Sonja kan kunsten !

SE MIN KUNST! En stolt og glad dronning Sonja viser for første gang fram sine egne grafiske arbeider - spennende monokrome trykk med utgangspunkt i fotografier hun selv har tatt i gruveganger på Svalbard.

Sånn ja –  Sonja!

Utrettelige dronning Sonja (75)  har denne uken igjen slått et slag for norsk kunst i utlandet  – i USA denne gang. Vår kunstinteresserte førstedame åpnet torsdag den prestisjetunge utstillingen om Edvard Munch og Andy Warhol i New York.

– Warhol hadde jeg jo selv gleden av å møte, men jeg var nok for ung til å møte Munch, sa hun blant annet i sin åpningstale.

Sonja Haraldsen var nemlig bare sju år gammel, da vår største billedkunstner døde i 1944. Men jeg er helt sikker på at hun allerede da kjente godt til mange av hans verker…  Hun var nemlig opptatt av billedkunst fra svært tidlig – og satt selv modell allerede som liten pike. Og som tenåring kjøpte hun sitt første kunstverk for lommepengene sine – en Weidemann, som i dag henger i den private leiligheten på Slottet.

SONJA X 2: Den blå varianten av Warhols portrett av Sonja fra 1982 henger til daglig på hennes vakre , røde hjørnekontor på Slottet. Og i den private spisestuen i etasjen over henger en gulbeige variant av samme bilde. (Scanpix)

Det ble starten på hennes store private samling av norsk samtidskunst , som bare har økt og økt i omfang i årenes løp.  Det meste av bildene henger i dag i kongeboligen i Slottsplassen 1 – både på dronning Sonjas eget hjørnekontor i annen etasje og i kongeleiligheten i tredje. Der har hun faktisk også et eget galleri i korridoren bort til gjestesuitene i nordre fløy, der hun med ujevne mellomrom bytter “utstilling”. Og er sin egen kurator!

Til stor glede for familien – og for alle som kommer på besøk. Og ikke minst for Sonja selv, som stadig oppdager nye sider ved sine utallige kunstverk…

På Dronningens vakre kontor på Slottet henger forresten et av portrettene Warhol laget av Sonja i 1982 – og i den store, private spisestuen henger en annen variant av samme bilde.

I spisestuen henger også et av vår dronnings favorittbilder  – Palindrome ll av norske Olav Christopher Jenssen. Det enorme kunstverket dekker faktisk nesten hele den ene fondveggen i rommet – og er et dristig valg i den store spisestuen møblert med utsøkte stilmøbler… Men unektelig et ypperlig såkalt “conversation piece” ved private middager med nye og gamle gjester …

FARGESTERKT: Olav Christopher Jenssens enorme bilde Palindrome II henger til daglig på den ene fondveggen i kongeparets egen spisetue i den private leiligheten på Slottet. Her har TV2s Kjell Arne Totland nettopp tatt det fargesterke kunstverket i nærmere øyensyn på en utstilling av Dronningens private samling på Høvikodden. (Camilla Flaatten)

I mange år sa dronning Sonja at hun hadde så stor respekt for kunstnerne, at hun selv ikke våget å prøve seg… Men hun fusket nok allerede litt i faget i det stille  – også inspirert av venninnen dronning Margrethe, som i mange år har hatt tirsdagen som sin egen fridag – viet billedkunsten og balletten… Det fortelles at de to dronningene i sin tid begge lå langflate  på gulvet i kongeleiligheten i Oslo og klippet såkalte “découpages” – vakre collager av papirklipp.

Sonja malte også akvareller, hun laget store keramikk-krukker til hagen på Mågerø – og hun malte små fargeglade glassmalerier til taket i gangen på Kongsseteren. Alt i det stille…

I fjor sto hun så  endelig fram som fullverdig kunstner – med sine vakre monokrome grafiske trykk;  typisk nok for å skaffe midler til et eget kunstnerstipende i hennes navn… Og hun fikk hjelp og støtte i prosessen av kunstner-vennene  Ørnulf Opdahl og Kjell Nupen.

Og de to kan ikke få fullrost Hennes Majestets innsats for norsk kunst – og for norske kunstnere:

– Hun har betydd enormt for norsk kunstliv, sa således Ørnulf Opdahl til meg , da jeg møtte ham på Høvikodden i forbindelse med åpningen av utstillingen “Tre reiser – Tre landskap”.

Og hans kollega var slett  ikke snauere…

– Hennes innsats har vært  helt uvurderlig, sa  en tydelig takknemlig Kjell Nupen.  – Hun har ikke bare løftet fram norsk kunst og norske kunstnere ; hun har faktisk også bidratt til å gi det å være kunstner i Norge både prestisje og respekt… Slik var det slett ikke før… Der har alle norske kunstnere mye å takke henne for!

En tanke om “Sonja kan kunsten !”

  1. Hva med å få TV2 Sport til Android Tablets før dere prøver dere på noe nytt til Sumo? Spurte dere sist i August om når det kom, da sa dere at det var rett rundt hjørnet.. Hva sier dere nå?

Det er stengt for kommentarer.