Sigaretter for en konge…

 

TRE GENERASJONER RØYKERE: Kong Haakon, kronprins Olav og prins Harald i biblioteket på Skaugum i 1952. Alle ble storrøykere i voksen alder, men Harald sluttet umiddelbart, da han i 2003 fikk kreftdiagnosen. Og han har ikke tatt en røyk siden! (Scanpix)

Det var en gang…

Ja, det var faktisk en gang – lenge før Røykeloven kom,  at det var både akseptabelt og  ja, faktisk ganske så  elegant og verdensvant,  å ta seg en sigarett… Også på Slottet.

Alle våre tre konger etter 1905 har vært ivrige røykere…

 Men kong Harald kuttet ut sigarettene brått og brutalt , da han i 2003 fikk kreftdiagnosen… (Og han har altså sagt  flere ganger siden at han “syntes  det var skuffende lett å slutte”… )

VAKKERT SKRIN: Den utsøkte kremhvite esken med kong Haakon 7.s monogram på lokket måler 15 X 8,5 cm og inneholder to lag sterke tyrkiske sigaretter. (Privat)

En “ivrig rojalist” har sendt meg disse to bildene av en riktig så kongelig sigaretteske , som han har i sin samling av kongelige mementos. Som vi ser,  har både esken og hver eneste sigarett kong Haakon 7.s  kronede monogram.

Og samleren spør meg om jeg tror de eksklusive tyrkiske sigarettene ble laget og pakket til Kongens egen, private  bruk… 

MED MONOGRAM: Som vi ser, har hver eneste sigarett kong Haakon 7.s monogram i gull. Vi tipper at mange av herrene (og kanskje damene også ?) den gang tok med en sigarett hjem, som et eksklusivt minne om sitt besøk på Slottet. (Privat)

Jeg er ganske sikker på at kong Haakon selv også har røkt mange slike kongelige sigaretter…  Kanskje også dronning Maud…?

Men fra riktig velinformert hold får jeg vite at de spesialpakkede sigarettene ble laget på bestilling  til bruk ved store taffel på Slottet i kong Haakons tid – og røkt av kongefamilien og deres gjester ved offisielle lunsjer og middager .

MED MONOGRAM: Spesiallagde fyrstikkesker med kongelig monogram hadde man på Slottet også i kong Haralds tid. (KAT)

Slottet hadde den gang flere egne røykesalonger , der det var satt fram røykesaker – både sigarer og altså sigaretter…

Første gang jeg var gjest ved ved en gallamiddag på Slottet, var det for øvrig fortsatt anledning til å ta seg en røyk…  Og på bordene lå det den gang små purpurfargede fyrstikkesker med kong Harald 5. s monogram i gull… (Se bildet til høyre)

(Jeg sikret meg, som du kanskje forstår, et eksemplar som et minne…)

I dag er det røykeforbud – også ved et kongelige taffel.  Men fyrstikkeskene brukes kanskje  fortsatt ved tenning av Slottets utallige stearinlys …

Hvis ikke også de er gått opp i røyk…

28 tanker om “Sigaretter for en konge…”

 1. Hei, føler ikke kvaliteten på hovedkanalene er like bra som hvis jeg bruker dekoder. Blir ikke Sumo sendt i HD kvalitet?

 2. Hei Simen! Vi har ikke fått så mange tilbakemeldinger på nettopp dette, så jeg kan ikke garantere deg at denne løsningen fungerer, men det første jeg vil anbefale deg er å resette Apple TVen din.
  Dette kan du gjøre via:

  Innstillinger > Generelt > Nullstill > velg Gjenopprett

  Din Apple-TV vil da settes tilbake til fabrikkinnstillinger og ved omstart vil den laste ned den nyeste oppdateringen. Sørg for at denne blir installert.

  Er lyden fremdeles forsinket nå? Isåfall vil jeg gjerne at du sender inn en mail om det. Legg ved informasjon om problemet og informer om at du har forsøkt å resette Apple TVen, så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg videre! Du sender inn sak her: http://webtvsupport.tv2.no/?group=webtv

  Hilsen Martha 🙂

 3. Beklager sen tilbakemelding her! Grunnet en tidligere feil som forårsaket problemer med programmer i opptak på våre apper, slettet vi all midlertidig lagring ute i distribusjonsnettet. Dette skal ha løst den opprinnelige feilen, men nå vil flere av våre programmer ta litt lenger tid før de klarer å spille av som normalt. Dette vil løse seg automatisk etter hvert som programmene lastes opp på nytt, nyere programmer vil da i en periode gi bedre kvalitet enn eldre.

  Vi har i løpet av de siste dagene fått flere tilbakemeldinger om at problemet har begynt å løse seg, så forhåpentligvis er dette tilfellet for deg også! 🙂 Hvis ikke vil vi gjerne se litt videre på saken din, men anbefaler da at du sender inn en mail om det. http://webtvsupport.tv2.no/?group=webtv Hilsen Martha

 4. Det er håpløst å se serier via tv2 sumo på appletv.. Det er bra bilde i ca 15 min så blir det grøt og uansett hva man gjør senere så går det over i grøt etter max 2 min. Ser det er flere som sliter her og det er mange mnd tilbake i tid, hva gjøres for å løse problemet ?

 5. Hei Arnt. Når du oppholder deg i utlandet vil du få opp muligheten til å kjøpe abonnementet Sumo Utland. Dette kan du benytte hvor som helst i verden.

  Av rettighetsmessige årsaker er en del av Sumo sitt innhold utilgjengelig utenfor Norge. Dette gjelder i hovedsak internasjonale sportsarrangementer (som Premier League og Tour de France), utenlandske serier og direktekanalene som sender dette innholdet. Du kan se de fleste norske programmer og sportssendinger både direkte og i opptak inne på de respektive programsidene.

  Til utlandet streamer vi video opptil 3200 kbps/HD-kvalitet, men hvilken kvalitet du faktisk oppnår avhenger av ledig kapasitet på din nettlinje og maskin (prosessor).

  Du kan lese mer om Sumo i utlandet her: http://blogg.tv2.no/sumo/sumo-utlandet/

  Ta gjerne kontakt igjen hvis du har flere spørsmål.

 6. Finnes det sumo abonnement som kan brukes i utlandet. Hvis ja. Hvilket land

 7. Vi har fortsatt ikke fått en endelig lanseringsdato, så det kan vi dessverre ikke svare på per dags dato. Beklager ventetiden!

 8. Hei Kåre! TV’en ser ut til å være en 2011-modell vi dessverre ikke støtter, men BluRay-spilleren skal kunne installere Sumo-appen. Sjekk gjerne at firmware er oppdatert, dersom den fortsatt ikke dukker opp kan du sende en mail til kundesenteret på sumo@tv2.no.

 9. Jeg finner ikke TV2 Sumo på min TV – Samsung UE55D8000 eller på min samsung blurayspiller BD-F5100/XE

 10. hvor mange av uniteds kamper blir sendt denne sesongen på PL kanalen kontra sumo

 11. Kult, men like greit å speile fra pad. Ville vært mer nyttig om Sumo kunne gjort som Netflix og hatt abonnement for flere skjermer…….

 12. For å få oppdatert priser hos Apple må hele løsningen godkjennes på nytt, hvilket kan forårsake manglende tilgang på Apple TV. Du vil fortsatt ha mulighet til å kjøpe abonnement via våre nettsider sumo.tv.2no.

 13. Dere klarer ikke engang å sende 2 episoder uten at jeg må logge inn på nytt, eller starte browseren på nytt, gjelder alle typer (har sjekket!) Har ingenting annet med Sumo på, og dette har jeg ingen tro på virker…har sagt opp!

 14. Vad är det för svar?! Ni har satt dyrare priser för att ni ska höja dom till hösten men orkar inte skriva in ett belopp två gånger? Ni lurar alltså folk att betala mer om dom går in via fel apparat?

 15. Hei. Jeg har benyttet meg av sommertilbudet deres på sumo pluss, tenkte jeg skulle oppgradere til sport, da jeg vil se PL, men det får jeg ikke gjort. Hva skal jeg gjøre?

 16. Hei Per Olav!
  Grunnen til at det er dyrere å kjøpe via iTunes er fordi vi har lagt oss på høstens prisnivå her. Da slipper vi å oppdatere prisene etterhvert. Det vil som du sier være rimeligere å kjøpe abonnement via våre sider på nett.

 17. Hvorfor er det mye dyrere å kjöpe abb via Apple enn via deres egen webside?
  Er det Apple som tar en saftig del av kaka?

Det er stengt for kommentarer.