Kongeparet på jubelferd i Sør-Trøndelag

GODT HUMØR: Kong Harald og dronning koser seg alltid når barn og unge synger og opptrer for dem. (Stella)

Som 17. mai og julaften på en gang…

“Kanskje kommer Kongen… “, heter det i den fornøyelige sangen til Knudsen og Ludvigsen.

Men i dag er det helt sikkert at han kommer! Og Dronningen også!

Tirsdag morgen innleder nemlig kong Harald og dronning Sonja sitt årlige fylkesbesøk – i Sør Trøndelag denne gang. Og i løpet av tre dager skal de besøke hele seks kystkommuner – Hitra og Frøya tirsdag, Osen og Roan onsdag – og besøket avsluttes i Åfjord og Bjugn torsdag.

FLAGG OG FESTIVITAS: Over alt har lokalbefolkningen møtt fra i hopetall – gjerne med norske flagg.

De årlige fylkesturene i Norge er noe av det aller viktigste kongeparet gjør på hjemmebane. Og også noe av det hyggeligste og gledeligste for Majestetene!

Det vet jeg etter å ha fulgt dem på hver eneste en i mer enn 20 år. Alle de glade bildene her på siden er fra tidligere fylkesturer jeg har fulgt dem på – i nord og i sør, i øst og i vest.

Få nordmenn kjenner hver minste krok av Norge bedre enn det Harald og Sonja gjør – etter nærmest å ha trålet landet på kryss og tvers siden bryllupet i 1968…

SMIL OG STIL: På hvert nytt stopp hilses kongeparet velkommen med jubel og nye blomsterbuketter. (Stella)

Og på disse fylkesturene er det alltid mer enn tydelig at kongeparet setter enorm pris på å lære sitt land og sitt folk å kjenne på denne måten.

Selv pleier jeg å si at de som kanskje tror at monarkiet har utspilt sin rolle, burde bli med på en slik fylkestur – og oppleve på kroppen hvor mye et slikt besøk betyr for lokalbefolkningen.

SMAKSPRØVER: Det er gjerne et fast innslag at konge og dronning smaker på lokale spesialiteter. (Stella)

På mange mindre steder tror jeg det nærmest blir som en ny tidsregning – før og etter kongebesøket.

Dessuten betyr et slikt besøk enormt for samhørigheten og fellesskapsfølelsen i lokalmiljøet – først dugnadsånden og samarbeidet i forkant av besøket, så den store fellesopplevelsen under selve besøket – og så de felles minnene , når det hele er over.

KONGESKIP OG SJALUPP: Kystens hvite svane… Det er et vakkert syn når K/S Norge ankrer opp et stykke utpå fjorden – og de kongelige drar til og fra stedene de besøker i kongelig sjalupp. (Scanpix)

MOTTAGELSE OM BORD: Det er fast tradisjon at kongeparet på siste stopp tar imot sentrale folk de har møtt på hele fylkesturen om bord i Kongeskipet. (Stella)

Det har vært mange muntre minner og morsomme opplevelser i årenes løp. Ofte er det jo barn som ikke vil gi fra seg blomsterbuketten fordi  “kongen jo ikke har krone på” Og kanskje like ofte har det vært eldre karer som vil fortelle at de så Harald da han var liten og har møtt både hans far og hans bestefar!

Kongeparet er alltid svært takknemlige for alt de får se  og oppleve av natur og arkitektur, kunst og kultur på slike turer, men de er selvsagt også klar over at lokale krefter legger ned mye arbeid og store penger i forberedelsene.

REISEFØLGE: TV2s Kjell Arne Totland har fulgt kongeparet på utallige fylkesbesøk. – Disse turene rundt om i Norge har på mange måter vært et av årets høydepunkter, sier han.

Noen steder kan man faktisk fortsatt kjenne duften av nylagt asfalt og nymalte hus.  Harald og Sonja setter selvsagt pris på at folk vil vise dem hjemstedet sitt på det aller flotteste – og det har til og med hendt at Kongen har spøkt med at folk da i alle fall har fått noe igjen for besøket .

Men kongeparet er selv opptatt av at manglende økonomi  aldri skal være til hinder for et kongebesøk .

Og det er da heller ikke ikke flotte nymalte herredshus og nyasfalterte samlingsplasser kongeparet husker best etter et slikt besøk. 

Harald og Sonja  sier selv at det er møtene med menneskene som betyr mest og gjør aller størst inntrykk på dem!

Kjell Arne Totland signatur