Harald & Sonja – 45 år siden i dag

harald_sonja620

NORGES NYE KRONPRINSPAR I ÅPEN BIL OPP KARL JOHAN

Kjærligheten seiret til slutt!

Lørdag 29. august 1968, dagen da daværende kronprins Harald endelig fikk sin Sonja – og Norge fikk en ny kronprinsesse. Etter ni lange års ventetid…

Aviser og ukeblader haddde vært fulle av stoff om det unge paret i tiden som var gått siden forlovelsen i mars.

Og Cliff Richards Grand Prix-melodi “Congratulations” – og den norske versjonen “Vi gratulerer” –  var i flere måneder blitt spilt over alt hvor Harald og Sonja viste seg.

e86bdc897d2cccc242e5c8125d69c711509299275e5d2

KONG OLAV FØRTE SELV SONJA HARALDSEN OPP KIRKEGULVET

Når kong Olav ventet så lenge med å gi sin tillatelse, var det av prinsipielle grunner – ikke fordi han hadde noe imot sin sønns utvalgte.

 Han trodde ikke det norske folk ville akseptere en ung kvinne av folket  som landets kronprinsesse  – og at det derfor kunne bety slutten for monarkiet.

Men da kong Olav  endelig sa ja, valgte han selv å føre sin nye svigerdatter opp kirkegulvet til en ventende Harald – som et tydelig og vakkert tegn på sin aksept…

6870657741_6d9d228c35_b

BRUDEPARET VED ALTERET I EN FULLSATT OSLO DOMKIRKE

Jeg husker selv godt tv-overføringen fra bryllupet – i sort/hvitt selvsagt.

Jeg var den gang i Flyvåpnet på Reitan utenfor Bodø – og både menige og offiserer satt i oppholdsrommet og fulgte andektig med på skjermen.

Og jeg husker vi var enige om at Sonja var veldig pen – og at vi aldri hadde sett Harald så smilende og glad før!

tumblr_m1u1pxVxYh1rstzylo1_500

MEGETSIGENDE BLIKK – OG STORE SMIL

Brudgommen var staselig i sin gallauniform med St Olav over brystet  – og bruden et syn i den enkle og stilrene brudekjolen i fløtehvit ziberline-silke , sydd hos motehuset Molstad i Oslo.  Kjolen hadde liten skorstenskrage  og moderate trompetermer – begge deler brodert med kunstige appelsinblomster,  perler og glitrende stener.

Bruden bar ikke diadem – men et enkelt blomsterarrangement i håret som feste for det brusende brudesløret i tyll.

Og brudebuketten , laget av legendariske Fernando Menk,  besto av kun hvite blomster – orkideer, roser , liljekonvall og Sonjas favorittblomst, fresia.

ca132b5ad8542831c39b9506ee334ae35092992741770

EN NYBAKT KRONPRINSESSE – FLANKERT AV KONGE OG KRONPRINS

Ved taffelet på Slottet etter vielsen var bordene selvsagt pyntet med rosa Sonja-roser – og en strålende brud satt mellom sin svigerfar og sin ektemann.

Kong Olav ønsket sin svigerdatter hjertelig velkommen i familien – og kronprins Harald takket for hennes tålmodighet og store kjærlighet.

Og så var det bryllupsvals i Slottets store festsal – med et lykkelig brudepar omkranset av applauderende venner og familie…

wed-sonja4

BRUDEVALSEN I SLOTTETS STORE BALLSAL

Harald og Sonjas bryllup var langt mindre enn kronprinsbryllupene vi har sett i Europa de siste 10-12 årene. Alle de nordiske land var representert ved sine statsoverhoder – og Belgia med Haralds fetter,  kong Baudouin.  Hans hustru dronning Fabiola var imidlertid rekonvalesent etter en av sine mange aborter og måtte holde seg hjemme.

 Fra Danmark kom i tillegg til det daværende kongeparet også tronfølgerparet den gang, Margrethe og Henrik , som nettopp hadde fått sønnen Frederik.

Den britiske Dronningmoren skulle ha vært blant gjestene, men måtte melde avbud fordi hennes svigerinne , hertuginne Marina av Kent avgikk ved døden bare noen dager før bryllupet

Prins Claus representerte den nederlandske kongefamilien alene fordi hans hustru kronprinsesse Beatrix var høygravid med sitt andre barn. Og da hun ikke lenge etter fødte sønnen Johan Friso , valgte hun sin gode venn Harald til gudfar for sin sønn. Resten er historie..

Scandinavian Royal Wedding Gathering

DET STORE BRYLLUPSBILDET MED EUROPAS KONGELIGE STORFAMILIE

– Sonja har betydd alt for meg! sa kong Harald , da kongeparet for fem år siden feiret 40-års bryllupsdag med et familiecruise for tre generasjoner i Kroatia  med K/S Norge.

Og det er ingen som helst tvil om at Sonja skal ha mye av æren for at Harald er det mennesket og den monarken vi alle i dag kjenner og setter så stor pris på.

De to er et drivende dyktig team som støtter og utfyller hverandre. Eller “To liv – en gjerning”, som utstillingen om dem på Slottet het i sin tid.

Måtte de fortsatt få mange gode år sammen!

Jeg gratulerer herved kong Harald og dronning Sonja så mye med bryllupsdagen!

bilde