Harald & Sonja til Myanmar

 

bilde

GAMLE KJENTE: Kong Harald og dronning Sonja tok imot opposisjonslederen Aung San Suu Kyi i audiens på Slottet , da hun i 2012 endelig kom til Norge for å holde sitt Nobel-foredrag etter Fredsprisen i 1991 . (ntb)

Møter gamle kjente!

Når kong Harald og dronning Sonja mandag innleder sitt fem dager lange statsbesøk i Myanmar, møter de folk de har truffet før…

Både landets president Thein Sein og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi har tidligere vært i Norge – og i audiens på Slottet.

sz1bdc32

PRESIDENT I AUDIENS: Myanmars president Theim Seim møtte kongeparet på Slottet i Oslo, da han i februar 2013 var på halvoffisielt besøk i Norge. (ntb)

Kongeparet var jo dessuten til stede i Oslo rådhus , da San Suu Kyi i 2012 endelig kunne holde sitt Nobel-foredrag som takk for Fredsprisen hun ble tildelt i 1991.

Harald og Sonja vil treffe både presidenten og opposisjonslederen allerede på besøket første dag.  Theim Seim ønsker kongeparet velkommen ved en seremoni utenfor presidentpalasset i Nay Pyi Taw mandag formiddag – og der blir det også holdt en offisiell lunsj.

sz1bdc3a

MED PRESIDENTEN: Kong Harald og dronning Sonja poserte også for et offisielt bilde med Myanmars president i Fugleværelset på Slottet. Til uken møtes de igjen i hans hjemland. (ntb)

Senere på dagen møter kongeparet så Aung San Suun Kyi, trolig i hennes hjem.

Statsbesøket i Myanmar er kommet i stand etter ønske fra Regjeringen – og både utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland følger med på ferden; den siste i spissen for en norsk næringslivsdelegasjon, som teller hele 70  deltakere fra 40 forskjellige norske bedrifter.

sz1c304b

MYANMARS AMBASSADØR I NORGE: Tradisjonen tro følger også Myanmars ambassadør i Norge , Kyaw Myo, kongeparet i sitt hjemland. Her i sin nasjonaldrakt, da han overleverte Kongen sine akkreditiver. (ntb)

Formålet er naturligvis å knytte tettere bånd mellom våre to land – og danne grunnlaget for å bedre økonomisk samarbeid. 

Det tidligere så lukkede landet har et enormt behov for utenlandske investeringer – særlig innenfor energi og telekommunikasjon. Og interessen er derfor stor blant norske næringslivsledere. 

sz718641

U-MIN ER MED: Det er tradisjon ar utenriksministeren følger kongeparet på deres statsbesøk i utlandet. Og Børge Brende er med til Myanmar -slik han også var tuil Tyrkoia i fjor. (ntb)

Regjeringen med utenriksminister Børge Brende i spissen er dessuten  opptatt av at Norge samtidig støtter den gryende demokratiseringsprosessen i landet…  Statsbesøket sees derfor på som svært viktig og riktig også i en slik sammenheng.

Kongeparet var etter det Kongebloggen kjenner til, allerede fredag på plass i regionen – for å akklimatisere seg.

STATSBESØK

KONGELIG BAGASJE: Det blir mye bagasje når kongeparet er ute og reiser offisielt. Dronningens smykker og andre verdisaker er selvsagt alltid håndbagasje for staben. Her fra et tidligere statsbesøk i Asia, (ntb)

Søndag er de så på plass i Myanmar – slik  at de tidlig mandag kan innlede sitt fem dager lange besøk i det spennende landet, tidligere kjent som Burma.

TV 2 følger kongeparets statsbesøk i Myanmar med et team bestående av journalist og kameramann , og kanalens dyktige utenriksreporter Bent Skjærstad vil rapportere direkte på Nyhetskanalen og TV 2 Nyhetene  allerede i helgen.

Så følg med på TV  2  i dagene framover!

Kjell Arne Totland signatur