Mette-Marits viktige reise i litteraturens tjeneste…

szb005d5

En bokorms bekjennelser!

Vår unge kronprinsesse har fått mye positiv oppmerksomhet for sin to dagers togreise i litteraturens tjeneste denne uken.

Det er tydelig at dette er noe hun virkelig brenner for.  Mette-Marit vil at folk skal finne samme glede i litteraturen, som hun selv alltid har hatt. Hun slår et slag for selve leseropplevelsen – og har derfor brukt eksempler fra sitt eget liv for å vise hva litteraturen har betydd for henne i forskjellige faser i livet!

 Derfor  har hun  også vært svært personlig, ja privat,  under sin to dagers togtur som bøkenes ambassadør i nord.

szb003df

Mange av oss har lenge visst at Mette-Marit er en skikkelig «bokorm», som hun selv karakteriserer seg som på sin profil på Twitter. 

Men i forbindelse med ukens litterære togtur har hun virkelig lettet på sløret . Hun har ikke bare fortalt hvilke bøker hun selv har hatt mest glede av opp gjennom livet – som barn, som ung – og ikke minst i dag. 

Mette-Marit har også delt med oss hvordan og hvorfor bøkenes verden tidlig ble et eget rom hun kunne gå inn i og drømme seg bort i. …

szb005d5

Tirsdag snakket hun om sin mor, Marit Tjessem , som ved å lese høyt for henne , var med på å åpne denne spennende verden for henne som barn – “som den viktigste personen i mitt liv.”  Ja, hun brukte til og med morens lesestemme på høyttaleren under sitt innlegg!

Onsdag snakket Mette-Marit så om sitt vanskelige forhold til sin far – både i barndommen og senere i livet. Hun fortalte at hun aldri snakket til vennene om farens alkoholisme i barndommen  – men bar det for seg selv,  som noe hemmelig og skammelig.

Hun framholder da også selv at bøkene hun leste var til stor hjelp for henne den gang. Hun kunne drømme seg bort i bøkenes verden – eller “forsvinne inn i den”, som hun selv så treffende uttrykker det…

szb003df

Også senere i livet hadde hun et vanskelig og litt ambivalent forhold til sin far – og til døden. Ikke minst etter at faren gikk bort.

Da har også litteraturen vært til stor hjelp for henne, forteller hun. 

Fordi bøkene både setter ord på ting og følelser vi selv synes er vanskelige å uttrykke  – men også gir en gjenkjennelse, som viser at vi  slett ikke er alene om å ha slike følelser 

 

bilde

IMPONERT: – Både kronprinsessens åpenhet og hennes engasjement for litteraturen imponerer meg, sier TV2s Kjell Arne Totland , som i embeds medfør har fulgt Mette-Marit tett i alle hennes år som kronprinsesse. Her er de to sammen på en kongress i Wien i 2010. (JP)

 

 Jeg tror kronprinsessens åpenhet om sitt problematiske forhold til farens alkoholisme – og til døden, kan være med på å bryte ned en del tabuer i det norske samfunn.

Og ikke minst er jeg overbevist at Mette-Marits innsats for å få folk til å lese mer – og finne trøst , hjelp og kanskje også virkelighetsflukt i litteraturen,  er av uvurderlig betydning.

 

 

Vi ser jo allerede på sosiale medier hvor mye dette betyr for folk flest.

Og kanskje spesielt de unge, som jeg også tror er kronprinsesse Mette-Marits primære målgruppe!

Se også TV2 Nyhetskanalens sendinger –  samt TV2 Nyhetene kl 18.30 og 21.00 om samme emne!

Kjell Arne Totland signatur