Kongeparet på omstridt statsbesøk i Tyrkia

Royal wedding in Luxemburg

PÅ STATSBESØK: Kong Harald og dronning Sonja er denne uken på statsbesøk i Tyrkia. Besøket er både omstridt og omdiskutert. Her fra en tidligere anledning. (Stella)

Døråpnere for Norge!

 Kong Harald og dronning Sonja innledet tirsdag morgen sitt lenge planlagte statsbesøk i Tyrkia.

Fram til torsdag er kongeparet den tyrkiske presidenten Abdullah Güls  gjester – og skal besøke både Ankara og Istanbul.

Fulgt av en tallrik norsk næringslivsdelegasjon.

Swedish royals visit Norway

MØTER MED MENNESKER: I Tyrkia skal Harald og Sonja besøke både president og statsminister, institusjoner og foretak både i Ankara og i Istanbul. (Stella)

 

Kongeparets besøk har møtt til dels sterk kritikk hjemme i Norge  – pga det tyrkiske regimets angivelige brudd på menneskerettighetene og på pressefriheten.  Lederen for den norske PEN-klubben, tidligere forlagsredaktør William Nygaard , sendte til og med et åpent brev til Kongen og ba ham avlyse  besøket.

Liknende reaksjoner fikk man også i forkant av statsbesøkert  til Kina i sin tid – da også kongeparet ble sterkt kritisert. Blant annet av Amnesty International.

Kritikken både den gang og nå hadde imidlertid helt feil adresse…

d86b1cd879cdff9eb974c76a3f3cd827525e790e4ee15

REGJERINGEN BESTEMMER: Det er UD og den til enhver tid sittende regjering , som bestemmer hvilke land Kongen skal besøke offisielt. Og tre statsråder fra Solberg-regjeringen følger faktisk kongeparet på statsbesøket  i Tyrkia denne uken: utenriksminster, handelsminister og fiskeriminister. (NTB)

 

I et konstitusjonelt monarki som det norske, er det slett ikke kongeparet som selv bestemmer til hvilke land de skal dra på statsbesøk. Det er det nemlig helt opp til UD og den til enhver tid sittende regjering å avgjøre. Kongeparet  forvalter og etterlever bare lojalt Norges offisielle utenrikspolitikk. Og Tyrkia er en av våre partnere i NATO.

 

Statsbesøket til Tyrkia ble planlagt av Stoltenberg-regjeringen – og gjennomføres nå under Solberg-regjeringen.

Ja, faktisk følger  hele tre statsråder fra den blå-blå regjeringen kongeparet på turen: utenriksminister Børge Brende, handelsminister Monica Mæland og fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

 

bilde

– ET VIKTIG BESØK! – Statsbesøket til Tyrkia er et viktig besøk på flere måter! sa utenriksminister Børge Brende til Kongebloggens Kjell Arne Totland, da de to møttes i TV2 nylig. (TV2)

Statsbesøket til Tyrkia er viktig på flere måter! sa utenriksminister Børge Brende til Kongebloggen, da jeg møtte ham i TV2s redaksjon nylig.

Og Brende gjentok dette budskapet – og utdypet det , da han ved ankomsten til Ankara ble intervjuet av NRK Dagsrevyen.

 

Meningen er nemlig at utenriksministeren også skal ta opp menneskerettighetsspørsmål med tyrkiske myndigheter under besøket.

 

I tillegg til sammen med sine statsråd-kolleger å jobbe for tettere samarbeid og mer samhandel mellom våre to land…

 

Og da hjelper det godt å ha kongeparet som døråpnere for den norske  delegasjonen!

 

 

SE ALLE BILDENE FRA STATSBESØKET HER:

http://hansenfoto.photoshelter.com/gallery-collection/Royal/C0000vfL_kQni75Y

bilde

NB! ONSDAG 6. NOVEMBER KL 1500 PÅ TV2NYHETSKANALEN!

Vi viser bilder fra statsbesøket i Tyrkia  – og samtaler om det i studio.