene, men også for alle Samveldelandene hun er statsoverhode for.
Bare det er et kunststykke i seg selv.

Mens britiske statsministre og amerikanske presidenter har kommet og gått med ujevne mellomrom, har hun vært der som en fiks-stjerne helt siden 1952.

HRH Queen Elizabeth opens Parliament in Westminster, London, England, 04.06.14

POMP OG PRAKT: Dronning Elizabeth holder på tradisjonene – og er hvert år kledd i grand galla når hun sammen med prins Philip kjører i karet gjennom Londons gater for å åpne Parlamentet. (ntb)

Dronning Elizabeth omtalte selv i sin tid året da Windsor slott  brant og både hertugparet av York og prinseparet av Wales tok ut separasjon, som sitt «annus horribilis» .

Og jeg tror kritikken hun fikk i kjølvannet av prinsesse Dianas død høsten 1997,  kom som et skikkelig sjokk på henne.

State Opening of Parliament 2013

MED TRONFØLGEREN: Dronning Elizabeth leser trontalen ved åpningen av Parlamentet . Ved hennes høyre hånd eldstesønnen Charles. Prinsen av Wales , som nå er den eldste tronfølgeren i britisk historie. (ntb)

Men Majesteten tok seg inn igjen – og har i ettertid vist seg langt flinkere til å ta imot og ta vare på kongefamiliens inngiftede medlemmer enn hun var tidligere…

Blant annet har vi sett henne representere alene sammen med svigerdatteren Camilla og med unge hertuginne Kate  langt oftere enn hun noen gang gjorde med Diana og Sarah.

sp10c1e3

PÅ STATSBESØK: Dronning Elizabeth og kong Harald er tremenninger og nære venner. Her er hun og prins Philip på sitt tredje og seneste statsbesøk i Norge – våren 2001. (ntb)

Jeg har selv møtt dronning Elizabeth ansikt til ansikt og småpratet med henne et par ganger – og hun har virkelig imponert meg…
Som da jeg våren 2001 møtte henne her i Norge – og fortalte at jeg var fra Bergen og hadde sett henne og familien første gang der sommeren 1969.

– Å – jeg husker godt den dagen!  utbrøt Majesteten spontant – og med sitt mest strålende  smil.
Vi kom seilende med “Britannia” og la til i havnen. Været var så vakkert – og vi tok banen opp på fjellet. Siden var vi på Akvariet med barna  – før vi besøkte Edvard Griegs hjem.

bilde

BESØKET I BERGEN: Sommeren 1969 opplevde jeg selv dronning Elizabeth og hele hennes familie på nært hold , da de sammen besøkte Bergen. Her er et pressebilde fra besøket i Akvariet på Nordnes , som viser Elizabeth og Philip med sønnene Charles , Andrew og Edward – samt kong Olav og daværende kronprinsesse Sonja , som var britenes vertskap. (utklipp)

Dronningens svar gjorde et enormt inntrykk på meg – og jeg ble vel nærmest målløs av overraskelse og beundring.

Tenk at en aldrende britisk monark, som jo virkelig har besøkt allverdens byer og land i løpet av sin lange kongelige karriere,  i detalj kunne huske et besøk i min kjære hjemby så mange år tilbake i tid…

BRITAIN-POLITICS-ROYALS

UMISKJENNELIG OG MAJESTETISK: Et av mine favorittbilder av dronning Elizabeth – i Parlamentet. (stella)

Vanligvis refererer man jo ikke fra slike samtaler – men jeg husker at jeg bare MÅTTE fortelle det til lokalavisene i Bergen.
Som selvsagt slo det stort opp

“DRONNINGEN HUSKER GODT BESØKET I BERGEN”,
kunne man således lese i BA dagen etter…

KjellArneB

KOMMENTERER JUBILEET: TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har i embeds medfør selv møtt dronning Elizabeth flere ganger – og han kommer i studio på Nyhetskanalen onsdag morgen kl 1000 for å snakke om jubilanten og hvordan hun en gang imponerte ham stort.. (tv2)

Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                 kjt@tv2.no

Følg meg også på twitter      @tv2KjellArne

Kjell Arne Totland signatur