Stil og stemning ved Stortingets åpning

 

BEGGE ORDENER: Kongen ved Stortingets åpning - med St Olavs storkors i kjede og Fortjenstordens storkors i mørkeblått bånd over brystet. Begges ordensstjerner på venstre side - med St Olavs øverst.

MAJESTETISK: Kong Harald på plass i tronstolen ved Stortingets åpning i- i Hærens paradeuniform med norske ordener og dekorasjoner. Hans Majestet bærer St Olavs storkors i kjede og Fortjenstordens storkors i mørkeblått bånd over brystet. Begges ordensstjerner på venstre side av brystet – med St Olavs øverst. (ntb)

Vakkert og verdig på Løvebakken!

Åpningen av Nasjonalforsamlingen er en høytidelig anledning i alle demokratiske land.

Men formen varierer sterkt fra nasjon til nasjon. Også i Europas konstitusjonelle monarkier.  

storting

ANKOMST LØVEBAKKEN: Kong Harald ankommer Løvebakken – fulgt av dronning Sonja og kronprins Haakon. Hans Majestet gjør honnør for gardistene ved inngangen. (ntb)

 I Danmark og Sverige er monarken og resten av kongefamilien på plass  ved åpningen, men bare som tilskuere –  og i daglig antrekk.

Mens det i Storbritannia og Nederland er gullkaret, formiddagsgalla og fulle pontifikalier – og monarken står sentralt i seremonien ved å lese  trontalen.

szf47a7c

NYBAKT GENERAL: Kronprins Haakon ble general etter at han i fjor fylte 40 – og er riktig staselig i sin nye uniform. Som sin far bærer han St Olav i kjede – og Fortjenstordenen i blått bånd. (ntb)

I Norge leser også Kongen trontalen – og foretar  den høytidelige åpning av Stortinget fra sin tronstol under maleriet av Eidsvoldsmennene. 

Høstens åpning av Stortinget  er alltid en vakker og verdig seremoni , der både konge og kronprins er  i Hærens paradeuniform med alle sine norske ordener og dekorasjoner.

szf4829e

HØYTIDELIG: Statsminister Erna Solberg bøyer seg ærbødig idet hun overrekker trontalen til Kongen. (ntb)

Og for en sjelden gangs skyld,  bærer de begge i dagens anledning sitt  Storkors av St. Olavs orden  i kjede på brystet – over Den Kgl. Norske Fortjenstordens safirblå bånd.

Dronning Sonja er tradisjonen tro også på plass under baldakinen i Stortingssalen    – alltid like gjennomført elegant.

szf482ad

KONGEN LESER – OG DRONNINGEN LYTTER: Kong Harald leser trontalen med en lyttende dronning ved sin side, Sonja bærer et todelt antrekk i rødt og sort fra Pucci – og store norske smykker i oksidert sølv. (ntb)

Bortsett fra noen få ganger, har Sonjas foretrukne antrekk innendørs i alle år vært i sort og rødt – som passer perfekt i fargene både til Stortingets vakre interiør og til Kongens generalsuniform. 

I år bar Sonja et utsøkt antrekk fra Peter Dundas hos Pucci , som var nytt i fjor : En krageløs, bonderød jakke i peplum-snitt og blyantsmalt sort skjørt.  Samt sort hatt med gjennombrutt brem.

szf47a0e

STILIG I SORT OG RØDT: Utendørs bar Sonja en lett sort cape i cashmere over skuldrene. Her ser vi også godt halskjedets store kuler i oksidert sølv. Hun har fått laget armbånd, øresmykker og ring i samme stil. (ntb)

De store moderne smykkene er i oksidert sølv – og laget til Sonja av den norske smykkekunstneren  Gine Sommerfelt.

Utendørs – og i bilen til og fra Stortinget – har Sonja gjerne båret en høyrød cape med besetning i sort rev , laget av norske Arnt Øystein Solvang.

szf479ba

DRONNING OG TRONFØLGER: I Norge er det tradisjon at både dronning og tronfølger er på plass ved kongens side under Stortingets åpning. Haakon er som sin far i Hærens paradeuniform – og Sonja alltid i formiddagantrekk med hatt. (ntb)

I torsdagens milde høstvær valgte vår klesbevisste dronning isteden å kaste en tynn cape i sort cashmere over skuldrene…

Kjell Arne Totland signatur

 

 

En tanke om “Stil og stemning ved Stortingets åpning”

Det er stengt for kommentarer.