Vi minnes 7. juni 1945 – og hedrer kong Olav

sy58f946_0

FOLKEKONGEN: Kong Olav , slik vi alle husker ham fra hans eldre dager. (ntb)

Alt for Norge!

Søndag 7. juni markerer vi 70 -årsdagen for kongefamiliens hjemkomst til Norge i 1945.
Etter hele fem år i landflyktighet i Storbritannia og i USA under annen verdenskrig.

Foto-Thorolf-OEstmo.-Eier-Nasjonalbiblioteket

GLEDE OVER FREDEN: Karl Johan med Slottet i bakgrunnen 7. juni 1945. (Nasjonalbiblioteket

7. juni 1945…
Vi kjenner alle de glade bildene av jublende folkemasser i Oslos gater, som hyller kong Haakon og kronprinsfamilien som kjører i åpne biler gjennom byen denne helt spesielle dagen.

 Etter at kongefamilien like før var steget i land på Honnørbryggen foran byens nye rådhus og hyllet med både Kongesangen og “Ja, vi elsker…. ” Og der kong Haakon holdt en bevegende tale. 

4XD5XP4kwsAqhcPGJNH2lgOKI86zPQHM-agFZtcGFkIw

TILBAKE I NORGE: Kong Haakon og resten av kongefamilien på Honnørbryggen 7. juni 1945. (ntb)

Daværende kronprins Olav var selvsagt sammen med sin familie denne dagen… Men han hadde faktisk fått en forsmak på denne jubelen allerede noen uker før.

Som Norges forsvarssjef kom han nemlig hjem til Norge allerede 13. mai – sammen med fem ministre fra eksilregjeringen i London.

K1tOKMiDQwM0s77liyStdQ5JoeekIz3yoxllV2fm2JMg

KOM FØRST: Daværende kronprins Olav var Norges Forsvarssjef – og hylles av folkemassene ved ankomsten til Oslo i 13. mai 1945. Mannen foran ham i bilen er ikke ukjente Max Manus. (ntb)

7. juni om morgenen dro kronprins Olav så ut i båt – for å møte sin far og resten av familien ute i fjorden , slik at de alle sammen kunne stige i land på Honnørbryggen.

I anledning jubileet vil en ny statue av Folkekongen Olav bli reist like ved – helt nederst i gaten som i dag bærer hans navn.

image

KUNSTNEREN: Skulptøren Olav Orud har laget monumentet “Mann og bauta” , som viser Folkekongen i dress og slips og med hatten i hånden bak på ryggen. (ntb)

Monumentet , som består av to deler, er laget av skulptøren Olav Orud, har fått navnet “Mann og bauta” og forestiller Folkekongen , som har steget ned fra sin pidestall.

Og kong Olav er framstilt i sivil – i dress og slips og med hatten i hendene på ryggen. Akkurat slik mange av oss husker ham – og møtte ham – i årenes løp.

Celebration of King Harald and Queen Sonja 75th birthday

HELE KONGEFAMILIEN KOMMER: Hele den kongelige familie er ventet til avdukingen på Rådhusplassen søndag ettermiddag – også prinsessene Ragnhilds og Astrids familier. (ntb)

I anledning avdukingen har hele kong Olavs etterslekt satt hverandre stevne i hovedstaden søndag – barn og svigerbarn , barnebarn og oldebarn.

Det vil også bli holdt en mottagelse for den kongelige storfamilie i Rådhuset etter avdukingen av monumentet, der Oslos ordfører Fabian Stang er vert.

sye5fc3e

GJEST PÅ NYHETSKANALEN: Kongehusekspert Kjell Arne Totland er søndag kl 11.00 gjest i studio på Nyhetskanalen for å snakke om 7. juni 1945 og statuen av kong Olav. Kongeeksperten er også på plass ved avdukingen på Rådhusplassen senere på dagen. (ntb)

På TV2 Nyhetskanalen snakker vi om jubileet og avdukingen søndag  morgen kl 1100. 

Og  fra kl 15.45 – ca 16.45 overfører vi avdukings-seremonien på Rådhusplassen direkte på samme kanal…

Kjell Arne Totland signatur