Da jeg spiste middag med Saudi-Arabias nye konge…

 

2011115162215350734_20

SAUDI-ARABIAS NYE KONGE: 79 år gamle kong Salman overtok fredag Saudi-Arabias trone etter sin halvbror kong Abdullahs bortgang. Salman hadde da vært landets tronfølger siden 2012. (ap)


– Kongen er død! Leve kongen!

Jeg møtte aldri Saudi-Arabias kong Abdullah. Men hans etterfølger, halvbroren Salman, har jeg faktisk møtt  en gang…
Den gang han fortsatt “bare” var prins – og guvernør i Riyadh.

Ja, jeg ble faktisk en gang invitert til å spise middag med ham!

jonas_620_0

UTENRIKSMINSTERENS GJEST: I mai 2010 var daværende prins Salman invitert til Norge av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre. (AP)

Det hadde seg nemlig slik at prins Salman i mai 2010 var invitert til Norge av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre .

Og et par uker før besøket fikk jeg en overraskende  invitasjon fra Saudi-Arabias ambassade i Stockholm om å “gjøre HKH Prins Salman bin Abdulaziz bin Saud den ære å spise middag med ham og hans følge  i Speilsalen på Grand Hotel i Oslo fredag 28. mai 2010”.

4647608508_38da2d61ee_b

BESØKTE STOLTENBERG: Prins Salman var også på høflighetsvisitt hos statsminister Jens Stoltenberg på hans kontor i Regjeringsbygget. (AP)

Prinsen kom til Oslo med et enormt følge av andre prinser og høystående diplomater – og den arabiske ambassaden hadde faktisk reservert en hel etasje med suiter på hotellet i Oslo.

Under besøket hadde HKH i tillegg til samtaler og diverse møter med utenriksminster og undervisningsminster også et møte med statsminster Jens Stoltenberg på hans kontor i Regjeringsbygget. Prins Salman var også i audiens hos kong Harald på Slottet.

bilde

I AUDIENS PÅ SLOTTET: Prins Salman var også i audiens hos kong Harald på Slottet – og stemningen lot til å være riktig så jovial. (ap)

 Middagen på Grand Hotel , som fulgte like etter besøket på Slottet, ble en enestående om enn litt uvant opplevelse.

En rekke representanter for det politiske og det offisielle Norge – samt fra det kongelige hoff – sto på gjestelisten.   Samt altså lille meg – trolig som representant for norsk presse…

GrandHotel_Fasade_EuropeanLuxurySuiteHotelPrise

GRAND HOTEL: Hotellet på Karl Johan er berømt for sine store suiter og sine vakre selskapsrom. Her ble da også den store arabiske lunsjen holdt i mai 2010. (grand hotel)

Mens vi ventet på middagens hovedperson, som ankom nærmere en halv time etter oppsatt tid, ble vi servert alkoholfrie forfriskninger i Grands vakre Rokokko-sal.

Og da det store kongelige følget omsider innfant seg, fikk vi alle håndhilse på Prinsen og noen av hans nærmeste   – før vi benket oss til utsøkt taffel ved store runde bord i den fasjonable Speilsalen, der også Nobel-banketten holdes 10. desember hvert år.

Speilen-Nobel-09-oversikt-w_Width_733

SPEILSALEN PÅ GRAND. Her foregår også den store Nobel-banketten 10. desember hvert år. (grand hotel)

Selv var jeg plassert mellom en representant for hoffet i Oslo – og en av prins Salmas nærmeste rådgivere innen utdanning og kultur og ansatt ved King Saud University i Riyadh.  Og vi hadde en svært interessant samtale  underveis i måltidet. På engelsk, selvsagt…

Ja, min arabiske sidemann ga meg faktisk sitt visittkort og ba meg ta kontakt, hvis jeg noen gang skulle komme til Riyadh…

B9fJPaVIUAAfp5f

ARABISKE DELIKATESSER: På menyen ved middagen på Granf Hotel sto kun arabiske delikatesser. (saudi)

På menyen sto utelukkende arabiske delikatesser – og det smakte fortreffelig . Ja, kanskje var det et av de mest velsmakende  og saftige måltidene jeg noen gang har hatt i jobbsammenheng…

Jeg innrømmer imidlertid gjerne at det var litt uvant å bare kunne drikke kaldt kildevann til de mange  utsøkte rettene!

sye5fc3e

SPISTE MIDDAG MED SALMAN: Kongebloggens Kjell Arne Totland var i 2010 invitert til middag med Saudi-Arabias nye konge – den gang han fortsatt “bare” var prins og guvernør i Riyadh. (ntb)

Kjell Arne Totland signatur