Seilerkongen slår til igjen!

 

sze60e08

JUBLENDE GLAD: Kong Harald formelig jublet av glede etter at han og Fram XVll søndag ettermiddag gikk først over målstreken i NM i Express foran 110 andre båter. (NTB)

Still going strong!

Kong Harald har denne helgen deltatt i NM i Express i Bunnefjorden i Oslo, og søndag gikk Majesteten like godt hen og vant mesterskapets siste regatta. – foran hele 110 andre båter.

sze61ea4

I TET: Kongens båt Fram XVll med NOR 997 i sdeilet leder an i dagens seilas i Bunnefjorden – og gikk altså like godt hen og vant seilasen. (NTB)

Og det var som vi ser en jublende konge med begge armene i været som i ettermiddag seilte over målstreken med sitt mannskap om bord i Fram XVll.  Og sammenlagt oppnådde de faktisk sølvmedalje i mesterskapet – etter å ha ligget på 17. plass før siste seilas!

Majestens mannskap om bord i Fram XVll er hans samme “gode gamle” : Kjell Arne Myrann, Hans Jørgen Bauch jr og Kjell Inge Heiberg.

sze61eab

VI VANT: Kong Harald rekker begge hendene jublende i været idet Fram XVll krysser målstreken som førstemann av alle de 111 båtene. (NTB)

Seilingen har vært Kongens store lidenskap helt siden barndommen – og i voksen alder har han holdt internasjonalt nivå i flere tiår. Og om bord i seilbåten slapper Harald virkelig av og lader batteriene i en travel hverdag.

– Akkurat som selen har sine pustehull i isen, må vi ha våre pustehull i hverdagen. Dronningen har sine turer i fjellet – og jeg har seilingen, sa kong Harald selv på sitt første store pressemøte like etter tronskiftet i 1991 – og la til:

– Om bord i seilbåten glemmer jeg alt annet – og konsentrerer meg kun om å navigere!

sze60e15

KONG GLAD: Seilerkongen smiler fornøyd etter dagens seilas. (NTB)

Og vi kan legge til at han da også så absolutt er “en av gutta” – og at kraftuttrykkene kan sitte løst…

Tidligere i sommer leste jeg for øvrig  i en lokalvis om en episode som virkelig viser hvor sporty vår 77 år gamle konge er – i dobbel forstand.:

En tidligere livvakt i den kongelige politieskorte , som også seiler – og som skulle delta i en lokal regatta, fikk dagen før seilasen beskjed om at styrmannen hans var blitt syk.

bilde

FØRSTE MØTE: – Første gang jeg møtte kongeparet på Slottet – høsten 1991, fortalte kong Harald hvor viktig seilingen er for ham – “som pustehull i en travel hverdag”, sier TV2s Kjell Arne Totland, som her hilser på Hans Majestet i Slottets Store Festsal. Dronning Sonja helt til høyre. (KatRoyal)

Gode råd var dyre – og den fortvilte mannen tok kontakt med Kongens adjutant. Og kong Harald , som da ferierte på Mågerø, steppet sporenstreks inn som styrmann for en dag!

Helt konge, spør du meg…

Og slike konger det vil gamle Norge ha!

Kjell Arne Totland signatur