Velkommen til bords på åpent slott!

 

Oslo  20150622. Slottet Âpner dørene for publikum tirsdag. Da er  det åpent  slott. Bordene er dekket i den lille festsal. Desserttallerkner, desertbestikk og kanelabre er i forgylt sølv som var en del av kroningsgaven dronning Maud fikk av det engelske folk i 1906. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

DESSERTBORD FOR EN DRONNING: I Den lille festsal, som har fått tilbake sine opprinnelige farger, er det dekket et utsøkt dessertbord i dronning Mauds ånd – med både kandelabre, dekketallerkener og bestikk i forgylt sølv – alt kroningsgaver fra det britiske folk. (Scanpix/ntb)

Slottet åpner igjen dørene for publikum!

For 15. gang inviterer man nå til Åpent slott i kongeboligen i Oslo.
Og det kanskje til den mest spennende utstillingen noen gang…

I tillegg til den sedvanlige rundturen gjennom  mange av Slottets vakreste og mest sentrale rom , får man nemlig i år anledning til å beskue fire praktfulle bord – alle dekket til kongelig taffel.
Og det med kongehusets mest verdifulle serviser og glass , bestikk og pyntegjenstander –  i utsøkt porselen og krystall, sølv og gull.

Oslo  20150622. Slottet åpner dørene for publikum tirsdag. Bordet i den daglige spisesal  er dekket for fødselsdagslunsj for Kong Olav 1 juli 1963.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

BURSDAGSLUNSJ FOR KONG OLAV: I Den daglige spisesal har man gjenskapt lunsjen for kong Olav på hans 60-årsdag i 1963. Både møblement og lysekroner , porselen , glass og bestikk var nemlig den gang fødselsdagsgaver til Olav V. (Scanpix/ntb)

I Den daglige spisesal har man således rekonstruert fødselsdagslunsjen som ble holdt i rommet,  da kong Olav i juli 1963 fylte 60 år.  Både møblement og lysekroner var den gang bursdagsgaver til Majesteten – sammen med spesiallaget servise , glass og bestikk, alt  med kong Olav Vs kronede monogram.

Til og med menykortene fra den gang er på plass…
Hør bare: Gravlaks til forrett, kylling “bonne femme” til hovedrett – og fruktsalat til dessert. Alt med utsøkte viner, selvsagt…

Oslo  20150622. Slottet åpner dørene for publikum tirsdag. Bordet i den  lille festsal er dekket for dessert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I DRONNING MAUDS ÅND: Dessertbordet i Den lille ferstsal er dekket med  lysestaker, tallerkener og bestikk i forgylt sølv –  alt kroningsgaver til britiskfødte dronning Maud fra hennes hjemland.  Og blomsterdekorasjonene er asymmetriske, slik hun likte det. (Scanpix/ntb)

I Den lille festsal er det dekket et stort og veldig vakkert dessertbord fra dronning Mauds tid  – med  asymmetriske blomsteroppsatser i  hennes stil og farger. Blomstene var nok den gang som i dag  ofte hentet i parken på Bygdøy kongsgård…

Bordet er ellers dekket med tallerkener, dessertbestikk og kandelabre i forgylt sølv, alt kroningsgaver til Hennes Majestet fra det britiske folk i 1906

Oslo  20150622. Slottet åpner dørene for publikum tirsdag. Bordet i den lille festsal er dekket for dessert, med vakre blomster som dekorasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

ROSA PEONER: À LA MAUD: Dronning Maud var veldig glad i blomster – spesielt rosa blomster av alle slag. Her har man gjenskapt en asymmetrisk blomsterdekorasjon i hennes pånd. (Scanpix/ntb)

I Den store festsal har man gjenskapt lunsjen som ble holdt i anledning president Bill Clintons ultrakorte statsbesøk i Norge 1. november 1999 .

Den gang var man hele 62 til bords. Og når man uvanlig nok dekket til stor lunsj  i den såkalte “ballsalen” til ære for den amerikanske presidenten , var det fordi det i Store Spisesal allerede var dekket til stor gallamiddag for en rekke statsledere samme kveld.  

Oslo  20150622. Slottet åpner dørene for publikum tirsdag. Bordet i den store festsal er dekket slik lunsjen var for president Bill Clinton 1. november 1999. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

LUNSJ I BALLSALEN: Da president Bill Clinton høsten 1999 var på en halv dags statsbesøk , dekket man til lunsj i Slottets store festsal – fordi Store spisesal var dekket til gallamiddag for all verdens statsledere. Lunsjbordet for Clinton er gjenskapt i detalj i all sin prakt. (Scanpix/ntb)

Lunsjbordet domineres av den enorme “vikingoppsatsen”, som var en gave til dronning Maud fra “damer i Kristiania” til hennes første fødselsdag i Norge – 26. november 1905.
Den imponerende “vikingoppsatsen” har siden blant annet prydet hovedbordet ved kronprinsbryllupene i både 1929, 1968 og 2001.

De vakre dekketallerkene i sølv ved hver kuvert var en del av kroningsgaven til kong Haakon fra det danske folk i 1906. Fram til 1997 ble disse alltid benyttet ved gallamiddagene i store spisesal.

Oslo  20150622. Slottet åpner dørene for publikum tirsdag. Kunsthistoriker Nina Høye viser stolt fram vikingoppsatsen i den store festsal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

VIKINGOPPSATSEN: Kunsthistoriker Nina Høye , som er kurator for utstillingene og leder av omvisningene på Slottet , forteller om den imponerende “vikingoppsatsen” i sølv , som veier hele 103 kg. Den var en gave til dronning Maud fra “damer i Kristiania” på hennes aller første bursdag i Norge – 26. november 1905. (Scanpix/ntb)

I Den store spisesal har man gjenskapt Stortingsmiddagen høsten 2014 , med dekketøy , blomsterdekorasjoner og det hele. Kongeparet sitter ved denne spesielle anledningen alltid midt på hovedbordet – flankert av statsminister og stortingspresident.

Det store porselens-serviset som i dag alltid brukes i Store spisesal var nytt i 1997 – som en gave til kong Harald og dronning Sonja.
Serviset ble den gang spesiallaget på  Porsgrunn Porcelænsfabrikk – som en folkegave til kongeparets felles 60-årsfeiring i juni det året.

Oslo  20150622. Slottet åpner dørene for publikum tirsdag. Bordet i den store spisesal  er dekket for Stortingsmiddag slik den var 16 oktober 2014. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

STORTINGSMIDDAG: I Den store spisesal kan man dekke til hele 225 gjester – men ved stortingsmiddagen i 2014, som er gjenskapt her, var man 177 til bords. Det er dekket med ett hovedbord og flere armer. Her dekker man med moderne porselenstallerkener, som tar opp veggenes pompianske dekorasjoner – og moderne blomsterdekorasjoner. (Scanpix/ ntb)

Dekoren på de fem ulike tallerkenene er utformet med utgangspunkt i de håndmalte, såkalte pompeianske dekorasjonene på spisesalens vegger og tak.
Ja, det samme gjelder faktisk også mønsteret i dukenes og serviettenes spesialvevde damask.

Skikkelige “conversation pieces”, altså…
I tilfelle
 man skulle slippe opp for samtaleemner med sin sidemann.

Oslo  20150622. Slottet åpner dørene for publikum tirsdag. Bordet i den store spisesal  er dekket for Stortingsmiddag slik den var 16 oktober 2014. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

KUVERT: En av kuvertene ved stortingsmiddagen. Dekketallerken med dekor fra spisesalens tak – laget til kongeparets 60-årsdager. Nanna-glass fra Hadeland. De grønne glassene er såkalte “rømerglass” og brukes til hvitvin. Bestikket kalles ved Slottet “Statens bestikk”. (Scanpix/ntb)

De stilrene sølvkandelabrene på hovedbordet kalles internt på Slottet for “Stortingstakene” , fordi de er gitt som gaver fra nasjonalforsamlingen til kong Haakon og kong Olav ved ulike jubileer og åremålsdager i deres regjeringstid.

Og på alle utstikkerbordene står de såkalte “Fakkelstakene” , forgylte franske bronsestaker fra ca  1810.

bilde

VELKOMMEN TIL BORDS! Slottets kultursjef Maisen Bonnevie ønsker TV2s kongehusekpert Kjell Arne Totland  velkommen til årets sommerutstilling i kongeboligen. Her i Den store festsal, der man har gjenskapt i minste detalj lunsjbordet man dekket for president Clinton i 1999. (tv2)

Fra tirsdag morgen er omvisningene på Slottet i full gang – og jeg deler noen av mine inntrykk fra besøket på årets utstilling  i morgensendingene på Nyhetskanalen fra kl 0800.

Fikk du kanskje selv lyst til ta de vakkert dekkede bordene på i kongeboligen i nærmere øyensyn?
Da er
Slottet åpent for publikum i hele åtte uker framover ..
 Til og med til søndag 16. august.

Oslo  20150622. Slottet åpner dørene for publikum tirsdag. Bordet i den store festsal er dekket slik lunsjen var for president Bill Clinton 1. november 1999. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

OPPVARTENDE LAKEIER: I alle salene på Slottet , der det nå er dekket til fest står det oppstilt figurer i de flotte draktene som brukes av de såkalte lakeiene ved Slottet. (ntb)

Alle besøkende må følge en guidet omvisning , som varer ca 1 time. Ny omvisning starter hvert 20. minutt.
Alle dager unntatt fredag   kl 11.00 – 17.00
Fredager                                        kl 12.00 – 17.00

Billetter han kjøpes på Billettservice , Narvesen og 7-eleven.
Tiloversblevne billetter kan også kjøpes ved inngangen på Slottets bakside. Men da risikerer du i høysesongen å måtte vente litt..

bilde

BEGEISTRET: – En fantastisk utstilling, som jeg selv ønsker å se flere ganger, sier TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland, som her befinner seg i Den lille festsal på Slottet, der det er dekket til et utsøkt dessertbord fra dronning Mauds tid. (tv2)

Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                    kjt@tv2.no

Følg meg også på twitter          @tv2KjellArne

Kjell Arne Totland signatur