Vi sees alle i Amsterdam!

 

PÅ REKKE OG RAD: Ved feiringen av dronning Margrethes 70-årsdag på Fredensborg slott i 2010 var Willem-Alexander og Máxima (helt tv) selv blant tronfølgerne som kom fra vorspiel hos Frederik og Mary. Nå blir de de første i gjengen som blir kongepar - og alle tronfølgervennene feirer med dem i Amsterdam. (Scanpix)

Tronfølgere på  rekke og rad – til ære for Nederlands nye kongepar…

 

Det er lang tradisjon for at det er tronfølgerne fra andre land som overværer innsettelsen av en ny monark – og ikke konger og dronninger.  Derfor vil tronfølgerparene fra de øvrige monarkiene i Europa alle være på plass i Amsterdam i neste uke  i forbindelse med tronskiftet .   

Så da kommer de alle samme: Victoria og Daniel fra Sverige, Frederik og Mary fra Danmark, Haakon og Mette-Marit fra Norge,  Philippe og Mathilde fra Belgia, Guillaume og Stephanie fra Luxembourg, Felipe og Letizia fra Spania – og de sist påmmeldte , Charles og Camilla fra Storbritannia.

FRA STORBRITANNIA: Prins Charles er den eldste av Europas tronfølgere - og kommer til Amsterdam med sin Camilla.

Festlighetene starter mandag kveld med en stor “takk for meg -middag ” med dronning Beatrix som vertinne, mens det er kong Willem-Alexander som er hovedperson tirsdag – etter at hans mor sier fra seg tronen ved en enkel seremoni inne på Slottet i Amsterdam  kl 10.00 om morgenen.

  Kl 10.30 viser kong Willem-Alexander og dronning Máxima seg  for folket på Slottsbalkongen med sine tre små døtre – samt Beatrix , som nå  er prinsesse av Nederland igjen.  Og kanskje gjør hun reverens for sin sønn – for å vise sin repekt for sin nye konge…?

KOMMENTERER: TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland kommenterer festlighetene i Amsterdam på TV2 og TV2 Nyhetskanalen mandag og tirsdag. Selve edsavleggelsen og innsettelseseremonien tirsdag sendes direkte på Nyhetskanalen.

Litt senere på dagen følger så kong Willem-Alexanders  høytidelige  edsavleggelse i Nieuwe Kerk – og påfølgende karettur gjennom byen.

Da får folk virkelig anledning til å  hylle sin nye konge og hans familie…

 Om kvelden inviterer Regjeringen  det nye kongeparet og alle deres festkledde gjester på  en langsom og bedagelig  båttur på Amsterdams kanaler  – mellom to av byens nye arkitektoniske landemerker .

 Den opplyste cruisebåten dekorert med  blomster  i nasjonalfargene rødt, hvitt og blått  blir sikkert et vakkert syn –  også for folk på land.

  Og  i Amsterdams gater  fortsetter nok folkefesten  til langt på natt – med store folkemasser kledd i oransje, fyrstehuset Oraniens egen farge. Nesten som på en landskamp i fotball…..

 Men dere  får også anledning til å følge  festlighetene her hjemme.. Jeg skal selv kommentere begivenhetene i Nederland på TV 2 og TV 2 Nyhetskanalen både mandag og tirsdag  -og gleder meg stort  til det. . 

 Selve innsettelsesseremonien tirsdag vil bli sendt direkte i sin helhet på TV 2 Nyhetskanalen..

 

 

3 tanker om “Vi sees alle i Amsterdam!”

 1. Sumo-appen til Android er dessverre svært forsinket, men kan love at dette ikke er grunnet nedprioritering. Vi har hatt problemer med avspilling av rettighetsbeskyttet innhold på enkelte Android-enheter, dette har vist seg vanskelig å løse mens video fortsatt er beskyttet i henhold til rettighetshavernes krav. Men utviklerne har gjort fremgang, og nå er planen at appen skal lanseres i før OL 2014. Beklager at dette har tatt lang tid, vi håper du blir fornøyd når den endelig kommer 🙂

 2. Veldig interessant og godt svar, hadde vært fint om du kunne gitt en lyd når en enda mer detaljert utgreiing er skrevet, for den hadde vært virkelig spennende å lese for en stor sportsfan som holder på med en bachelorgrad i medievitenskap.

 3. Hei Ole Kristian Ulvesæter

  «Vinduene» som Kine beskriver over eksisterer ikke på samme måte for sport. For den sportsinteresserte er det som gjelder å kunne se sitt lag/rytter/utøver direkte. Sport er ferskvare og smaker ikke like godt noen dager senere. Likevel; de som selger sportsrettigheter gjør det ikke akkurat enkelt, verken for seeren, eller for oss:).

  Jeg skal i løpet av kort tid skrive en noe mer utførlig beskrivelse av rettighetsbilde for sport på nett, men her kommer kortversjonen:

  Premier League (Vi kan sende det samme som TV sender, samtidig som TV sender det, på nett og mobil. Vi kan legge ut halvparten av absolutt alle lags kamper i opptak i maks én uke. Sperrefrist for å legge kamper ut i opptak er kampdag kl. 23.00.), OL (Vi kan sende alt på alle plattformer og legge sendingene tilgjengelig i opptak i en måned etter siste øvelsesdag), Tippeligaen (Vi har lov å sende akkurat det samme som TV gjør på direktekanalene, mens vi har lov å legge ut alle kampene i opptak etter sperrefrist 24 timer etter kampstart) og Tour de France (Vi sender alle etappene direkte på alle plattformer, men må fjerne dem en måned
  etter siste etappe).

  Felles for alle internasjonale rettigheter er at vi kun har lov å vise innholdet innenfor et på forhånd bestemt og avgrenset territorium – for vår del Norge.

  Her kan dere for øvrig lese om den engelske fotballen spesielt: http://blogg.tv2.no/sumo/den-beste-opplevelsen-far-du-pa-tv-2-sumota-med-deg-verdens-beste-liga-overalt/

  Håper dette besvarer noen spørsmål.

  Håvard

Det er stengt for kommentarer.