På minnegudstjeneste i Nederland

Memorial service Prins Friso of The Netherlands

SORGTUNGE: Kronprins Haakon , prinsesse Märtha Louise og Ari Behn ankommer Oude Kerk. (Stella)

Hedret sin gode venn, prins Johan Friso!

Lørdag ettermiddag ble det holdt en stor minnegudstjeneste for avdøde prins Johan Friso i Oude Kerk i Delft, samme kirke som Friso og hans Mabel giftet seg i våren 2004.

Hele 900 gjester fra fjern og nær var samlet i den vakre kirken for å minnes prinsen som døde så altfor tidlig etter en tragisk skredulykke i de østerrikske alper…

Memorial service Prins Friso of The Netherlands

DEN NÆRMESTE FAMILIE: Prins Johan Frisos mor, prinsesse Beatrix og enke, prinsesse Mabel , gikk forrest i den kongelige prosesjon med prinsens to døtre. Bak fulgte kong Willem-Alexander og dronning Maxima, (Stella)

Hele den nederlandske kongefamilien var selvsagt på plass , Frisos enke med parets to små døtre, komtessene  Luana og lille Zaria, som hadde brukket armen.

Fra Norge hadde både kronprins Haakon og ekteparet Behn tatt turen til Delft for å hedre sin gode venn.

De norske kongebarna har stått de tre nederlandske prinsene svært nær i alle år. De fem møttes allerede i tenårene – og har vært gode venner siden.

Memorial service Prins Friso of The Netherlands

NÆRE VENNER: Prins Johan Friso sto de norske kongebarna spesielt nær fordi han var kong Haralds gudsønn. (Stella)

Kanskje spesielt etter at de alle giftet seg og fikk barn.

Prinsesse Märtha Louise bodde jo dessuten i Nederland i et par år – og hadde tett kontakt med de tre nederlandske prinsene. Hun snakker jo også nederlandsk.

Forholdet til prins Johan Friso har nok vært spesielt nært , fordi han som kjent var kong Haralds gudsønn. Haakon og Märtha representerte nok også ham ved høytideligheten. Kongen var som vi husker selv til stede ved selve begravelsen for et par måneder siden.

Memorial service Prins Friso of The Netherlands

THE ELDERS: FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan med sin hustru. Bak skimter vi vår egen Gro Harlem Brundtland. (Stella)

Haakon, Märtha og Ari var ikke de eneste nordmenn i kirken. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og hennes ektemann var på plass – sammen med størrelser som Desmond Tutu og Kofi Annan.

Dette skyldes deres nære vennskap med Frisos enke prinsesse Mabel, som i mange år var daglig leder av organisasjonen «the Elders» , som de alle er en del av. Dette er nok også årsaken til at U2-sangeren Bono var der.

Memorial service Prins Friso of The Netherlands

FRA SØR-AFRIKA: Erkebiskop Desmond Tutu med hustru. (Stella)

Det ble en svært vakker og stemingsfull seremoni – der Frisos eldste bror, kong Willem -Alexander holdt en gripende minnetale over sin kjære bror…

Memorial service Prins Friso of The Netherlands

OGSÅ EN VENN… U2-sangeren Bono med sin hustru. (Stella)

Ellers merket jeg meg  spesielt enken prinsesse Mabels vakre gest: Den enkle asymmetriske kjolen i sort og hvitt – med en stor sløyfe på det ene hvite silkeermet.

Sydd spesielt til minne om brudekjolen med store sløyfer, som hun bar da hun ble prins Frisos hustru i  samme kirke våren 2004.

En utrolig vakker gest, synes jeg.

Memorial service Prins Friso of The Netherlands

ENKENS VAKRE GEST: Prinsesse Mabel bar en enkel kjole med ett erme inspirert av brudekjolen fra 2004 – da hun ble Frisos hustru i samme kirke. (Stella)

Den sort/hvite  kreasjonen er som brudekjolen den gang, skapt av Mabels gode venner, de nederlandske moteskaperne Viktor & Rolf.

Mabel bar for øvrig den samme kreasjonen ved tronskiftet i Nederland i april -.den gang i fotsid utgave.

 

Den gang lå Friso fortsatt i koma på et sykehus i London – og man håpet  jo at kanskje…

 

Nå er han borte – for alltid.

 

Jeg lyser fred over prins Johan Frisos gode minne!

bilde