En bursdagsfeiring helt i Mette-Marits ånd…

sz43d39d

KRONPRINSESSE METTE-MARIT 40 ÅR

Kronprinsesse Mette-Marit fyller 40 – og jeg gratulerer henne som alle andre hjerteligst med dagen…

Men den store feiringen fant altså sted allerede i går – og etter jubilantens eget ønske ble dagen markert med en stor  friluftsgudstjeneste i Dronningparken utenfor Slottet i Oslo.

Crown Princess Mette-Marit turns 40

HELE DENM KONGELIGE FAMILIE ANKOMMER DRONNINGPARKEN

Jeg var selv så heldig å få oppleve søndagens stemningsfulle gudstjeneste –   og synes det var et både vakkert og verdig arrangement.  Og helt i Kronprinsessens ånd – med alle de nærmeste rundt seg,  både liten og stor. 

Ja – Mette-Marit hadde faktisk til og med værgudene på sin side under gudstjenesten. Mens regnet formelig hadde høljet ned tidligere på dagen, ble det et lite opplett de to timene arrangementet ute i Slottsparken varte…

Crown Princess Mette-Marit turns 40

BISKOP EMERITUS GUNNAR STÅLSETT ØNSKET HJERTELIG VELKOMMEN

Selv synes jeg også det lå en fin symbolikk i det faktum at Norges fremtidige dronning feiret bursdagen sin nettopp  i parken som er oppkalt etter Norges første egne dronning i moderne tid, britiskfødte dronning Maud!

 Vanligvis holder Mette-Marit bursdagsgudstjenestene sine inne i Slottskapellet. Men der er det kun plass til ca 130 personer – og i år  hadde hun i tillegg til familie og venner med barn invitert hele staben og representanter for de ulike  organisasjonene og institusjonene hun jobber spesielt med. Nærmere 450 personer totalt –  med stort og smått!

Crown Princess Mette-Marit turns 40

MED SVERRE MAGNUS, LEAH ISADORA OG INGRID ALEXANDRA

Jeg syntes som alltid det var betagende å se og høre prinsesse Ingrid Alexandra delta i gudstjenesten for mamma Mette-Marit.

 Denne gang med en vakkert fremført Frans av Assisis bønn, som moren setter spesielt høyt..

Det er så flott å se hvordan den unge arveprinsessen helt naturlig venner seg til rampelyset og til å opptre. Det lover godt for fremtiden!

Crown Princess Mette-Marit turns 40

INGRID ALEXANDRA LESTE FRANS AV ASSISSIS BØNN

 Dagens største  overraskelse var imidlertid da kong Harald og dronning Sonja gikk på scenen sammen – og fremførte en vakker veksel-tale til sin svigerdatter. Og det var slett ikke bare dronning Sonja som måtte tørke en tåre underveis.

“Kjære Mette-Marit, kjære svigerdatter. Denne feiringen sier så mye om deg”, begynte svigernmor Sonja. ” Det var du selv som nå ønsket å markere din 40-årsdag med en friluftsgudstjeneste her ute i det grønne.”

“Du gjennomfører dine prosjekter med raushet, empati og kunnskap – og du gir av deg selv ,” fortsatte hun – tydelig rørt.

Og etterpå vanket det varme og takknemlige klemmer fra en rørt Mette-Marit på både svigerfar og svigermor.

Crown Princess Mette-Marit turns 40

KONGEPARET FRAMFØRTE SAMMEN EN VAKKER TALE TIL SIN SVIGERDATTER

Det var ellers veldig artig å se kongeparets barnebarn i fri utfoldelse i Slottsparken. Skøyeren prins Sverre Magnus arrangerte en improvisert duell i tautrekking med en kamerat – og kusinene Ingrid Alexandra og Maud Angelica gikk hånd i hånd og plukket blomster på plenen i Dronningparken.

Men de rørte selvsagt  ikke de vakre solsikkene som var plantet ut for anledningen…

Og morsomt at selv kronprinsfamiliens kjæledegge Milly Kakao var med – sammen med den ene valpen av de ni hun fikk i sommer,  som de har valgt å beholde på Skaugum…

Crown Princess Mette-Marit turns 40

MILLY KAKAO VAR OGSÅ MED – MED EN AV SINE VALPER

 Det var flere utenlandske fotografer til stede i Dronningparken – og de var høylytt imponert både over selve arrangementet og over hvor tett man kom på  jubilanten og resten av den kongelige familie. Slikt er slett ikke hverdagskost i utlandet!

 

 

bilde

GRATULERER! TV2s Kjell Arne Totland har fulgt Mette-Marit tett i alle hennes år som kronprinsesse – og gratulerer hjerteligst.

Og det var en svært vakker gest at kongeparet etter gudstjenesten inviterte “alle” til kirkekaffe ute i Dronningparken – også publikum og presse , som hadde stått utenfor sperringene.

 

Det ble nok et minne for livet for mange som var der helt tilfeldig.

 

Også dette helt i jubilantens ånd…

bilde