Bare én uke igjen som dronning…

GODE VENNER OG KOLLEGER: Dronning Beatrix av Nederland har vært en nær venn og kollega av kong Harald og dronning Sonja i alle år - og som kronprinspar var de 30. april 1980 på plass i Amsterdam , da hun sverget troskapseden som Nederlands nye dronning. Tirsdag blir hun prinsesse igjen. (Scanpix)

Neste tirsdag blir hun prinsesse igjen…

30.april – selveste Dronningdagen – er dagen dronning Beatrix av Nederland har valgt til å abdisere til fordel for sin eldste sønn, kronprins Willem-Alexander

En symbolsk dato – på mer enn en måte ..  Dette er samme dato som hun selv i 1980 overtok tronen etter sin mor, avdøde dronning Juliana. Og hun hadde faktisk bursdag 30. april ; det var nettopp  derfor dagen i sin tid fikk navnet  Dronningdagen.  (Dette var forresten også grunnen til at Juliana i sin tid  ble valgt til gudmor for nåværende kong Carl Gustaf av Sverige, som også har fødselsdag 30.april…)

I motsetning til i Norge er det i Nederland lang tradisjon for at monarken abdiserer – og overlater tronen til neste generasjon. Og neste uke får  Nederland sin første mannlige monark på 122 år – etter tre generasjoner med kvinner på tronen.

BESØK PÅ SLOTTET: Sist TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland møtte dronning Beatrix, var under et besøk på det praktfulle slottet Het Loo i Apeldoorn. Der er det nå en stor utstilling om Dronningens liv og virke, som er vel verd et besøk.

Derfor opplever man en ren rojalistisk yre i Amsterdam om dagen – og kong Willem-Alexander vil nok bli hyllet av et hav av mennesker kledd i huset Oraniens farge, oransje, når han etter innsettelsen neste tirsdag kjører i åpen vogn  gjennom hovedstadens gater – sammen med sin argentinskfødte hustru, dronning Máxima, og parets tre døtre.

Beatrix vil nå  – liksom sin mor i sin tid –  bli prinsesse av Nederland igjen ,  flytte på landet og leve et langt  roligere liv enn før.  Det er også   ventet at hun vil tilbringe mye av sin  tid i London , der sønnen Johan Friso fortsatt ligger i dyp koma etter skredulykken i fjor vinter.

Men hun  har lovet nederlenderne at hun fortsatt vil dukke opp ved store , offisielle anledninger …

 

Men da altså som landets prinsesse…