Sonja kan kunsten

The opening this years' exhibition at the Queen Josephine Gallery

ENTUSIASTISK: Kunstinteresserte dronning Sonja åpnet selv årets grafikk-utstilling i “sitt eget” galleri , Galleri Dronning Josephine på Oscarsahall på Bygdøy i Oslo. (Stella)


Åpnet kunstutstilling på lystslottet!

Dronning Sonja åpnet onsdag kveld utstillingen “Miscellaneous Notes on Nordic Birds” med  et mangfold grafiske arbeider av kunstneren Svend-Allan Sørensen.
Den danske grafikeren er sommerens utstiller på Galleri Dronning Joséphine, som er tilknyttet lystslottet Oscarshall på Bygdøy..

The opening this years' exhibition at the Queen Josephine Gallery

SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Veiskiltet på museets yttervegg var en gave fra Oslos ordfører Fabian Stang ved åpningen av galleriet for to år siden. (Kongehuset)

Hver sommer er det en utstilling av grafisk kunst i galleriet –  i samarbeid med Dronning Sonjas kunstnerstipend, the Queen Sonja Print Award.
Og årets utstiller vant stiftelsen QSPAs  pris og stipend for 2014.

Både dronning Sonja og den danske kunstneren var til stede i galleriet ved åpningen onsdag kveld – og det var en entusiastisk Sonja som presenterte sin danske venn og hans kunst for invitert presse og publikum.

52d575e9c2d345f738a20370acb454af5553484859de1

KUNSTNEREN: Danske Svend-Allen Sørensen vant i fjor Dronningens store grafikk-stipend – og har siden hatt et tett samarbeid med Sonja og hennes stiftelse. (Kongehuset)

– Svend-Allan Sørensen er blitt kalt en “folkelig modernist”, skriver stiftelsen i sin presentasjon av kunstneren.
– Som grafiker arbeider han i en tydelig tradisjon med naturen – og da spesielt med fugler,  som motiv.

Mange av Sørensens verker inneholder bokstaver og ord som en integrert del av bildet – ord som ofte  framstår som både humoristiske og livsfilosofiske kommentarer.

a2218b345fa707c0defe3472f6098aaf50929921a5d1e

OSCARSHALL: Kong Oscar ls lystslott Oscarshall ligger vakkert til på Bygdøy – og det nye galleriet er etter dronning Sonjas ønske oppkalt etter kong Oscars dronning Josephine. (Kongehuset)

Lystslottet Oscarshall ble bygget på 1800-tallet på oppdrag av kong Oscar I av Sverige-Norge – og er derfor oppkalt etter ham.

Det var imidlertid ikke bare kongen som var engasjert i byggingen og den kunstneriske utsmykningen. Også hans franskfødte dronning Joséphine var sterkt involvert i dette omfattende prosjektet, som sto ferdig i 1852.
Galleri Dronning Joséphine er da også oppkalt etter henne.

afp000543888-7KPAFYN_qd

OSCAR OG JOSEPHINE: Kong Oscar l og hans Josephine, slik de ser ut på to portretter som henger i “Kongens sovekammer” på Oscarshall. Diamantdiademet Josephine bærer, disponeres for øvrig i dag av vår egen dronning Sonja, som bruker det flittig til grand galla. (Kongehuset)

Hovedsesongen på Oscarshall varer i år fra 14. mai til 30. august. Etter det vil selve lystslottet og parken rundt være åpent i helgene fram til 13. september.

Kunstutstillingene i Galleri Dronning Josephine har siden  åpningen i 2013 vært en del av publikumstilbudet ved Oscarshall

bilde

BEGEISTRET: TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland er selv interessert i nordisk samtidskunst – og han var svært begeistret for den nye utstillingen i galleriet på Oscarshall, der alle nå er velkommen .  – Et spennende supplement til slottet og slottsparken, sier han. (tv2)


Billetter til lystslottet Oscarshall og parken rundt kjøpes på stedet. Et besøk på kunstutstillingen i galleriet er imidlertid helt gratis.

Og begge deler er vel verd et besøk!

Kjell Arne Totland signatur