Når de døde vågner…

 

bilde

PÅ PLAKATEN: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng flankerer smilende Lisa Williams på plakaten for helgens seminar og “Reading” i Oslo. (Faksimile Engleskolen)

Hjelp i nøden – eller ren kommers?

I helgen har prinsesse Märtha Louise og hennes Engleskole-kollega Elisabeth Nordeng holdt et stort – og godt betalt – arrangement i Oslo sammen med det britiske,  selverklærte mediet Lisa Williams.

Som i mange år har livnært seg ved å “samtale med de døde”.

sya86878

ENGLESKOLEN: Prinsesse Märtha Louise og hennes venninne og kompanjong Elisabeth Nordeng. (ntb)

Selv har prinsessen og hennes norske kollega bedyret at de selv ikke ville  kontakte de døde under søndagens seanse , men overlate det til Williams..

Men hjelper det noe særlig?

Selv forstår jeg godt at mange reagerer på prinsesse Martha Louises og den såkalte Engleskolens rolle i denne sammenhengen. Det gjør jo også  representanter for Den norske kirke, som hennes far , Kongen, selv  ønsker at den kongelige familie fortsatt skal bekjenne seg til.

bilde

INTUITIVE SOULS? Invitasjonen – på engelsk – til søndagens seanse i Oslo. Til vel 1500 kr pr person! (Faksimile Engleskolen)

Slik jeg ser det, hjelper det lite at prinsessen og hennes norske kompanjong sier at de selv ikke tar kontakt med de døde. De opptrer på scenen sammen med  Lisa Williams, som aktivt driver med slik kontakt .

Slik  legitimerer de utvilsomt hennes virksomhet – og de oppfattes dessuten som et “team” , når de opptrer slik sammen under samlebegrepet “Intuitive Souls.”

sz7772b4

PÅ SCENEN: Märtha og Elisabeth Nordeng sammen på scenen ved en tidligere anledning. (ntb)

Märtha og hennes venninne uttrykker jo også sin store beundring for Williams!

Dessuten sa prinsessen selv i et intervju med Stavanger Aftenblad for noen år siden, at de også kan oppnå slik kontakt, hvis de ønsker – og at de også har gjort det..  Dette mer enn antydet også prinsessen under søndagens seanse.

Som sist når de fikk rettet slike anklager mot seg, har jeg en beklemmende følelse av at man bevisst dobbeltkommuniserer – for å nå et nytt og lukrativt “marked” –  også internasjonalt.

sya86a66

READING: Prinsesse Märtha Louise i aksjon ved en tidligere anledning. (ntb)

Jeg synes selv det er trist at prinsesse Martha Louise lar seg bruke i en slik sammenheng.

Og hun vet nok også selv svært godt at det er hennes spesielle tittel og posisjon som gjør henne  interessant – og som gir henne oppmerksomhet. Uten prinsesse-tittelen ville hun nok på langt nær ha fått samme oppmerksomhet og  gjennomslag!

Celebration of King Harald and Queen Sonja 75th birthday

HVA SIER KONGEN? – Det er ikke alltid vi er enige med våre barn, men vi vil at vi skal vite at vi er glad i dem, pleier kong Harald å si, når han får spørsmål om Märtha. Men er det nok? (ntb)

Dette  bør slik jeg ser det,  også være et problem for Slottet og for kongefamilien. Man kan ikke bare trekke på skuldrene av slike oppslag som det Dagbladet og andre medier har hatt de siste månedene. På TV2 søndag kveld kalte en norsk biskop det hele for “usmakelig”!

Selv om prinsessen formelt ikke lenger er del av det norske kongehuset,  assosieres hun fortsatt med det  – og bidrar derfor nå slik jeg ser det , til å svekke kongehusets anseelse og omdømme.

Dette merker jeg selv sterkt,  når jeg i min jobb møter folk – både her hjemme og i utlandet.  Mitt inntrykk er at folk flest har liten forståelse for det prinsesse Märtha Louise nå driver med på kommersiell basis – og mange er faktisk hoderystende forferdet.

kjell_arne_totla_10614454x3

ELEFANTASTISK! Som kongereporter jobbet TV2s Kjell Arne Totland tett med prinsesse Märtha Louise i en årrekke – og han hadde stor sans for hennes mange sprell. Men hennes allianse med det selverklærte mediet Lisa Williams har han svært lite til overs for… (AJ)

Se og hør mer om denne saken på TV2 Nyhetene kl 18.30 og kl 21..00 – og på TV2 Nyhetskanalen utover kvelden og mandag morgen. Se også TV2.no.

Kjell Arne Totland signatur