Ingrid Alexandras smykke – en gave fra farmor

INGRID ALEXANDRA – MED HJERTET I HALSEN

Smykkegaven fra farmor!

På de nye bildene av familien på Skaugum offentliggjort sist uke bærer prinsesse Ingrid Alexandra et tynt halskjede med et diamanthjerte med en rubin i midten, som flere medier har omtalt som “lån fra mamma Mette-Marit.”

MAMMA METTE-MARIT MED HJERTET

Men dette er  ikke helt korrekt. Det er riktig at kronprinsessen har båret hjertet noen ganger – gjerne sammen med andre anheng i gull og diamanter, som betyr noe spesielt for henne – det meste gaver fra Haakon.

Noen ganger også med et lite gullhjerte hun selv bar som liten jente.

Men da har Mette-Marit faktisk bare lånt diamanthjertet fra sin datters smykkeskrin.

FØRSTE GANG – STOCKHOLM JUNI 2010

Det vakre smykket var nemlig en dåpsgave til arveprinsesse Ingrid Alexandra fra farmor Sonja , som selv hadde båret det helt siden 1970-tallet.

Trolig fikk Sonja det som en kjærlighetsgave fra sin  Harald , da hun i juli 1973 fødte sønnen Haakon Magnus – altså for nøyaktig 40 år siden i år.

FARMOR SONJA MED HJERTET PÅ 1980-TALLET

Og dronning Sonja hadde gjort seg ekstra flid med dåpsgaven til sin sønnedatter den gang i 2004.

Hun hadde nemlig lagt det i et avlangt skrin, som hun selv hadde dekorert med såkalte “découpages” – en collage-teknikk hun har lært av sin venninne, dronning Margrethe av Danmark.

FARMORS DÅPSGAVE – SKRINET MED DET RARE I

Sonja hadde dekorert skrinet både med bilder av dåpsbarnet og av perler – og nede i skrinet mellom to utklipte roser, lå hjertesmykket i et kjede av ørsmå perler.

Og som om ikke det var nok, ga Sonja sitt barnebarn, arveprinsessen, to sett øredobber til hull i ørene – ett i perler og ett i diamanter.

 

Og disse hadde farmor Sonja, som den kreative kunstnersjel hun er,  festet på rosene i skrinet som små duggdråper.

Kjell Arne Totland signatur