Kongebloggen gir deg orden på ordenene…

GRAND GALLA: Kongepar og kronprinspar i grand galla på Slottet i Oslo. Alle bærer St Olavs storkors i nasjonalfarget bånd over brystet og tilhørende ordensstjerne på venstre side. Konge og kronprins bærer i tillegg Fortjenstordens kommandørkors i halsen og stjerne i siden. Dronning og kronprinsesse bærer kong Haralds portrettnål i nasjonalfarget sløyfe. Under sløyfen bærer de sine dekorasjoner i miniatyr.

Flere av dere har spurt meg om norske og utenlandske ordener etter at jeg startet Kongebloggen – og jeg har hittil valgt å svare dere individuelt…

Men etter bryllupet i Stockholm er spørsmålene blitt så mange og så omfattende at jeg tror jeg like godt skal ta en liten gjennomgang her på siden.

SIVIL GALLA: Ved Stortingsmiddagen er konge og kronprins alltid i sivil galla. Ordenene med stjerner er de samme som ved uniform, men dekorasjonene (medaljene) bæres alltid i miniatyr ved sivil galla. Legg merke til at prinsesse Astrid (bak) har den brede utgaven av ordensbåndet - og at hun bærer tre portrettnåler.

Jeg tror jeg i dag skal begrense meg til de to kongelige norske ordenene  – Den Kgl Norske St Olavs Orden og Den Kgl Norske Fortjenstorden.

St Olav er en orden med en lang historie – innstiftet av kong Oscar I  i 1847 .  Som de fleste ordener finnes den i mange grader – fra ridder via kommandør til storkors – med storkors i kjede som det aller gjeveste.

Kong Harald er ordenens stormester – og har selvsagt den gjeveste grad.  

STORKORS: St Olavs storkors i nærbilde - med tilhørende ordensstjerne til høyre.

 Alle kongehusets voksne medlemmer har storkors i kjede – og de bar det slik ved signingen i Nidarosdomen i Trondheim i 1991.

Men ved gallamiddager på Slottet og andre steder, bærer de vanligvis storkorset i nasjonalfarget bånd skrått over brystet – og da alltid fra høyre skulder mot venstre hofte. Båndet finnes i dag en bred utgave for herrer og en noe smalere for kvinner.

PÅ BESØK: Når utenlandske statsoverhoder gjester Norge, bærer de sin gjeveste norske orden. Her har Spanias kong Juan Carlos for sikkerhets skyld tartt på seg både kjede og storkors i nasjonalfarget bånd, noe som ikke er helt vanlig. Kommandørkorset han har i halsen er en spansk orden. Det samme er dronning Sonjas blå og hvite bånd.l

Den Kgl Norske Fortjenstorden er en orden av langt nyere dato  – innstiftet av kong Olav i 1985. Den gis mest til utlendinger  – eller nordmenn fast bosatt i utlandet ,  “som har fremmet Norges sak”  – og består av et enkelt kors i rødt og gull  – hengende i et bånd i mørkeblå ripsvevet silke.. Finnes i flere grader – ridder, kommandør og storkors.

 

FORTJENSTORDEN: Fortjenstordenens storkors kommer med stjerne og miniatyr i et vakkert skrin. Miniatyren øverst tikl høyre kan man bære i knapphullet til daglig for å vise at man har ordenen.

Kong Harald er også Fortjenstordenens stormester – og bærer vanligvis ordenens kommandørkors i blått bånd rundt halsen, når han bærer St Olav i nasjonalfarget bånd over brystet.

BEGGE ORDENER: Kongen ved Stortingets åpning - med St Olavs storkors i kjede og Fortjenstordens storkors i mørkeblått bånd over brystet. Begges ordeners ordensstjerner på venstre side - med St Olavs krasjan øverst.

Ved Stortingets åpning hver høst bærer både konge og kronprins alltid St Olavs storkors i kjede.

Da bærer de alltid  i tillegg Fortjenstordens storkors i mørkeblått bånd over brystet – fra høyre skulder til venstre hofte.

Samt begge ordenenes stjerner – St Olavs stjerne alltid øverst.

Jeg håper dere alle ble litt klokere… Så skal vi gå videre til  diverse aktuelle utenlandske ordener  neste gang…

 

En tanke om “Kongebloggen gir deg orden på ordenene…”

  1. Det var utrolig gøy og høre om selv skal jeg på slottet neste Lørdag og da kan jeg si at jeg har lært av en som er helt konge på dette.

Det er stengt for kommentarer.