Kongens nyttårstale – en fin tradisjon

NYTTÅR

MAJESTETISK: Kong Harald slik vi er vant til å se ham nyttårsaften. Her taler han fra Slottets Gule Salong i desember 2007. (Scanpix)

Mens vi venter på kveldens tale…

Det er en fin tradisjon at kong Harald taler til sitt folk på årets siste dag . Og  en like flott tradisjon at  de fleste nordmenn stopper opp for å få med seg Majestetens ord.

Kong Haralds nyttårstaler har utviklet seg i årenes løp –  og jeg synes han er blitt en langt bedre og tryggere taler enn i sine første år som konge.

Harald holdt for øvrig sin første nyttårstale allerede som kronprinsregent under sin fars sykdom i  desember 1990.

Oslo 19901231: Kronprins Harald holder nyttårstalen 1990. FOTO: Jon Eeg

FØRSTE GANG – DESEMBER 1990: Daværende kronprins Harald er regent for sin far i desember 1990 – og holder nyttårstalen fra kong Olavs kontor på Slottet. (Scanpix)

Men allerede året etter talte han til oss som landets nye konge – fra det vakre Arkadeværelset på Slottet.

Dette rommet  hadde vært Haralds kontor i alle år som tronfølger – og det skulle bli hans faste bakgrunn for nyttårstalen i mange år …

Arkadeværelset er i dag kronprins Haakons kontor – og det vakre oransje rommet innenfor er i dag kronprinsesse Mette-Marits kontor.

Historiskebilder

DESEMBER 1994: Kong Harald sitter ved sitt gamle skrivebord i det vakre Arkadeværelset med Kong Karl Johans skrivesett i empirestil foran seg. (Scanpix)

Kong Harald  gikk tidlig bort fra tradisjonen med veldig mange referanser til konkrete hendelser i året som var gått.

Han sender heller ikke i samme grad som sin far og farfar takk og nyttårshilsener til spesielle grupper av nordmenn.

Men han siterer gjerne både norske og utenlandske forfattere og diktere…

Kong Harald

DESEMBER 1996: Kong Harald taler fortsatt fra det vakre Arkadeværelset med gul marmor og grønne vegger. Gjennom døren ser vi inn i det oransje rommet, som i dag er Kronprinsessens kontor (Scanpix)

Selv synes jeg på mange måter  kong Harald gjennom sine nyttårstaler er blitt en moralsk veiviser for sitt  folk  – i positiv forstand og helt uten å moralisere!

Kongen  har en enorm  troverdighet og gjennomslagskraft når  han taler til oss i plenum, slik han gjør på årets siste dag.

Og vi merker oss hans budskap – og tar det med oss videre.

sf09f6c4

DESEMBER 1997: Siste året i Arkadeværelset – med innsyn til det vakre naborommet, som en gang var et soveværelse. De antikke kobberstikkene på veggen henger også hos Haakon i dag. (Scanpix)

Og ikke engang Carl I. Hagen og Frp  våget å mukke,  da  Hans Majestet allerede i sine første nyttårstaler snakket varmt om “våre nye landsmenn” som “en stor og viktig ressurs” for landet vårt.

For Kongen er slett ikke redd for å ta opp ømtalige emner – og han har sine meningers mot!

Kongens nyttårstale

DESEMBER 1998: Kong Harald har flyttet seg til Slottets vakre Gule salong med vitrineskap, gull og rosa marmor. (Scanpix)

Det har han til felles med sin gode venn og kollega dronning Margrethe av Danmark, som også taler til sitt folk nyttårsaften.  .

Ja, hun taler  faktisk “live” og direkte på samme klokkeslett hvert år!

sp0491a3

DESEMBER 1999: Kongen har flyttet skrivebordet ned i Slottets Hvite salong, som er et av Slottets vakreste og mest påkostede rom – med mahogny og gull. (Scanpix)

Så gjenstår det bare å se og høre hva kong Harald har på hjertet senere  i kveld…

Bettingbyråene har  jo for lengst invitert folk til å satse penger på hvilke ord og uttrykk Majesteten vil bruke… Og hvem han eventuelt vil nevne ved navn.

Ordene “Dronningen og jeg” har visst lavest odds, forstår jeg…

NYTTÅR

DESEMBER 2007: Kong Harald har de senere årene valgt å stå mens han taler. Her i Slottets Gule Salong – med gule damasktapeter og store malerier. Til venstre i bakgrunnen kong Olav som gutt – i matrosdress. (Scanpix)

Selv føler jeg alltid både høytid og alvor når Kongen taler til oss “i plenum ” nyttårsaften…

Det er ord  til ettertanke – før festen og feiringen bryter løs for alvor. Med fyrverkeri og det hele!

bilde

KOMMENTERER KVELDENS NYTTÅRSTALE:
TV2s Kjell Arne Totland (TV2)

PS Kongens tale vises på både TV2 og TV2 Nyhetskanalen kl 1930 i kveld.

Selv har jeg lovet å kommentere kveldens tale etter at den er holdt – både på skjerm og på nett.

Takk for det gamle da…! 😀 

 

 

bilde5-300x174