En middag for historiebøkene…

Irish State Visit - State Banquet

HISTORISK MØTE: Storbritannias dronning tok tirsdag imot republikken Irlands president til gallamiddag på Windsor Castle i anledning det første irske statsbesøket i historien. Men han takket nei til en britisk orden. (Stella)

Første irske president på besøk hos dronning Elizabeth!

Det var virkelig historisk sus over ærverdige Windsor Castle tirsdag..

Irish State Visit - State Banquet

HØYTIDELIG. Irlands president Michael D. Higgins og hans frue poserer for et historiak bilde sammen med dronning Elizabeth og prins Philip. Prinsgemalen bærer den såkalte “Windsor uniform” med rød krtage. (Stella)

Den første irske presidenten i historien ble ønsket velkommen til Storbritannia på statsbesøk.

Besøket er en gjenvisitt etter dronning Elizabeths historiske besøk i Irland i 2011, da hun som den første britiske monark noensinne besøkte republikken Irland.

Irish State Visit - State Banquet

UTSØKT TAFFEL: Langbordene i gildehallen på Windsor Castle var dekket på tradisjonelt vis – med overdådige blomsterdekorasjoner og de særegne bordlampene, (Stella)

President Michael D. Higgins ble tirsdag  formiddag mottatt med pomp og prakt i Windsor – og han kom kjørende til slottet sammen med Dronningen  i en av hennes flotteste vogner trukket av seks hvite hester.

Om kvelden var det så stor gallabankett med utsøkt taffel i Windsor Castles unike, imponerende gildehall. 

Irish State Visit - State Banquet

DRONNINGENS TALE: Britenes dronning taler til Irlands president. Dronningen hadde valgt den russiske såkalte Vladimir-tiaraen med store grønne smaragder – trolig som en vakker gest til Irland – også kalt den grønne øy! (Stella)

Der holdt de to statsoverhodene tale – og begge understreket naturlig nok statsbesøkets historiske karakter.

Samt  at besøket også lover godt for en felles framtid med fred og framgang…

 

Før areisen fra Irland påpekte imidlertid den irske presidenten at det fortsatt gjenstår en stor felles innsats mellom de to land for å sikre freden i Nord-Irland.

– Dette er veldig viktig for forholdet mellom det irske folk og Storbritannia, uttalte han ifølge BBC.

Og han ønsket ikke å ta imot noen britisk orden!

Kjell Arne Totland signatur