Kongefamilien mintes krigens falne

 

Remembrance Day Service, Cenotaph,  London, England, 09.11.14

PÅ BALKONGEN: Hertuginne Kate av Cambridge og hertuginne Camilla av Cornwall fulgte søndagens høytidelige seremoni fra balkongen på Uteriksdepartementet. Begge var kledd helt i sort – med røde valmuer på brystet. Kate har som vi ser fått en brosje formet som en valmue. (stella)

Den store minnedagen!

“Remembrance Sunday” kalles dagen i dag i Storbritannia. Da minnes britene – med hele kongefamilien i spissen – alle sine landsmenn som har gitt sitt liv i krig for sitt land i årenes løp.

I begge de store verdenskrigene – og i alle internasjonale konflikter siden…

Remembrance Day Service, Cenotaph,  London, England, 09.11.14

DRONNINGEN KOMMER: Dronning Elizabeth ankommer Cenotaph – og gjør seg klar til å legge ned den første kransen av røde valmuer. (Stella)

Søndag formiddag ble minnedagen tradisjonen tro markert med en høytidelig seremoni ved den såkalte Cenotaph i Whitehall i London.

Der la dronning Elizabeth og en rekke av hennes mannlige slektninger ned kranser ved det store monumentet over krigens falne.

The 2014 Remembrance Service at The Cenotaph

FØRSTE KRANS: Dronning Elizabeth legger ned den første kransen ved monumentet over krigens falne. (Stella)

Kransene er alle vanligvis av røde valmuer – spkalte “poppies”, til minne om de flammende røde valmuene på markene i Flandern, der tusener av britiske soldater falt under første verdenskrig.

I november måned bærer briter flest også en eller flere slike røde valmuer i papir på brystet – solgt til inntekt hjelpetiltak for krigsveteraner.

The 2014 Remembrance Service at The Cenotaph

TRONFØLGERENS KRANS: Prins Charles legger ned sin krans , som i tillegg til røde valmuer består av Prinsen av Wales våpenskjold i hvite krysantemer. (stella)

Dronning Elizabeth bærer gjerne en hel liten bukett på brystet på den store minnedagen – festet med en av sine gedigne diamantbrosjer på sitt sorte antrekk.

Det gjorde hun også søndag. Og i anledning 100-årsjubileet for utbruddet av 1. verdenskrig, hadde “Lilibet” i dag valgt en stor sløyfebrosje etter sin farmor, dronning Mary, som var dronning ved kong Georgs side den gang.

The 2014 Remembrance Service at The Cenotaph

ARVEPRINSENS KRANS: Prins William legger ned sin egen krans ved siden av sin fars og sin farmors kranser. (stella)

Hennes Majestet var i år den eneste av kongefamiliens kvinner nede på bakken.

Der pleier også hennes eneste datter være – i full uniform, men prinsesse Anne var i år i utlandet.

Remembrance Day Service, Cenotaph,  London, England, 09.11.14

TRE FRUER I SORT: Oppe på balkongen hadde hertuginnene Kate og Camilla selskap av grevinne Sophie av Wessex. Og Kate og Sophie hadde som vi ser gått til innkjøp av helt like nye sorte kåper! (Stella)

Kongefamiliens øvrige kvinner – også kledd i sort – bivåner vanligvis hele seremonien fra en balkong i Utenriksdepartementet.

Og derfra kunne hertuginnene Kate og Camilla sammen med grevinne Sophie stolt se sine respektive ektemenn legge ned sine røde kranser i kongelig tur og orden.

Kjell Arne Totland signatur