Diana hadde fortjent bedre enn dette…

 BTdQjqZCEAAN5D7

Ikke helt Diana verdig…

 

Jeg er nettopp tilbake på  mitt kontor i TV2 etter en spesialvisning av den nye filmen om Diana .  Og jeg sitter her og sorterer alle inntrykkene…

Merker at jeg blir litt trist. Både ved tanken på det som en gang var  – og ved tanken på det jeg nettopp har sett.

E5CD152356154825DBB7D32FEE843_h498_w598_m2

NAOMI WATTS SOM DIANA

Jeg kjente ikke Diana personlig , men hadde gleden av å oppleve henne på nært hold og “i aksjon”  noen ganger.  Og i løpet av  min lange karriere som hoffreporter i Se og Hør var hun utvilsomt den aller største stjernen av alle på den kongelige himmel.

Jeg har aldri opplevd noen annen kongelig ha en slik virkning og tiltrekningskraft  på både publikum og presse.  Det måtte i tilfelle være hennes eldste sønn , William og hans Kate.

Diana var virkelig folkets prinsesse – og fordi hun døde så tragisk mens hun fortsatt var ung og vakker, vil hun alltid forbli unik. En legende! Et ikon!

Princess Diana

VIRKELIGHETENS DIANA (Stella)

Jeg får fortsatt frysninger på ryggen når jeg tenker på den natten hun døde, på blomsterhavet foran Kensington Palace i dagene som fulgte – og ikke minst begravelsen. Jeg var selv i London den gang  – og glemmer det aldri.

 For meg fremstår Diana som en langt mer sammensatt og kompleks kvinne enn hun kanskje ble fremstilt i sin samtid.

Sårbar og sterk på samme tid..  Og hun var nok hele livet sterkt preget av sine egne foreldres ulykkelige ekteskap – og kamp om foreldretten for henne og søsknene.

Princess Diana retro

DIANA MED SINE TO SØSTRE (Stella)

Samtidig utviklet hun seg – og forandret  seg enormt. Vi må huske på at hun faktisk var en ung og romantisk tenåring , da hun i sin tid forlovet seg med Prinsen av Wales .

Og hun gikk nok fra å være en litt naiv og godtroende ungpike full av illusjoner om et romantisk ekteskap  – til å bli en litt desillusjonert kvinne, som visste å bruke sin makt over presse og publikum.

Og hun var nok slett ikke bare lett å være gift med…

Diana Princess of Wales

DIANA PÅ JOBB (Stella)

 Jeg tror hennes egen spesielle familiebakgrunn preget henne hele livet. Og hun prøvde nok fortvilt å gjøre ting annerledes i sitt eget ekteskap.

Men hun var nok ikke forberedt på de krav og forsakelser et ekteskap med en briitisk tronfølger fører med seg. Og kongefamilien tok seg heller ikke tid til å hjelpe henne.

( Det ser heldigvis ut til at de har lært litt i dag. Det virker som de er langt flinkere og mer varsomme med Kate enn de var med Diana, Samtidig er nok Kate en langt mer robust ung kvinne – og hun var hele  ti år eldre enn Diana var , da hun kom inn i kongefamilien.)

Princess Diana

STIL OG SMIL (Stella)

 Vi må huske at Diana var ung, vakker og svært ulik familien Windsors kvinner , da hun kom inn i kongefamilien. Folk flest  elsket henne – også fordi hun  virkelig  «brydde seg». Og hun fornyet også på mange måter den kongelige rollen.

I dag setter alle unge kongelige seg på huk for å samtale med blomsterbarn og andre på sin vei. Men det var slett ikke vanlig før Diana. Og hun viste empati og sympati både for uteliggere og aids-syke!

Den nye filmen er helt og holdent viet prinsessens angivelige romanse med den pakistanske hjertekirurgen Hasnat Khan. Og historien står og faller med om man tror på påstanden om at han virkelig var Mannen i hennes liv – og at hun ville gifte seg med ham.

6B5587356C8514CB65C7B36A30BA59_h498_w598_m2

I FILMEN ER DET EN REKKE ROMANTISKE SCENER MELLOM DIANA OG HASNAT KHAN (Stella)

Det er ingen som helst tvil om at de to sto hverandre nær i en periode. Men hvor nær, er det vel egentlig bare Hasnat Khan selv som vet. 

Og Khan har ikke villet bistå filmskaperne det minste…  Han skal også ha sagt at filmen gir en helt feil fremstilling av deres relasjon.

Selv synes jeg fremstillingen av denne romansen i filmen har elementer av både melodrama og  såpeopera – med en liten dash Bollywood.   Jeg synes  mange av scenene mellom de to hovedpersonene virker både stive og unaturlige – og dialogen  kunstig.

(Skuespilleren som bekler rollen som  Hasnat Khan må dessuten  i sannhetens navn  sies å være betydelig  mer glamorøs og Hollywood-kjekk enn virkelighetens hjertekirurg…)

CAC02320E652CF87C67917E3BD_h498_w598_m2

NAOMI WATTS I KJENT DIANA-POSITUR

Filmskaperne har virkelig anstrengt seg for å gjøre Naomi Watts så lik Diana som mulig – både i gester og utseende. Men det er og blir kunstig – for Naomi Watts mangler helt den varmen og den gløden Diana selv hadde. 

Og her er det ikke først og fremst elskovsscenene jeg tenker på. Disse vet vi alle naturlig nok svært lite om  – og de  er og blir en kunstnerisk frihet…

Slik jeg ser det, er det nettopp i de scenene som skal vise Dianas enestående posisjon hos folk flest,  både  publikum og presse , at Naomi Watts er minst overbevisende og ligner minst på originalen .

Hun har Dianas frisyre og Dianas klær, men der er ingen gnist: hun poserer bare – som en papirdukke mot en passende bakgrunn .

Kate Middleton Receives Princess Dianas engagement Ring

DIANA – SLIK VERDEN HUSKER HENNE (Stella)

 Når det er sagt, må jeg innrømme at jeg selv hadde stor glede av “gjensynet”  med  både  anledninger jeg husker godt – og antrekkene og juvelene den virkelige Diana bar.  Således kjente jeg igjen flere nøyaktige kopier av kreasjoner fra både Versace og Catherine Walker. 

Filmskaperne har også gjenskapt og kopiert  mange av Dianas smykker – selv om de i enkelte scener nok hadde lesset på henne litt for mye glitter.

( For eksempel bar Diana aldri det store perlekjedet med den store ovale midtsafiren til den glitrende  babyblå cocktailkjolen fra Catherine Walker  – slik Naomi Watts gjør på filmens plakat.)

Princess Diana

SMIL OG STIL – VIRKELIGHETENS DIANA (Stella)

 Jeg merket meg også at filmskaperne hadde brukt de få bildene som eksisterer fra Dianas leilighet i Kensington Palace for alt de er verdt – og skapt et svært troverdig slottsinteriør rundt henne, som det var artig å studere i detalj – med familiebilder, sofaputer,  duftlys og det hele…

Men måten prinsessen i filmen  kan snike seg inn og ut av slottet på –  for lange spaserturer gatelangs og i parker,  er nok ikke like troverdig og realistisk..

F62A2ED357F92C4E57F19242483828_h498_w598_m2

I FILMEN BESØKER HASNAT KHAN DIANA HJEMME I KENSINGTON PALACE

Personlig  kjenner jeg mange britiske journalister og fotografer som møtte Diana –  og jobbet med henne. I sin mest desperate periode før skilsmissen fra prins Charles avtalte hun jo til og med hemmelige møter – og fotosesjoner – med pressefolk rundt om i London. Dette fremgår tydelig også i filmen – der hun selv tipser fotografen Jason Fraser om hvor hun befinner seg.

Jeg likte således også svært godt scenene hvor de hadde gjenskapt situasjonene mellom Diana og Dodi al Fayed om bord i luksus-yachten Jonikal ut fra den virkelige Jason Frasers bilder av paret fra den gang.

(Jeg var for øvrig selv med på å kjøpe alle disse bildene eksklusivt for Se og Hør den gang – og jeg tror vi satte tidenes salgsrekord i Norge med den utgaven!  Vi visste faktisk også den gang at bildene  var initiert av Diana selv…)

Dianas last pictures

SISTE BILDE AV VIRKELIGHETENS DIANA – I DØDSBILEN (Stella)

 

Men så mistet Diana helt kontrollen over antall fotografer – og hun og Dodi dro til Paris i all hast …

Med fotografene på slep.

Og så fulgte altså den fatale dødsulykken …

(Som jeg faktisk synes de behandler prisverdig nennsomt i filmen.)

 

76B8651BE936A455B9E43F323648A5_h498_w598_m2

NAOMI WATTS SOM DIANA

Vil jeg så anbefale folk å se  denne filmen- til tross for dens mange mangler?

Ja ,  jeg tror faktisk mange vil ha glede av den. Både folk som husker virkelighetens Diana – og ungdommer,  som kun har hørt om henne..

 

Så lenge man husker at dette er  fiksjon, film og skuespill –  riktig nok med utgangspunkt i en virkelig person.

 Virkelighetens Diana var bare så mye større, så mye mer sammensatt  og så mye mer levende.

 

Og hun hadde som sagt virkelig fortjent bedre enn dette!

 

bilde