Sannheten om biskopen som måtte gå pga sitt dobbeltliv

MO201110704159979AR

PRINSESSEDÅP I SLOTTSKAPELLET: Biskop Fridtjov Birkeli døper prinsesse Märtha Louise i Slottskapellet i oktober 1971. Gudmor er kronprinsesse Märthas søster, svenskfødte prinsesse Margaretha av Danmark. Vi ser ellers kong Olav, kronprinsesse Sonja og kronprins Harald. (ntb)

En utrolig historie om utroskap og svik, fortielser og løgn!

Jeg er selv så gammel at jeg husker Oslo-biskopen Fridtjov Birkeli – preses for bispekollegiet og kongefamiliens egen sjelesørger på 1960 – og 1970-tallet.

Best husker jeg ham selvsagt fordi det var han som 29.  august 1968 sto for vielsen av daværende kronprins Harald og frk Sonja Haraldsen i Oslo domkirke.

350be3fc982f26ca4752b368cee456d8509299899ba7b

VIELSEN: Oslos biskop Fridtjov Birkeli under vielsen av daværende kronprins Harald og frk Sonja Haraldsen i Oslo domkirke i august 1968. (ntb)

Men det var også Birkeli som i oktober 1971 døpte Harald og Sonjas første barn , prinsesse Märtha Louise, i Slottskapellet.

En usedvanlig jovial og populær geistlig , hadde jeg inntrykk av.  Derfor husker jeg også at jeg syntes det var trist , da jeg høsten 1972 kunne lese i Bergens Tidende at “biskop Fridtjov Birkeli har søkt og fått avskjed i nåde, av helbredsgrunner.”

6870657741_6d9d228c35_b

KRONPRINSBRYLLUPET: Biskop Fridtjov Birkeli ved alteret i en fullsatt Oslo domkirke under vielsen av daværende kronprins Harald og frk Sonja Haraldsen i august 1968. (ntb)

Siden ble det helt stille om ham – og vi fikk aldri vite hva som feilte ham  – eller om han ble frisk igjen.

Før nå – 42 år etter Birkelis avgang og 31 år etter hans død.

I disse dager kommer nemlig NRK-veteranen Tomm Kristiansen ut med boken “Biskopens hemmelighet”  – som gir oss hele historien om den populære biskopens dramatiske dobbeltliv, som til slutt førte til hans fall – og til at han måtte gå av som biskop “i unåde”.

image

OSLO-BISKOPEN: Fridtjov Birkeli i sine dager som biskop i Oslo. Han gikk av høsten 1972 – og døde 11 år senere. (ntb)

Og kanskje like sterkt – avsløringen av at bispekollegiets angivelige “helbredsgrunner ” fra den gang i 1972 faktisk var en ren løgn fra deres side!

Det viser seg nemlig at den gifte biskopen i mer enn ti år holdt seg med en elskerinne i Oslo – og at Birkeli ble presset for store pengesummer  av hennes halvbror , for at han ikke skulle  gå til pressen og til bispekollegiet med saken.

Og da Birkeli til slutt ikke kunne betale mannen mer penger, gjorde denne da også alvor av sine trusler.

last+ned

BOKEN: Tomm Kristiansens bok om biskop Fridtjov Birkelis dramatiske dobbeltliv og tragedie kommer ut i disse dager. (Faksimile forsideomslag)

Ingen aviser skrev imidlertid om skandalen den gang.  De beskyttet nemlig den  populære biskopen.

Bispekollegiet gjorde det imidlertid straks klart for sin preses at han måtte si fra seg sitt embete og sin tittel med øyeblikkelig virkning.

Men biskopene ville for enhver pris unngå en skandale og offentlig skittentøyvask.

De fikk derfor til og med Birkeli innlagt på Diakonhjemmet i Oslo for en periode – for at det skulle se ut som om han virkelig sluttet “av helbredsgrunner”.

Men sannheten var altså en ganske annen…

Kjell Arne Totland signatur